Βούτσιτς: Επιθυμώ διχοτόμηση του Κοσόβου

Βούτσιτς: Επιθυμώ διχοτόμηση του Κοσόβου

Ποιοι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από μία τέτοια κίνηση για τα Βαλκάνια

Βούτσιτς: Επιθυμώ διχοτόμηση του Κοσόβου
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι προτιμά τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου σύμφωνα με τις εθνοτικές γραμμές, μια πρόταση που κινδυνεύει να ξανανοίξει τις πληγές που δημιουργούνται στα Βαλκάνια στις πιο αιματηρές συγκρούσεις της Ευρώπης του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Βούτσιτς και οι σύμμαχοί του έχουν επιδείξει την ιδέα του Βελιγραδίου να αναλάβει τον έλεγχο των περιοχών στο Κόσοβο με τους πληθυσμούς που στην πλειοψηφία τους είναι Σέρβοι, καθώς προσπαθούν να εξομαλύνουν τους δεσμούς τους, ώστε να συμβαδίζουν με την πορεία προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κοσσυφοπέδιο, ένα κράτος, περίπου 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων, που στην πλειοψηφία του αποτελείται από Αλβανούς, δήλωσε ανεξαρτησία το 2008, μια δεκαετία μετά από έναν πόλεμο με σερβικές δυνάμεις που έληξε με μια εκστρατεία βομβιστικής επίθεσης του ΝΑΤΟ το 1999.

«Επιδοκιμάζω τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου - αυτή είναι η πολιτική μου», δήλωσε ο Βούτσιτς, όπως δήλωσε την Πέμπτη στην περιφερειακή τηλεόραση Ν1. «Το να έχουμε μια επικράτεια που κανείς δεν ξέρει πώς να χειριστεί ή τι ανήκει σε ποιον, είναι πάντα μια πηγή δυνητικών συγκρούσεων».

Ενώ ορισμένοι δυτικοί διπλωμάτες έχουν διερευνήσει την πρόταση διαίρεσης, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η ανασύνταξη των συνόρων στα Βαλκάνια θα δημιουργούσε κίνδυνο για τη σταθερότητα σε μια περιοχή που εξακολουθεί να αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη βίαιη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Επίσης, προκαλεί ένταση μεταξύ των παγκόσμιων υπερδυνάμεων, καθώς η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ότι πιέζουν στην πρώην σφαίρα επιρροής της.

Περίπου 120.000 Σέρβοι ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο θεωρείται η πατρίδα τους και φιλοξενεί πολλά ιστορικά σημαντικά πολιτιστικά μνημεία, όπως παρεκκλήσια και μοναστήρια της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στην Σερβία ζουν περίπου 70.000 Αλβανοί.

Κίνδυνος επέκτασης στα υπόλοιπα Βαλκάνια

Μένοντας έξω από την επέκταση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής απέμεινε πολύ πίσω από τους υπόλοιπους πρώην κομμουνιστές, από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου. Αυτό προκάλεσε τη φυγή των νέων που αναζητούσαν καλύτερες θέσεις εργασίας και εμπόδισαν την επιδιόρθωση των εθνικών δεσμών μεταξύ πολλών από εκείνους που μένουν.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι η Σερβία δεν μπορεί να ενταχθεί στο μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο, κάτι που ελπίζει η Σερβία να κάνει την επόμενη δεκαετία, χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία με το Κόσοβο. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα για τη χώρα των 7 εκατομμυρίων, η οποία, με τη στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας, δεσμεύθηκε να μην αναγνωρίσει ποτέ τη γειτονική της χώρα. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι ζήτησε να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με μεσολάβηση της ΕΕ με αναγνώριση που θα επιτρέψει στο Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Οποιαδήποτε διχοτόμηση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες από τα Σκόπια ως τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τις χώρες που έχουν βιώσει επίμονες αναταραχές μεταξύ των εθνικά μικτών πληθυσμών τους κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν τους πολέμους της δεκαετίας του 1990. Ο πρόεδρος της εθνοσέρβικης πλευράς της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι θα επιδιώξει την ανεξαρτησία του από τους βόσνιους-μουσουλμάνους και τους Κροάτες εταίρους, αν το Κοσσυφοπέδιο λάβει αναγνώριση και έδρα στα Ηνωμένα Έθνη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης