Ερντογάν, Πούτιν και Ροχανί σε σύνοδο κορυφής στην Άγκυρα

Ερντογάν, Πούτιν και Ροχανί σε σύνοδο κορυφής στην Άγκυρα

Τουρκία, Ρωσία και Ιράν θα αποφασίσουν για το μέλλον της Συρίας - Πούτιν και Ερντογάν θα συζητήσουν για S-400 και θα εγκαινιάσουν τα έργα κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της Τουρκίας

Ερντογάν, Πούτιν και Ροχανί σε σύνοδο κορυφής στην Άγκυρα
Τρεις δυνάμεις, τρεις ατζέντες ... Τουρκία,Ρωσία και Ιράν θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου σε μία προσπάθεια επίλυσης του συριακού ζητήματος. Όμως,οι τρεις χώρες έχουν διαφορετική στρατηγική,όπως εύστοχα επισημαίνει το αμερικανική πρακτορείο «CNN».

O Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ως οικοδεσπότης, υποδέχεται σήμερα στην Άγκυρα τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας,Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί με τους οποίους θα συζητήσει καυτά ζητήματα όπως το συριακό και τους S-400.

Πολιτικοί αναλυτές και φωτογράφοι περιμένουν εναγωνίως να δουν τον Σουλτάνο του Βοσπόρου να υποδέχεται τον Ρώσο πρόεδρο.

Πούτιν και Ερντογάν θα τελέσουν τα εγκαίνια του εργοταξίου της πρώτης μονάδας του τουρκικού πυρηνικού σταθμού του Ακούγιου, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό τουν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Επισήμως οι τρεις χώρες είναι σύμφωνες ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί με πολιτικά μέσα, όπως τόνισε ο σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας,Τουρκίας και του Ιράν, μετά το τέλος της συνάντησης κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, θα παρουσιάσουν την κοινή τους θέση για την κατάσταση στην Συρία. Οι τρεις ηγέτες «θα υπογραμμίσουν την υποστήριξή τους για την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

Μεταξύ άλλων, όπως πρόσθεσε,θα συζητηθεί η προώθηση της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην Συρία, όπως και ότι οι τρεις χώρες θα συμβάλλουν ούτως ώστε στην αρμόδια συνταγματική επιτροπή να εκπροσωπηθούν όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας.

Σήμερα οι συνομιλίες Πούτιν-Ερντογάν για το συριακό, τον αγωγό Turkish Stream και τους S-400
Κλείσιμο


Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει σήμερα ξεχωριστές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την κατάσταση στη Συρία, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, την συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και το ζήτημα των εισαγωγών τουρκικής ντομάτας. Ο σύμβουλος του Πούτιν, Ουσακόφ υπενθύμισε ότι, το 2017, η Ρωσία ήρε τους περιορισμούς στις εισαγωγές μιας σειράς τουρκικών αγροτικών προϊόντων με αποτέλεσμα οι τουρκικές εξαγωγές να αυξηθούν κατά 1,6 φορές αγγίζοντας σε αξία το ποσό του ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά το τέλος της συνάντησης των προέδρων Τουρκίας-Ρωσίας θα υπογραφούν μια σειρά διμερείς συμφωνίες, από τις οποίες πέντε είναι ήδη έτοιμες προς υπογραφή.

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου δήλωσε επίσης ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία πριν τις 30 Δεκεμβρίου του 2019.

Η πώληση των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία, όπως και ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας θα είναι ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν μεταξύ των δύο προέδρων, δήλωσε ο Ουσακόφ, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία θα καταβάλει όλες τις προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των S-400 στην Τουρκία έως το 2020.

Ξεχωριστή συνάντηση Πούτιν- Ροχανί πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης κορυφής

Πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης κορυφής ο Πούτιν θα έχει χωριστή συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί. Οι δύο πολιτικοί άνδρες θα έχουν συνομιλίες για τις διμερείς σχέσεις, το Κοινό Ολοκληρωμένο Διεθνές Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action) που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα των Αμερικανών περί αναθεώρησης των όρων της συμφωνίας, όπως και ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία της πέμπτης συνόδου κορυφής για την Κασπία και την κατάσταση στη Συρία.

Ο Γιούρι Ουσακόφ ανέφερε επίσης ότι στους προσεχείς μήνες ενδέχεται να υπογραφεί συμφωνία για την δημιουργία ελεύθερης οικονομικής ζώνης μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU ) και του Ιράν (στην EAEU συμμετέχουν η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Κιργιζία και η Ρωσία-σ.σ).

Ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν επεσήμανε ότι οι επενδύσεις των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών στο Ιράν μπορούν να ανέλθουν στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαφορετική στρατηγική των τριών δυνάμεων στο συριακό

Μπορεί και οι τρεις ηγέτες- Ερντογάν, Πούτιν και Ροχανί- να διατυμπανίζουν ότι θέλουν να μπει τέλος στον εμφύλιο της Συρίας, οι ηγέτες αυτοί αντιπροσωπεύουν τις τρεις μεγαλύτερες ξένες στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα του Μπασάρ αλ Άσαντ, εξαιρουμένων των ΗΠΑ, ο πρόεδρος των οποίων δήλωνε την προηγούμενη εβδομάδα ότι σύντομα θα άφηνε "άλλους" να φροντίσουν τη Συρία. Αλλά οι ηγέτες της Ρωσίας,της Τουρκίας και του Ιράν θα έχουν συνομιλίες χωρίς να λάβουν υπόψη τους τον πιο σημαντικό παράγοντα: το λαό της Συρίας, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει σήμερα σε εκτενές άρθρο του το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι το καθεστώς στη Δαμασκό θα κάνει ό,τι λέει η Τεχεράνη ή η Μόσχα. Αλλά η προοπτική της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν να συμφωνήσουν σε ένα νέο status quo στο εσωτερικό της Συρίας διαγράφεται δυσοίωνη.

Το καθεστώς των Σιιτών που στηρίζουν το Ιράν και τη Ρωσία έχει εδραιώσει τον έλεγχό του πάνω στο έδαφος που θέλει, αλλά η πλειοψηφία της χώρας - οι σουνίτες της Συρίας - δεν έχουν διευθετήσει ακόμη το ζήτημα της περιοχής όπου θα ζήσουν αλλά και το ποιος θα τους κυβερνήσει.

Οι τρεις κυρίαρχες δυνάμεις της Συρίας- οι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, οι υποστηριζόμενες δυνάμεις από τις ΗΠΑ, Κούρδοι της Συρίας και το καθεστώς που υποστηρίζεται από το Ιράν και τη Ρωσία - έχουν υποστηρικτές με εντελώς αντίθετες ατζέντες. Η Τουρκία θέλει να νικήσει τους Κούρδους. Το συριακό καθεστώς θέλει να εξοντώσει τους αντάρτες που υποστηρίζει η Τουρκία και να κρατήσει τις ΗΠΑ «έξω από το παιχνίδι». Και οι ΗΠΑ θέλουν να βάλουν φρένο στις φιλοδοξίες του Ιράν και του καθεστώτος της Συρίας στην περιοχή, διατηρώντας παράλληλα υπό τον έλεγχό τους επί της Ρωσίας.

Οι ηγέτες της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας μπορούν να χαμογελούν σήμερα μπροστά στις κάμερες στην Άγκυρα, αλλά εξακολουθούν να έχουν διαφορετικές βλέψεις για το συριακό, προσθέτει το CNN.

Ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου

Ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου, ο οποίος προγραμματίζεται να κατασκευαστεί σε μια περιοχή που βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο, είναι ένα όνειρο 60 ετών για την Τουρκία.

Τον θεμέλιο λίθο του πυρηνικού σταθμού βάζουν σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Με την τελετή του θεμέλιου λίθου η Τουρκία θα γίνει πυρηνική δύναμη για να φτάσει τον στόχο μιας «Μεγάλης και δυνατής Τουρκίας» (σύνθημα του Τούρκου προέδρου και του κόμματός του (ΑΚΡ) και θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα ώστε να ανέλθει σε μια άλλη κλίμακα με ποικιλία πηγών σε τεχνολογική επίπεδο», έχει δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ,προσθέτοντας ότι αυτό θα βάλει την χώρα στην "πρώτη κατηγορία στον τομέα της ενέργειας».

Η εταιρεία που κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό είναι η ρωσική κρατική εταιρεία ROSATOM. Ο σταθμός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, με δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγής 4.800 Megawatt.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, το ύψος της ρωσικής επένδυσης ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια καθιστώντας την την μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Τουρκία.

Δέκα χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, ενώ 3.500 άνθρωποι θα εργάζονται σε αυτόν όταν θα τεθεί σε λειτουργία. Επιπλέον 248 Τούρκοι βρίσκονται στη Μόσχα και θα εκπαιδευτούν στη λειτουργία του σταθμού για τα επόμενα 6,5 χρόνια.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι, η περιοχή όπου κατασκευάζεται ο πυρηνικός σταθμός, βρίσκεται σε ενεργό σεισμικό ρήγμα,το οποίο έχει δώσει δυο ισχυρούς σεισμούς το 1991, μεγέθους 5,8 και 6,6 Ρίχτερ.

Δυο καθηγητές του τουρκικού «Πανεπιστήμιου της 9ης Σεπτεμβρίου» της Σμύρνης, οι Αττίλα Ουλούγκ και Νουράν Γκοκτσέν, από τις 23 Φεβρουαρίου του 1991 έχουν προειδοποιήσει από τις στήλες της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» ότι «η περιοχή λόγω της σεισμικότητάς της μπορεί να προκαλέσει πυρηνική καταστροφή». Ο Ομέρ Χαϊβαρλί, στέλεχος του τουρκικού οικολογικού κινήματος, καταγγέλλει πως χρόνια τώρα οι τουρκικές κυβερνήσεις «θαρρείς και λειτουργούν στην προοπτική ενός πυρηνικού ολέθρου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης