Γιούνκερ σε Ερντογάν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς: Βγάλτε τους πριν το Πάσχα!
Εντονη η δυσαρέσκεια της ΕΕ για την προκλητική πολιτική που ακολουθεί η Αγκυρα - Επικρίσεις για Αιγαίο και ΑΟΖ Κύπρου - Τουσκ: Δεν λάβαμε καμία σαφή απάντηση - Ερντογάν: Δώστε μας τρία δισ. ευρώ και απελευθερώστε τη βίζα
Την έντονη ανησυχία της Ε.Ε αλλά και συγκεκριμένων κρατών – μελών της για την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και το Αιγαίο εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε και στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, λέγοντας ότι η κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία προκαλεί δυσαρέσκεια την ΕΕ και υπογράμμισε ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Κύπρου και στο δικαίωμά της να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.
«Από το 2015, μετά την πρώτη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα και σήμερα συμφωνήσαμε να επαναφέρουμε τους διαύλους επικοινωνίας ΕΕ- Τουρκίας σε νέα επίπεδα», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με τον Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία παραμένουν σταθεροί σύμμαχοι στο προσφυγικό, καθώς η χώρα φιλοξενεί 3,5 εκ πρόσφυγες από την Συρία. « Η ΕΕ έχει προσφέρει την βοήθειά της και υπάρχει η δέσμευση να συνεχίσουμε την παροχή βοήθειας».
Ο Πρόεδρος Τουσκ αναφέρθηκε στα ζητήματα της απειλής του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Τουρκία καλώντας την γείτονα να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης (όργανο το οποίο δεν έχει σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση)
«Υπάρχει πρόοδος σε πολλά ζητήματα αλλά και πολλές ανησυχίες για την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και την κράτηση Ευρωπαίων πολιτών. Στεκόμαστε μαζί με την Κύπρο και θεωρούμε ότι είναι πλήρες δικαίωμα της να εκεμταλέυεται τους πόρους της στην οικονομική της ζώνη».
Δεν λάβαμε καμία σαφή απάντηση
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών , επισημαίνοντας ιδιαίτερα την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, τα ανθρώπινα δικαίωματα, την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις, δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα», τόνισε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν στην Βάρνα.
«Ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον…Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης», πρόσθεσε.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Δώστε μας τα χρήματα για τους πρόσφυγες
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα ακανθώδη ζητήματα ανάμεσα στις δύο πλευρές ζητώντας από την Ένωση την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που προβλέπει η Συμφωνία για το προσφυγικό καθώς και την απελευθέρωση της βίζα για τους τούρκους πολίτες.
«Μετά από τόσες δεκαετίες είμαστε ακόμα υποψήφια χώρα θα θέλαμε πιο γρήγορες εξελίξεις στις συναντήσεις μας με την Ε.Ε. Σήμερα συζητήσαμε τα απαραίτητα βήματα για να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο η Τουρκία ζήτησε από την Ε Ε την επέκταση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ αναφορικά με την Κύπρο ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι παρέδωσε επίσημο έγγραφο με τις υποχρεώσεις όλων των εμπλεκόμενων σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει λεπτομερώς.
Γιούνκερ: Να καταβληθούν προσπάθειες για να λυθεί το ζήτημα με τους Έλληνες στρατιώτες
Για «μία καλή συνάντηση» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος για τα αποτελέσματα της Συνόδου Ε Ε – Τουρκίας λέγοντας ότι ήταν μια Σύνοδος με ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά ξεκάθαρα μηνύματα. Ο Πρέδρος Γιούνκερ αναφέρθηκε και δημοσίως στο ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών λέγοντας ότι απαιτούνται κοινές προσπάθειες για την λύση του προβλήματος,.
Να βγουν πριν από το Πάσχα
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα . «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο Γιούνκερ.
Συνεχίζοντας, ο Γιούνκερ τόνισε ότι για να μπορέσει η Τουρκία να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία είναι ουσιαστικό να βελτιώσει τις σχέσεις της με δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, την Κύπρο και με την Ελλάδα.
«Είμαι αντίθετος με αυτούς που υποστηρίζουν, επιφανειακά μερικές φορές ή και δημαγωγικά ότι πρέπει να διακόψουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων και ότι ο ίδιος πάντα υποστήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ.
Η απάντηση για την τουρκική Δικαιοσύνη
Στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, λέγοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.
Ο Μπορίσοφ είπε επίσης ότι θα ενημερώβσει προσωπικά τον Αλάξη Τσίπρα για τις συζητήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr