Φουρτούνα στο Facebook λόγω του σκανδάλου Cambridge Analytica
21.03.2018
10:56
Το κίνημα #DeleteFacebook κερδίζει συνεχώς έδαφος - Διεθνή ΜΜΕ δίνουν οδηγίες για το πώς μπορεί κανείς να διαγράψει μόνιμα το προφίλ του - Στα 50 δισ. δολάρια η ζημιά από την «βουτιά» της μετοχής του κολοσσού
Για τέταρτη μέρα βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» το Facebook μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Cambridge Analytica, που έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην πολιτική αλλά και δημόσια ζωή στις ΗΠΑ.
Το κίνημα που καλεί τους χρήστες σε διαγραφή της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης (#DeleteFacebook) ενισχύεται με κάθε μέρα που περνά, αφού ισχυροί εκπρόσωποι του κλάδου της τεχνολογίας ενώνουν τις φωνές τους με εκείνες των εξοργισμένων πολιτών.
Ένας από αυτούς είναι και ο Brian Acton, συνιδρυτής της δημοφιλούς εφαρμογής WhatsApp, η οποία μάλιστα εξαγοράστηκε από την Facebook έναντι 19 δισ. δολαρίων το 2014.
Ο Acton, που έφυγε από την WhatsApp στα τέλη του 2017 έγραψε σε ένα λακωνικό αλλά άκρως ευθύ post του στο Twitter: «Έφτασε ο καιρός. Διαγράψτε το Facebook».
Το κίνημα που καλεί τους χρήστες σε διαγραφή της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης (#DeleteFacebook) ενισχύεται με κάθε μέρα που περνά, αφού ισχυροί εκπρόσωποι του κλάδου της τεχνολογίας ενώνουν τις φωνές τους με εκείνες των εξοργισμένων πολιτών.
Ένας από αυτούς είναι και ο Brian Acton, συνιδρυτής της δημοφιλούς εφαρμογής WhatsApp, η οποία μάλιστα εξαγοράστηκε από την Facebook έναντι 19 δισ. δολαρίων το 2014.
Ο Acton, που έφυγε από την WhatsApp στα τέλη του 2017 έγραψε σε ένα λακωνικό αλλά άκρως ευθύ post του στο Twitter: «Έφτασε ο καιρός. Διαγράψτε το Facebook».
Πολλά διεθνή ΜΜΕ φαίνεται να υποστηρίζουν (εμμέσως πλην σαφώς) το κίνημα #DeleteFacebook με πληθώρα άρθρων που εξηγούν γιατί είναι καλή ιδέα να διαγράψει κανείς το προφίλ του και δίνοντας μάλιστα οδηγίες για το πώς μπορεί να το καταφέρει.
Μεταξύ αυτών η Telegraph, το BBC και άλλα μεγάλα αμερικανικά και βρετανικά δίκτυα.
Οι συνέπειες όμως του σκανδάλου των Cambridge Analytica Files, που αποκάλυψαν από κοινού αμερικανικές και βρετανικές εφημερίδες την περασμένη Παρασκευή, πλήττουν καίρια και τα οικονομικά του κολοσσού των social media. Οι μετοχές της Facebook έπεσαν κατά περισσότερο από 9% το τελευταίο διήμερο, στοιχίζοντας στην εταιρεία πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια!
Στο μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Εθνική Επιτροπή Εμπορίου (FTC) έχει ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει εάν η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης παραβίασε τη συμφωνία που είχε συνάψει με την επιτροπή του 2011, αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Η δράση της Cambridge Analytica η απραξία του Facebook
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα σοκαριστικά στοιχεία που έχουν δει το φως τις τελευταίες μέρες, μια εταιρεία ονόματι Global Science Research άντλησε πληροφορίες που σχετίζονταν με πάνω από 50 εκατομμύρια προφίλ στο Facebook και κατόπιν πούλησε τα προσωπικά αυτά δεδομένα στην Cambridge Analytica.
Στη συνέχεια, η εταιρεία αυτή, μέσω ενός περίπλοκου αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικού συστήματος που είχαν δημιουργήσει τα στελέχη της (και κατοπινοί πληροφοριοδότες του σκανδάλου) χρησιμοποίησε τα στοιχεία αυτά για να δημιουργήσει εκτενή προφίλ ψηφοφόρων και να «στοχεύσει» με εξατομικευμένα μηνύματα τόσο Αμερικανούς πολίτες που κλήθηκαν να επιλέξουν τον πρόεδρό τους το 2016, όσο και Βρετανούς που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ.
Οι σχέσεις των ανώτατων στελεχών της Cambridge Analytica (όπως ο Στιβ Μπάνον) με την κυβέρνηση Τραμπ και την εκστρατεία υπέρ του Brexit όπως και οι χρηματοδότες της εταιρείας δεν αφήνουν αμφιβολία για το ποιοι εκμεταλλεύτηκαν τελικά αυτό το «σύνθετο όπλο ψυχολογικής επιρροής» για να κερδίσουν ψήφους.
Το σκάνδαλο διαθέτει επίσης και άλλες, πιο σκοτεινές πτυχές, αφού ο ένας από τους δημιουργούς του συστήματος άντλησης των πληροφοριών φέρεται να είχε σχέσεις με τη Ρωσία (η οποία είναι εξάλλου και χώρα καταγωγής του) και να είχε λάβει πολλές επιχορηγήσεις από το Κρεμλίνο για σπουδάσει και εργαστεί στις ΗΠΑ, στο συγκεκριμένο κλάδο της ψυχολογίας και των social media.
Πού είναι ο Ζούκερμπεργκ;
Το σκάνδαλο των Cambridge Analytica Files δεν έχει προκαλέσει μπελάδες για το Facebook μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το γεγονός ότι παλαιότερα μηνύματα email της εταιρείας αποδεικνύουν ότι γνώριζε το 2014 πως προσωπικά δεδομένων χρηστών είχαν πουληθεί στην Cambridge Analytica και δεν έκανε τίποτα για να τους ενημερώσει σχετικά, και να εξασφαλίσει τη διαγραφή τους, έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα τον «γίγαντα» των social media.
Βρετανοί βουλευτές κάλεσαν εχθές τον CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, να εμφανιστεί ενώπιον μιας ειδικής επιτροπής που ερευνά τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Ο Ντέιμιαν Κόλινς επικεφαλής της βρετανικής Επιτροπής Ψηφιακων Μέσων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κατηγόρησε την εταιρεία ότι παραπλάνησε την επιτροπή σχετικά με τον τρόπο που τρίτα πρόσωπα είχαν αντλήσει και αποθηκεύσει δεδομένα από την πλατφόρμα, χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών.
«Οι επίσημες απαντήσεις ανώτατων στελεχών της εταιρείας υποβάθμιζαν από την αρχή τον κίνδυνο και γι' αυτό υπήρξαν παραπλανητικές απέναντι στην επιτροπή. ΄Ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε με τον επικεφαλής του Facebook, έναν άνθρωπο εξουσιοδοτημένο να μας δώσει μια σαφή εξήγηση για αυτήν την ολέθρια αποτυχία των προβλεπόμενων διαδικασιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόλινς.
Ωστόσο, ούτε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ούτε η Σέριλ Σάντμπεργκ, Chief Operating Officer του Facebook έχουν κάνει την παραμικρή δήλωση τις τελευταίες μέρες. Είναι η σιγή ιχθύος που τηρούν τις τελευταίες μέρες τα «μεγάλα κεφάλια» του Facebook απόδειξη ενοχής, ή μήπως συγκεντρώνουν στοιχεία που θα καταφέρουν να τους ξελασπώσουν από το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της δημοφιλούς πλατφόρμας;
O Αλεξάντερ Νιξ, πρώην CEO της Cambridge Analytica
Στελέχη της Cambridge Analytica «καμάρωναν» που κατάφεραν να εκλεγεί ο Τραμπ
Στο μεταξύ, ο Guardian αποκαλύπτει σήμερα ακόμη μια πτυχή του σκανδάλου Cambridge Analytica που σοκάρει.
Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας και τις ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες που έχει στα χέρια της η εφημερίδα, ανώτατα στελέχη της εταιρείας επεξεργασίας δεδομένων «καυχιόνταν» για τον ρόλο που έπαιξαν στην εκλογή του Τραμπ και την ήττα της «διεφθαρμένης Χίλαρι» το 2016.
Σε τηλεφωνική του συνομιλία ο πρώην CEO της Cambridge Analytica Αλεξάντερ Νιξ, αναφέρει ότι έχει συναντήσει πολλές φορές τον Τραμπ.
Ένα άλλο ανώτατο στέλεχος ακούγεται να κομπάζει για το σύστημα ψυχολογικής επιρροής που είχε στήσει η εταιρεία με παρανόμως αποκτηθέντα δεδομένα χρηστών, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει την πηγή των εξατομικευμένων μηνυμάτων που στέλνονταν στους ψηφοφόρους.
Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 «παγίδευσε» τον Αλεξάντερ Νιξ και τον ηχογράφησε να δηλώνει ότι είχε συναντηθεί «πολλές φορές» με τον τότε υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και ότι η εταιρεία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στους τελευταίους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας.
«Κάναμε όλη την έρευνα. Καταγράψαμε όλα τα δεδομένα. Κάναμε όλες τις αναλύσεις. Κάναμε όλες τις στοχεύσεις. Τρέξαμε όλη την ψηφιακή εκστρατεία και η βάση δεδομένων μας ενημέρωνε τη στρατηγική τους» φέρεται να είπε ο Νιξ σε έναν «μυστικό» δημοσιογράφο που τον συνάντησε σε ένα ξενοδοχείο του Λονδίνου.
Εχθές ο Νιξ καθαιρέθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Cambridge Analytica, λίγες ώρες πριν προβληθεί το δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ του καναλιού για την εταιρεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr