Κολομβία: Μονομερής εκεχειρία από τον ELN ενόψει των βουλευτικών εκλογών

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) είναι η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στη χώρα

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της οποίας με την κυβέρνηση έχουν ανασταλεί το τρέχον διάστημα, ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει μονομερώς κατάπαυση του πυρός για αρκετές ημέρες ώστε να διεξαχθούν απρόσκοπτα οι βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαρτίου στη χώρα των Άνδεων.

 Ο ELN «θα σταματήσει τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις από την 9η ως τη 13η Μαρτίου» σε «ένδειξη σεβασμού» προς τους ψηφοφόρους, ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της που συντάχθηκε την Κυριακή αλλά δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.

 Η οργάνωση απηύθυνε εξάλλου νέα έκκληση στην κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος να δώσει το πράσινο φως για να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες ανεστάλησαν τον Ιανουάριο, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον οκτώ αστυνομικοί και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν.

 Οι συνομιλίες «πρέπει να συνεχιστούν με σφρίγος και αμεσότητα (...) για να αναζητηθεί μια συμφωνία ώστε να αφήσουμε πίσω μας την ένοπλη σύρραξη» εν όψει «μιας Κολομβίας όπου θα επικρατεί η ειρήνη», τονίζεται στην ανακοίνωση των ανταρτών.

 Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στους αντάρτες, τα σώματα ασφαλείας και τον στρατό ξανάρχισαν την 9η Ιανουαρίου, όταν εξέπνευσε η ισχύς της πρώτης συμφωνίας αμοιβαίας εκεχειρίας που συμφωνήθηκε ποτέ ανάμεσα στις αρχές και τον ELN.

 Η ανακοίνωση της πρόθεσης των ανταρτών να κηρύξουν μονομερώς εκεχειρία «είναι το είδος των χειρονομιών που ζητάγαμε», ήταν η αντίδραση του προέδρου Σάντος, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά από τον ραδιοφωνικό σταθμό La FM. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κολομβίας πρόσθεσε ότι «θα μελετήσει προσεκτικά την ανακοίνωση» πριν λάβει «μια απόφαση».

 Τα δύο μέρη δήλωναν ήδη πριν εκπνεύσει η ισχύς της εκεχειρίας ότι ήθελαν να ανανεωθεί και να ξαναρχίσουν τον διάλογο, η λεγόμενη δημόσια φάση του οποίου είχε αρχίσει στο Κίτο, στον Ισημερινό, πριν από έναν χρόνο, αλλά η κυβερνητική αντιπροσωπεία για την ώρα παραμένει στην Μπογοτά.

 «Προτείνουμε στον πρόεδρο Σάντος να ορίσει μια ημερομηνία για την έναρξη του πέμπτου κύκλου των συνομιλιών και να στείλει την αντιπροσωπεία του στον διάλογο στο Κίτο», επέμεινε ο ELN στην ανακοίνωσή του.

 Ο Σάντος θέλει να κλείσει με τον ELN, πριν αποχωρήσει από την εξουσία φέτος, μια συμφωνία ειρήνης παρόμοια με εκείνη που υπέγραψε το 2016 με την ισχυρότερη οργάνωση ανταρτών της χώρας, τη FARC, για να δοθεί τέλος στον πιο μακρόχρονο πόλεμο στην αμερικανική ήπειρο, στον οποίο ενεπλάκησαν περίπου τριάντα οργανώσεις ανταρτών που ανήκαν στην αριστερά, παραστρατιωτικές οργανώσεις της άκρας δεξιάς, συμμορίες, ο στρατός και η αστυνομία. Στη σύρραξη στην Κολομβία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 260.000 άνθρωποι, άλλοι 60.000 και πλέον θεωρούνται ως και σήμερα επισήμως αγνοούμενοι, ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ξεπέρασαν τα 7,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr