Ο Τραμπ έκανε δεκτή πρόταση του Κιμ Γιονγκ Ουν να συναντηθούν!

Η συνάντηση θα γίνει ως τον Μάιο σύμφωνα με σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της Νότιας Κορέας - Μέχρι τότε θα παραμείνουν οι κυρώσεις και η πίεση στην Πιονγιάνγκ διαμηνύει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απηύθυνε πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να συναντηθούν και ο αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας Τσανγκ Λι Ουνγκ.

Η συνάντηση θα γίνει ως τον Μάιο, πρόσθεσε ο ίδιος και σημείωσε την προθυμία του Κιμ να συναντηθεί με τον Τραμπ το συντομότερο δυνατόν.

«Ο πρόεδρος Τραμπ (...) είπε ότι θα συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν μέχρι τον Μάιο», ανέφερε ο Τσανγκ.

«Ο Κιμ δεσμεύθηκε ότι η Βόρεια Κορέα θα απόσχει από οποιαδήποτε περαιτέρω δοκιμή πυρηνικού όπλου ή βαλλιστικού πυραύλου», σημείωσε και πρόσθεσε πως ο Κιμ δήλωσε πως δεσμεύεται να καταβάλλει προσπάθεια για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.



Αν τελικά η συνάντηση πραγματοποιηθεί θα είναι η πρώτη ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών. Η προηγούμενη φορά που οι ηγέτες ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας βρέθηκαν κοντά σε ένα τετ α τετ ήταν το 2000 επί προεδρίας Κλίντον αλλά οι τελικές διαπραγματεύσεις δεν ευοδόθηκαν πριν την αποχώρησή του από την προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2001.

Την πραγματοποίηση της συνάντησης επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνοντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να υπάρξει μια συμφωνία ενώ «η συνάντηση σχεδιάζεται».



Είχε προηγηθεί η επιβεβαίωση από τον Λευκό Οίκο μέσω ανακοίνωσης στην οποία αναφερόταν ότι «ο πρόεδρος Τραμπ εκτιμά τις καλές κουβέντες από τη νοτιοκορεάτικη αντιπροσωπεία και τον πρόεδρο Μουν. Θα αποδεχθεί την πρόσκληση να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν σε μέρος και χρόνο που μένει να καθοριστεί. Περιμένουμε την αποπυρηνικοποίηση τητς Βόρειας Κορέας. Στο μεταξύ θα παραμείνουν σε ισχύ όλες οι κυρώσεις και η μέγιστη πίεση (σ.σ. προς τη Βόρεια Κορέα).

Πώς φτάσαμε στην απρόσμενη συμφωνία συνάντησης
Για πολλούς η εξέλιξη ήταν τόσο απροσδόκητη, όσο και εντυπωσιακή. Αυτή η ανατροπή, αδιανόητη πριν από λίγες εβδομάδες, καταγράφεται έπειτα από μια διετία εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ, εν μέσω της επιτάχυνσης των βορειοκορεατικών προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Σε σύντομο διάγγελμά του στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, το βράδυ της Πέμπτης, ο Τσανγκ Λι Ουνγκ, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας, αποκάλυψε ότι ο Τραμπ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κιμ για την ιστορική σύνοδο κορυφής.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας «αναφέρθηκε στην επιθυμία του να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ το συντομότερο δυνατό», είπε, εξηγώντας πως ο Κιμ δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε νέες δοκιμές πυρηνικών όπλων ή βαλλιστικών πυραύλων και να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση της χώρας του με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος του. «Ο πρόεδρος Τραμπ (...) είπε ότι δέχεται να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν μέχρι τα τέλη Μαΐου, για να επιτευχθεί η μόνιμη αποπυρηνικοποίηση» της χερσονήσου, συμπλήρωσε.

Αμέσως μετά, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, 71 ετών, αποδέχθηκε την πρόσκληση του αινιγματικού τριαντάρη βορειοκορεάτη ηγέτη.

Μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε τη «μεγάλη πρόοδο» όσον αφορά το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, επιμένοντας στο γεγονός ότι ο ισχυρός άνδρας της Πιονγκγιάνγκ μίλησε για «αποπυρηνικοποίηση» και όχι απλά για το «πάγωμα» των προγραμμάτων της χώρας του. «Οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ ωσότου εξευρεθεί συμφωνία», συμπλήρωσε.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις εξελίξεις.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι δεν επιδόθηκε επιστολή του Κιμ στον Τραμπ, όπως είχε αναφερθεί από μέσα ενημέρωσης νωρίτερα, αλλά η πρόκλησή του επιδόθηκε «προφορικά».

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για την «αλλαγή» της στάσης της Βόρειας Κορέας και την ανακοίνωση της προσεχούς συνόδου κορυφής Τραμπ-Κιμ, χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη «το αποτέλεσμα της συνεργασίας (...) της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας για να ασκηθεί διαρκής ισχυρή πίεση σε συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα».

«Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή πολιτικής από μέρους της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Άμπε. «Θα συνεχίσουμε να ασκούμε τη μέγιστη πίεση ωσότου η Βόρεια Κορέα να λάβει χειροπιαστά μέτρα προς την αποπυρηνικοποίησή της κατά τρόπο πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο».

Η ανακοίνωση στην Ουάσινγκτον ακολουθεί την θεαματική εκτόνωση της έντασης που επιτεύχθηκε στην κορεατική χερσόνησο από την αρχή της χρονιάς, χάρη στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν.

Ο Κιμ και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν έχουν αποφασίσει, σύμφωνα με τη Σεούλ, να συμμετάσχουν στα τέλη Απριλίου σε μια τρίτη διακορεατική σύνοδο κορυφής, έπειτα από εκείνες του 2000 και του 2007. Η σύνοδος θα γίνει στο χωριό Πανμουντζόμ, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη χερσόνησο.

Στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ προέτρεπαν πάντως η εξέλιξη να αντιμετωπιστεί με μια δόση επιφύλαξης, έπειτα από τον πολύμηνο φραστικό πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ.



Κανονικά τα στρατιωτικά γυμνάσια Νότιας Κορέας-ΗΠΑ τον Απρίλιο
Παράλληλα, ο Τσανγκ σημείωσε ότι τα προγραμματισμένα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ θα διεξαχθούν όπως προβλέπεται τον Απρίλιο, ενώ συμπλήρωσε ότι η πίεση που ασκείται στη Βόρεια Κορέα θα συνεχιστεί μέχρις ότου η Πιονγκγιάνγκ κάνει τα λόγια πράξεις. Επισήμανε ακόμη ότι ο Κιμ αντιλαμβάνεται πως τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια πρέπει να συνεχιστούν. 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της νοτιοκορεατικής προεδρίας διευκρίνισε πως ενημέρωσε τον Τραμπ και στελέχη της κυβέρνησής του για τις επαφές που είχε αντιπροσωπεία της Σεούλ με τον Κιμ και άλλα στελέχη της κυβέρνησής του στην Πιονγκγιάνγκ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr