Μολδαβία: Διαμαρτυρίες για την απέλαση Τούρκων «γκιουλενιστών» δασκάλων

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην διαδικασία απέλασης εμπλέκεται και η ΜΙΤ – Οι επτά δάσκαλοι κατηγορούνται ότι είναι Γκιουλενιστές 

Διαμαρτυρίες προκάλεσε η απόφαση των αρχών της Μολδαβίας να απελάσουν επτά Τούρκους δασκάλους, που φέρονται ως «γκιουλενιστές».

Αντιδράσεις για την απέλαση των δασκάλων υπήρξαν και από τη Διεθνή Αμνηστία, ενώ σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στο ζήτημα της απέλασης εμπλέκεται η Τουρκική υπηρεσία μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ.

Το σχολείο Liceul Orizont, όπου υπηρετούσαν οι δάσκαλοι, φέρεται ότι συνδέεται με το κίνημα του Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κατά του Ερντογάν.

Στο Facebook, το σχολείο προέβαλλε διαμαρτυρίες από συναδέλφους των δασκάλων και μαθητές, ενώ δείχνει ένα κοριτσάκι να διαμαρτύρεται κρατώντας ένα πλακάτ που γράφει «αφήστε τον πατέρα μου ελεύθερο».

Ανάμεσα σε αυτούς που τέθηκαν υπό κράτηση ήταν και ο διευθυντής του σχολείου, Ριζά Ντογκάν, ενώ σύμφωνα με τον ιστότοπο Balkan Insight, ένα 14χρονο παιδί τέθηκε για λίγο στο ίδιο καθεστώς.



«Η Μολδαβία παραβιάζει τις διεθνείς της υποχρεώσεις»

«Ανησυχούμε βαθιά για τη μοίρα των επτά κρατούμενων Τουρκικής υπηκοότητας. Οι αρχές της Μολδαβίας έπρεπε να διασφαλίσουν την προστασία τους από μία αναγκαστική επιστροφή στην Τουρκία, αλλά διάλεξαν να κάνουν το αντίθετο και να τους απελάσουν», δήλωσε η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Μαρί Στρούθερς.

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι οι δάσκαλοι έχουν ζητήσει άσυλο στην Μολδαβία, καθώς καταγγέλλουν ότι στην Τουρκία θα εκτελεστούν, ενώ προσθέτει ότι η απέλασή τους συνιστά παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Μολδαβίας σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, οι ύποπτοι αναμένεται να μεταφερθούν στην Τουρκία, ενώ σύμφωνα με τον ιστότοπο Haber3, οι απελαθέντες κρατούνται από την ΜΙΤ.

«Συνεργαστήκαμε με ειδικές δυνάμεις άλλων κρατών»

Η υπηρεσία πληροφοριών της Μολδαβίας, SIS σε ανακοίνωσή της παραδέχθηκε ότι η για την επιχείρηση είχε «συνεργασία με ειδικές δυνάμεις άλλων κρατών» - χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία -και περιέγραψε τους επτά ως «ξένους πολίτες για τους οποίους υπήρχαν υποψίες για δεσμούς με Ισλαμιστική ομάδα».

«Όταν επιβεβαιώθηκε ότι αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, αποφασίστηκε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα», πρόσθεσε η SIS.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr