Βρετανία: Με ποια ουσία δηλητηρίασαν τον πρώην διπλό κατάσκοπο της Ρωσίας;

Βρετανία: Με ποια ουσία δηλητηρίασαν τον πρώην διπλό κατάσκοπο της Ρωσίας;

Το γρίφο της επίθεσης κατά του Σεργκέι Σκρίπαλ προσπαθεί να λύσει η βρετανική αντιτρομοκρατική –  Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν συχνά καταστήσει σαφές ότι οι προδότες αργά ή γρήγορα έχουν κακό τέλος

Βρετανία: Με ποια ουσία δηλητηρίασαν τον πρώην διπλό κατάσκοπο της Ρωσίας;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ρώσος πρώην διπλός κατάσκοπος, Σεργκέι Σκρίπαλ
και η κόρη του Γιούλια, που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, δεν δηλητηριάστηκαν με την ουσία σαρίν,που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο της Συρίας και στον μετρό του Τόκιο το 1995. Αλλά ούτε και με το νευροπαραλυτικό αέριο που προκάλεσε το θάνατο του ετεροθαλούς αδερφού του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.  

Την ώρα που η Αντιτρομοκρατική της Βρετανίας προσπαθεί να λύσει το γρίφο, η εφημερίδα Guardian παραθέτει την δική της εκδοχή για το ποιος θέλησε να δολοφονήσει τον πρώην πράκτορα.

Κλείσιμο
Ο Σκρίπαλ έμεινε αρκετά χρόνια σε ρωσικές φυλακές μετά την καταδίκη του για κατασκοπεία και είχε ανακριθεί εκτενώς από τους επικεφαλής σε θέματα κατασκοπείας. Η απόπειρα δολοφονίας του την περασμένη Κυριακή στον Σάλσμπερι έγινε ενόψει των εκλογών της μεθεπόμενης Κυριακής.

Αν και τα ιδεολογικά κίνητρα για να προδώσει ένας Ρώσος τη χώρα του είναι σήμερα λιγότερα απ΄ ότι την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, οι δυτικές υπηρεσίες παρέχουν οικονομικά κίνητρα. Στη διάρκεια της δίκης του Σκρίπαλ, Ρώσοι εισαγγελείς δήλωσαν ότι αυτός ο παράγοντας μέτρησε στη δική του περίπτωση.  

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν συχνά καταστήσει σαφές ότι οι προδότες αργά ή γρήγορα έχουν κακό τέλος. Ο Σκρίπαλ θεωρήθηκε πως συνέχισε να συνεργάζεται με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. «Αυτό μέτρησε και στην περίπτωση του Αλεξάντερ Λιτβινένκο», λέει ο Μαρκ Γκαλεότι, αναλυτής θεμάτων ασφαλείας. Όπως επισημαίνει ο Guardian, πολλές επιθέσεις εναντίον Ρώσων που ζουν στο εξωτερικό έχουν οικονομικά κίνητρα και δεν σχεδιάζονται απευθείας από το Κρεμλίνο. 

Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι δολοφονίες του τραπεζίτη Γκερμάν Γκορμπουντσόφ στο Λονδίνο το 2012 και του ρώσου βουλευτή Ντένις Βορονένκοφ στο Κίεβο πέρυσι. Η επίθεση κατά του Σκρίπαλ όμως φαίνεται να οργανώθηκε και να εγκρίθηκε από το ρωσικό κράτος. Και αν ληφθεί υπόψη ο θόρυβος που είχε προκαλέσει η δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, οι μυστικές υπηρεσίες δεν θα διακινδύνευαν κάτι τέτοιο χωρίς την έγκριση σε ανώτατο επίπεδο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης