«Τσάρος» ξανά μέχρι το 2024 με 76,65% ο Πούτιν: Δεν θα μείνω μέχρι και τα 100 λέει ο ίδιος

Στο 67% η συμμετοχή - Με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε τους Ρώσους για τη στήριξή του και απέρριψε ως «ανοησίες» ότι η Ρωσία δηλητηρίασε τον Σερκγέι Σκριπάλ

Πρόεδρος της Ρωσίας για τέταρτη φορά με ένα ποσοστό που ξεπέρασε τις προσδοκίες του εξελέγη ο Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς με καταμετρημένο το 99% των εκλογικών τμημάτων, ο Ρώσος πρόεδρος συγκεντρώνει το 76,65%.

Στόχος του Πούτιν ήταν να συγκεντρώσει ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 70% και έτσι να ξεπεράσει την επίδοση που κατέγραψε το 2012, όταν είχε εκλεγεί με ποσοστό 63,6%.

Όσον αφορά τη συμμετοχή αυτή έφτασε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο 67%, τρεις μονάδες, δηλαδή, κάτω από το δεύτερο στόχο που είχε βάλει ο Ρώσος πρόεδρος για τις εκλογές της Κυριακής.

Στη δεύτερη θέση μετά τον Πούτιν, τον οποίο ψήφισαν σχεδόν 55,5 εκατομμύρια Ρώσοι, βρέθηκε ο κομμουνιστής υποψήφιος Πάβελ Γκρουντίνιν, ο οποίος έλαβε το 11,82% των ψήφων. 

Ακολούθησαν ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι που συγκέντρωσε το 5,68%,  η υποψήφια της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ξένια Σόμπτσακ που έλαβε το 1,66% των ψήφων, ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, συνιδρυτής του κόμματος Γιάμπλοκο, με 1,04%, ο Μπαρίς Τίτοφ με 0,75%, ο έτερος κομμουνιστής υποψήφιος Μαξίμ Σουράικιν με 0,68% και ο Σεργκέι Μπαμπούριν με 0,65%.

Με τη νίκη του αυτή ο Βλαντιμίρ Πούτιν όταν θα τελειώσει και η νέα εξαετής θητεία του θα έχει συμπληρώσει 20 χρόνια στη θέση του προέδρου της Ρωσίας και έτσι θα βρεθεί στη δεύτερη θέση του μακροβιότερου πρώτου άνδρα της Ρωσία πίσω μόνο από τον Ιωσήφ Στάλιν 

Πούτιν: «Η Ρωσία έχει ένα μεγάλο μέλλον μπροστά της»
Μετά την εκλογή του ο Ρώσος πρόεδρος βρέθηκε σε συγκέντρωση στην πλατεία κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου για να εκφράσει το ευχαριστώ τους σε όλους όσοι τον ψήφισαν
και να διαβεβαιώσει ότι η Ρωσία έχει ένα μεγάλο μέλλον μπροστά της υπό την προϋπόθεση ότι ο λαός της θα παραμείνει ενωμένος. «Σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας. Όλοι όσοι ψήφισαν σήμερα είναι κομμάτι της μεγάλης εθνικής μας ομάδας».

Αναφερόμενος στην κρίση των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι οι κατηγορίες ότι η Ρωσία έκανε κάτι τέτοιο είναι «ανοησίες», η Ρωσία δεν διαθέτει τέτοια όπλα και ότι εάν η επίθεση είχε γίνει με τέτοιο νευροτοξικό παράγοντα θα είχαν πεθάνει πολλοί άνθρωποι. Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συνεργασθεί με τις βρετανικές αρχές.

Όταν ο Ρώσος πρόεδρος ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το αν εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι και στο μέλλον υποψήφιος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «ανόητη και αστεία» την ερώτηση προσθέτοντας «τι; πιστεύετε ότι θα μείνω σε αυτή τη θέση μέχρι τα 100 μου;».



Παρατυπίες κατήγγειλε η αντιπολίτευση

Το κίνημα του Αλεξέι Ναβάλνι, στον οποίον έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές για νομικούς λόγους, υποστήριξε πάντως ότι δέχθηκε εκατοντάδες καταγγελίες για περιστατικά νοθείας, κυρίως στη Μόσχα και στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, στην Αγία Πετρούπολη και το Μπασκορτοστάν στα Ουράλια Όρη.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι που εργάζονται ως εκλογικοί παρατηρητές εμποδίστηκαν να εισέλθουν σε κάποια εκλογικά τμήματα, όπως είπε ένας δικηγόρος της εκστρατείας στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.



O ίδιος ο Ναβάλνι ανέβασε στο Twitter έναν σύνδεσμο που παραπέμπει σε βίντεο το οποίο δείχνει να ρίχνονται επιπλέον φάκελοι με ψηφοδέλτια στην κάλπη σε ένα εκλογικό κέντρο στην ρωσική Απω Ανατολή. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει σχετικώς.

Στο Twitter κυκλοφορούν ακόμη βιντεάκια από κάμερες ασφαλείας που δείχνουν άτομα να ψηφίζουν δύο και τρεις φορές αλλά μέλη της εφορευτικής επιτροπής να ρίνουν ψηφοδέλτια στην κάλπη.

Σε αυτό το βίντεο, μέλη της εφορευτικής επιτροπής στέκονται γύρω από την κάλπη καλύπτοντάς την από την κάμερα, ενώ μια συνάδελφός τους ρίχνει μέσα ψηφοδέλτια




Ο γκριζομάλλης πολίτης με το μαύρο κουστούμι ψηφίζει συνολικά... τρεις φορές



Τα μέλη της εφορευτικής ρίχνουν εναλλάξ ψηφοδέλτια στην κάλπη




Ο Ιβάν Ζντανόφ, ένας συνεργάτης του Ναβάλνι, είπε ότι πολλοί ψηφοφόροι μεταφέρονταν στα εκλογικά τμήματα με πούλμαν από τους εργοδότες τους. "Θα τις ονομάσουμε 'οι εκλογές των πούλμαν' ", είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, κάποιοι δημοσιογράφοι του Reuters που έκαναν ρεπορτάζ σε εκλογικά τμήματα ανά την Ρωσία μίλησαν με πολλούς ψηφοφόρους, οι οποίοι είπαν ότι είχαν λάβει οδηγίες από τους εργοδότες τους ή τους καθηγητές τους για το τί θα ψηφίσουν. Μάλιστα ορισμένοι έβγαζαν φωτογραφίες τους να ψηφίζουν λέγοντας ότι τους χρειάζονταν ως απόδειξη για τον εργοδότη τους, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για εκπτωτικά κουπόνια που διανέμονταν σε Ρώσους που πήγαν να ψηφίσουν.

Σύμφωνα πάντως με την Επιτροπή, περίπου το 80% των εκλογικών κέντρων παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr