Ευρωβουλευτές κατά Ορμπάν: Αποφασίζουν να άρουν το δικαίωμα ψήφου της Ουγγαρίας στην ΕΕ!

Ευρωβουλευτές κατά Ορμπάν: Αποφασίζουν να άρουν το δικαίωμα ψήφου της Ουγγαρίας στην ΕΕ!

Σήμερα η ομιλία Ορμπάν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Αύριο οι ευρωβουλευτές αποφασίζουν για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας - Αν υπερψηφιστεί ο Ορμπάν θα χάσει το δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που στο παρελθόν συνέβη μόνο μια φορά, εναντίον της Πολωνίας

Ευρωβουλευτές κατά Ορμπάν: Αποφασίζουν να άρουν το δικαίωμα ψήφου της Ουγγαρίας στην ΕΕ!
Μια αποφασιστική ψηφοφορία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα κράτος- μέλος της, την Ουγγαρία, πρόκειται να διεξαχθεί την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, αναφορικά με το «σεβασμό του κράτους Δικαίου», μια διαδικασία που υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου της χώρας στο Συμβούλιο της ΕΕ. Πρόκειται για το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ενεργοποίηση των διατάξεων του οποίου θα συζητήσει η ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Το απόγευμα της Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν θα βρεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου θα απευθυνθεί στην ολομέλεια του Σώματος είτε για να πείσει τους ευρωβουλευτές να μην «πατήσουν τη σκανδάλη» ενεργοποιώντας τις διατάξεις του άρθρου 7, είτε για να υπερασπιστεί μέχρι τελείας τις πολιτικές που εφαρμόζει στη χώρα του, με άμεσο κίνδυνο να προκληθεί εσωκομματικός «πόλεμος» στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Τι προβλέπει το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέθεσε στα τέλη του 2017 στην ευρωβουλευτή της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούντιθ Σαργκεντίνι από την Ολλανδία, να συντάξει μια έκθεση αναφορικά με το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. Η εν λόγω έκεθση κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι από το 2010 μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν παραβιάζει τις «αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου», όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 6 της Συνθήκης της ΕΕ. Ο Βίκτορ Όρμπαν κατηγορείται ότι έχει καταφέρει να επιβάλει μέσω συνταγματικής αναθεώρησης μια σειρά μέτρων που αποκλείουν τον θεσμικό έλεγχο στην κυβέρνησή του, περιορίζοντας την εξουσία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ελέγχοντας εμμέσως και αμέσως τα Μέσα Ενημέρωσης και συντηρώντας έναν κρατικό μηχανισμό που λειτουργεί μόνο για την πολιτική επιβίωση του ίδιου.

Επίσης η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση Όρμπαν δεν έχει δείξει την «αλληλεγγύη», που προβλέπεται επίσης από τη Συνθήκη, απέναντι στην Ελλάδα και την Ιταλία αρνούμενη να δεχθεί έστω και έναν πρόσφυγα στο έδαφός της, ενώ κάνει λόγο και για τις επιθέσεις σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα που χαρακτηρίζονται από την ουγγρική κυβέρνηση ως «όργανα του Τζορτζ Σόρος».

Ωστόσο ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες χαρακτήρισε τα συμπεράσματα της έκθεσης Σαργκεντίνι ως «κυνήγι μαγισσών», που «στηρίζονται σε ανακρίβειες και σφάλματα».

Το άρθρο 7 της Συνθήκης μπορεί να ενεργοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πλειονοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων Ευρωβουλευτών. Προς το παρόν τα κόμματα της Αριστεράς, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν τα συμπεράσματα της έκθεσης Σαργκεντίνι, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο του ΕΚ εμφανίζεται διχασμένο.

Σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίσει την ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 7, το Συμβούλιο της ΕΕ (ήτοι τα κράτη – μέλη) αποφασίζει με πλειονοψηφία τεσσάρων πέμπτων την έναρξη διαδικασιών ώστε να επιβεβαιώσει ότι το εν λόγω κράτος-μέλος παραβιάζει τις αρχές που μνημονεύονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1, και να του απευθύνει κατάλληλες συστάσεις. Το Συμβούλιο, προτού προβεί στη διαπίστωση αυτή, ακούει το εν λόγω κράτος μέλος και δύναται, αποφασίζοντας με την ίδια διαδικασία, να ζητήσει από ανεξάρτητες προσωπικότητες να υποβάλουν εντός εύλογης προθεσμίας έκθεση για την κατάσταση στο εν λόγω κράτος - μέλος

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο, συνερχόμενο υπό τη σύνθεση αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, αποφασίζοντας ομόφωνα μετά από πρόταση του ενός τρίτου των κρατών μελών ή της Ευρωπαικής Επιτροπής και αφού λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δύναται να διαπιστώσει την ύπαρξη σοβαρής και διαρκούς παραβίασης από κράτος μέλος αρχών που μνημονεύονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 6, αφού καλέσει την κυβέρνηση του εν λόγω κράτους μέλους να υποβάλει τις παρατηρήσεις της. Εφόσον γίνει η διαπίστωση, το Συμβούλιο δύναται να αποφασίσει, με ειδική πλειοψηφία, την αναστολή ορισμένων δικαιωμάτων, όπως του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο της ΕΕ, έναν εικονικό αποκλεισμό από το «ευρωπαϊκό παιχνίδι».

Μέχρι σήμερα το άρθρο 7, η «πυρηνική βόμβα της Συνθήκης της ΕΕ» όπως αποκαλείται, έχει ενεργοποιηθεί μία μόλις φορά, στα τέλη του 2017 για την Πολωνία.

Σε κίνδυνο ενότητα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Κλείσιμο
Τον περασμένο Απρίλιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σιγιαρτό, δίνοντας το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός Όρμπαν, όχι μόνο δεν έκανε πίσω απέναντι στις απειλές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά αντίθετα κατηγόρησε τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου ότι έχουν στήσει μια δίκη, χαρακτηρίζοντας την έκθεση ως «μια συλλογή από ψεύδη». Σύμφωνα με τον ίδιο «η Ουγγαρία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή ιστορία και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και όχι τις πολιτικές του Τζορτζ Σόρος». Μια τοποθέτηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση ακόμα και σε στελέχη του ΕΛΚ, ανοίγοντας τη συζήτηση για μια χώρα, την Ουγγαρία, όπου λαμβ΄΄ανει το 4,4% του ΑΕΠ της από την ΕΕ, αλλά αρνείται να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της σε αυτήν.

Η ψηφοφορία στο ΕΚ θα θέσει σε δοκιμασία το ΕΛΚ οκτώ περίπου μήνες πριν τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2019, φέρνοντας στην επιφάνεια τις διαφορετικές προσεγγίσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ και του Καγκελάριου της Αυστρίας Ζεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και τον Βίκτορ 'Ορμαπν που σφυρηλατεί μια ειδική σχέση με τον ακροδεξιό υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σλαβίνι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης