Gap, Zara, H&M εγκαταλείπουν το μάλλινο μοχέρ για το καλό των ζώων

Οι διεθνείς εταιρείες ένδυσεις προχώρησαν σ' αυτή την κίνηση μετά την προβολή ενός βίντεο από την PETA που δείχνει κατσίκες να κακοποιούνται

Διεθνείς εταιρείες ένδυσης όπως οι Gap, Zara, H&M και Topshop ανακοίνωσαν σήμερα ότι παύουν να προμηθεύονται μάλλινο μοχέρ, μετά την προβολή ενός βίντεο από την PETA που δείχνει κατσίκες να κακοποιούνται, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση στη Νότια Αφρική.

Η οργάνωση προστασίας της ευημερίας των ζώων επισημαίνει ότι το βίντεο αυτό «μαγνητοσκοπήθηκε από έναν μάρτυρα» και «περιέχει εικόνες που τραβήχτηκαν φέτος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μέσα σε 12 διαφορετικά εκτροφεία» στη Νότια Αφρική, χώρα απ΄όπου προέρχεται το μισό μοχέρ που πωλείται στον κόσμο. Η οργάνωση ζήτησε τη διενέργεια έρευνας από τις αρχές της χώρας.

Στις εικόνες αυτές, κατσίκες Αγκύρας, των οποίων το μαλλί χρησιμοποιείται για την παρασκευή πουλόβερ, εσαρπών και κουβερτών, σύρονται από τα κέρατα και τα πόδια, αρπάζονται από την ουρά και πετιούνται στο έδαφος από κουρείς.

Το βίντεο αυτό «προέτρεψε πολλές διεθνείς εταιρείες μόδας, όπως οι όμιλοι H&M, Gap Ιnc., Inditex, Arcadia, να απαγορεύσουν την πώληση του μαλλιού μοχέρ», ανακοίνωσε η PETA.

Εκπρόσωποι των τεσσάρων αυτών ομίλων επιβεβαίωσαν ότι δεσμεύονται να καταργήσουν έως το 2020 την απαλή και ελαφριά ίνα.

Ο σουηδικός όμιλος H&M, ωστόσο, διευκρίνισε ότι χρησιμοποιεί πολύ μικρή ποσότητα μοχέρ στις κολεξιόν του (0,044% των ινών που χρησιμοποιεί) και για τον ισπανικό αντίπαλό του Inditex (Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home, Uterque) αυτό το υλικό υπάρχει σε «μικρό αριθμό προϊόντων».

«Καμιά αξιόπιστη προδιαγραφή δεν επιτρέπει έως σήμερα μια διαφανή και επαληθεύσιμη πληροφόρηση της παραγωγής του μοχέρ», δήλωσε εκπρόσωπος της Η&Μ προσθέτοντας ότι ο όμιλος «συνεχίζει τις έρευνές του για τις εναλλακτικές ίνες».

«Η Inditex λυπάται για τις ωμές πρακτικές μέσα στα νοτιοαφρικανικά εκτροφεία κατσικιών μοχέρ που έφερε στο φως η Peta», τόνισε ο ισπανικός όμιλος επισημαίνοντας όμως ότι εν προκειμένω δεν έχει αποδείξεις ύπαρξης όμοιων περιστατικών με αυτά που κατήγγειλε η PETA «στα εκτροφεία από τα οποία προμηθεύονται την ύλη αυτή οι προμηθευτές της».

Ο αμερικανικός κολοσσός Gap υπογράμμισε ότι «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη το θέμα της ευημερίας των ζώων», τονίζοντας ότι η απαγόρευση του μοχέρ αφορά τις φίρμες του Athleta, Banana Republic, Gap, Old Navy.

Ο βρετανικός όμιλος Arcadia (Topshop, Topman, Burton Menswear, Dorothy Perkins, Miss Selfridge, Outfit Kids, Wallis) επιβεβαίωσε επίσης μια τέτοια δέσμευση εκφράζοντας «την ανησυχία του για το βίντεο που περιήλθε στην κατοχή της Peta».

Οι δύο όμιλοι δεν διευκρίνισαν ωστόσο ποιο είναι το ποσοστό των προϊόντων τους που περιέχουν μοχέρ.

Η προάσπιση της ευημερίας των ζώων οδήγησε πρόσφατα μια σειρά από οίκους μόδας, όπως οι Gucci και Versace, να καταργήσουν τη γούνα από τις κολεξιόν τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr