Μεταλλαγμένη πατάτα στη «μάχη» κατά του υποσιτισμού στον Τρίτο Κόσμο
21.09.2010
13:35
Γενετιστές ανέπτυξαν ένα νέο είδος γενετικά τροποποιημένης πατάτας που
θεωρείται πως μπορεί να λύσει τα προβλήματα υποσιτισμού σε χώρες του
Τρίτου Κόσμου.
Γενετιστές ανέπτυξαν ένα νέο είδος γενετικά τροποποιημένης πατάτας που θεωρείται πως μπορεί να λύσει τα προβλήματα υποσιτισμού σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.
Πρόκειται για μια σούπερ-πατάτα, όπως χαρακτηριστικά την ονομάζουν, πλούσια σε πρωτεΐνες. Συγκεκριμένα, από εργαστηριακές δοκιμές φάνηκε πως αυτό το είδος πατάτας περιέχει ως και 60% περισσότερη πρωτεΐνη σε σχέση με τα μη τροποποιημένα είδη. Επιπλέον, οι συγκεντρώσεις σε αμινοξέα, που είναι απαραίτητα για την υγεία, είναι επίσης σημαντικά αυξημένες.
Ερευνητές στην Ινδία απομόνωσαν το γονίδιο το αμάραθου που παράγει την πρωτεΐνη- γνωστό και ως AmA1- και το εισήγαγαν σε συνηθισμένες πατάτες.
Το γονίδιο είναι επίσης υπεύθυνο για αμινοξέα όπως η λαϊσίνη και η μεθειονίνη, η έλλειψη των οποίων μπορεί να βλάψει ιδιαίτερα τα παιδιά. Για παράδειγμα η έλλειψη της λαϊσίνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Οι επιστήμονες, τους οποίους διηύθυνε η καθηγήτρια Subhra Chakraborty του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Φυτικών Γονιδιωμάτων στο Νέο Δελχί έγραψαν: «Η προσπάθειά μας να αυξήσουμε την θρεπτική ποιότητα στην καλλιέργεια κονδύλων, και ειδικότερα της πατάτας, με τη χρήση του AmA1απέβη επιτυχής».
Η πατάτα είναι ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα σίτισης παγκοσμίως μετά τα δημητριακά και βρίσκεται στην τέταρτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή φυτικών τροφίμων. Καλλιεργείται σε 125 χώρες και καταναλώνεται καθημερινά από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο το πλανήτη. Ωστόσο υποτιμάται η θρεπτική αξία εξαιτίας της έλλειψής της σε πρωτεΐνες, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Πρόκειται για μια σούπερ-πατάτα, όπως χαρακτηριστικά την ονομάζουν, πλούσια σε πρωτεΐνες. Συγκεκριμένα, από εργαστηριακές δοκιμές φάνηκε πως αυτό το είδος πατάτας περιέχει ως και 60% περισσότερη πρωτεΐνη σε σχέση με τα μη τροποποιημένα είδη. Επιπλέον, οι συγκεντρώσεις σε αμινοξέα, που είναι απαραίτητα για την υγεία, είναι επίσης σημαντικά αυξημένες.
Ερευνητές στην Ινδία απομόνωσαν το γονίδιο το αμάραθου που παράγει την πρωτεΐνη- γνωστό και ως AmA1- και το εισήγαγαν σε συνηθισμένες πατάτες.
Το γονίδιο είναι επίσης υπεύθυνο για αμινοξέα όπως η λαϊσίνη και η μεθειονίνη, η έλλειψη των οποίων μπορεί να βλάψει ιδιαίτερα τα παιδιά. Για παράδειγμα η έλλειψη της λαϊσίνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Οι επιστήμονες, τους οποίους διηύθυνε η καθηγήτρια Subhra Chakraborty του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Φυτικών Γονιδιωμάτων στο Νέο Δελχί έγραψαν: «Η προσπάθειά μας να αυξήσουμε την θρεπτική ποιότητα στην καλλιέργεια κονδύλων, και ειδικότερα της πατάτας, με τη χρήση του AmA1απέβη επιτυχής».
Η πατάτα είναι ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα σίτισης παγκοσμίως μετά τα δημητριακά και βρίσκεται στην τέταρτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή φυτικών τροφίμων. Καλλιεργείται σε 125 χώρες και καταναλώνεται καθημερινά από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο το πλανήτη. Ωστόσο υποτιμάται η θρεπτική αξία εξαιτίας της έλλειψής της σε πρωτεΐνες, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Μια συνηθισμένη πατάτα περιέχει περίπου 2γρ. από χρησιμοποιήσιμη πρωτεΐνη (απαραίτητη για την ανάπτυξη του οργανισμού) ανά 100γρ. και 78γρ. νερού. Η αγορά γενετικά τροποποιημένης πατάτας μπορεί να ωφελήσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε αναπτυσσόμενες χώρες που υποσιτίζονται. Και δεδομένου ότι το AmA1 είναι φυσικό γονίδιο δεν αναμένονται αντιδράσεις που να το αντιμετωπίσουν ως άλλο ένα «βλαβερό μεταλλαγμένο» προϊόν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr