Το Ισραήλ ξανανοίγει το κύριο πέρασμα φορτίων «Κερέμ Σαλόμ» στη Γάζα

Η ισραηλινή κυβέρνηση έκλεισε τον Κέρεμ Σαλόμ στις 9 Ιουλίου σε αντίποινα για τις εμπρηστικές επιθέσεις από τους Παλαιστίνιους και την προσπάθεια διείσδυσης της περιοχής

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει εκ νέου το κύριο πέρασμα φορτίων με τη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη αν συνεχιστεί η σχετική ηρεμία των τελευταίων ημερών.

Ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν είπε επίσης ότι η αλιευτική ζώνη των ακτών της Γάζας θα επεκταθεί και πάλι στα 17 χλμ. (9 ναυτικά μίλια).

Το Ισραήλ έκλεισε το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ για όλες τις παραδόσεις ανθρωπιστικού υλικού πριν από πέντε εβδομάδες ως απάντηση στις επιθέσεις των Παλαιστινίων κατά μήκος των συνόρων.

Ομάδες ακτιβιστών ανέφεραν ότι η κίνηση ισοδυναμεί με παράνομη συλλογική τιμωρία.

Ο Κέρεμ Σαλόμ είναι ο κύριος άξονας ζωής για τα 2 εκατομμύρια άτομα που ζουν στη Γάζα και η οικονομία της επικράτειας εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από αυτήν.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έκλεισε τον Κέρεμ Σαλόμ στις 9 Ιουλίου σε αντίποινα για τις εμπρηστικές επιθέσεις από τους Παλαιστίνιους και την προσπάθεια διείσδυσης της περιοχής.

Οι εμπρηστικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει εκατοντάδες πυρκαγιές στο νότιο Ισραήλ από τον Απρίλιο, καίοντας περισσότερα από 3.000 εκτάρια (4.400 στρέμματα) δασών και αγροτικών περιοχών και προκαλώντας ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.

Ο Λίμπερμαν και ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσαν ότι συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν «βαρύ χέρι» ενάντια στη Χαμάς, η οποία κυριαρχεί στη Γάζα, για να την πείσει να τερματίσει τις επιθέσεις. Ωστόσο, από τότε έχουν εκδηλωθεί αρκετές αναταραχές που έχουν προκαλέσει φόβους για νέο πόλεμο.

Την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, μαχητές έριξαν περισσότερους από 180 πυραύλους και όλμους στο νότιο Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε πάνω από 150 αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικούς και στρατηγικούς στόχους στη Γάζα. Η κλιμάκωση άφησε τρεις νεκρούς Παλαιστίνιους και επτά αμάχους στο Ισραήλ που τραυματίστηκαν.

Μια εκεχειρία που μεσολάβησε, από την Αίγυπτο και τον ΟΗΕ φέρεται να ισχύει από την επόμενη νύχτα.

Ο Λίμπερμαν, αφού συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας την Τρίτη, δήλωσε: «Αποφασίστηκε ότι εάν η σχετική ησυχία κατά μήκος των συνόρων της Γάζας που άρχισε αυτή την εβδομάδα συνεχίζεται μέχρι αύριο το πρωί, το Kerem Shalom Crossing θα ξανανοίξει στις 09:00 (06:00 GMT) αύριο και η αλιευτική ζώνη θα επεκταθεί και πάλι σε 9 ναυτικά μίλια από την ακτή».

Ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι αυτό σήμαινε ότι αποτελεί σημάδι για τους Παλαιστινίους ότι «η διατήρηση της ησυχίας είναι πρωτίστως προς το συμφέρον των κατοίκων της Γάζας».

Περισσότεροι από 160 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις από τα τέλη Μαρτίου - κυρίως κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών κατά μήκος των συνόρων της Γάζας-Ισραήλ, όπου χιλιάδες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα προγονικά σπίτια τους στο Ισραήλ .

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε από έναν Παλαιστίνιο ελεύθερο σκοπευτή κατά την ίδια περίοδο.

Η επανέναρξη λειτουργίας του Κερέμ Σαλόμ έρχεται ως προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών και της Αιγύπτου να διεξάγουν μακροπρόθεσμη κατάπαυση πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και να βελτιώσουν την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ επιβεβαίωσε την έκθεση ότι ο Νετανιάχου είχε μυστικά συναντήσει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντελ Φαάχ αλ-Σίσι στην Αίγυπτο τον Μάιο. Οι δύο άνδρες λέγεται ότι συζήτησαν τους όρους για μια κατάπαυση πυρός, τη χαλάρωση του αποκλεισμού της Γάζας και την ανακατασκευή της υποδομής της.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος επέβαλαν αποκλεισμό στη γη, στη θάλασσα και στον αέρα, όταν η Χαμάς ενίσχυσε την εξουσία της στην επικράτεια το 2007 με την εξαφάνιση των αντιπάλων της, ένα χρόνο μετά τη νίκη των βουλευτικών εκλογών. Οι δύο χώρες λένε ότι ο αποκλεισμός είναι για αυτοάμυνα.

Σε ξεχωριστή εξέλιξη την Τρίτη, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δήλωσε ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ανοίξει σχολεία για περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τη Συρία και το Λίβανο αυτό το μήνα, επειδή είχε εξαντληθεί το κονδύλι για να πληρώσουν τους 22.000 καθηγητές τους.

Οι υπάλληλοι της Unrwa δήλωσαν ότι η απόφαση των ΗΠΑ - η οποία εδώ και πολύ καιρό είναι ο μεγαλύτερος χορηγός του οργανισμού - να παρακρατήσει χρηματικά κεφάλαια ύψους 305 εκατομμυρίων δολαρίων (240 εκατομμύρια λίρες στερλίνες) φέτος ήταν η κύρια αιτία της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα παρακρατήσει κεφάλαια έως ότου η Unrwa κάνει απροσδιόριστες «μεταρρυθμίσεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr