Το "θαύμα" του Μωϋσή στα χέρια της επιστήμης

Αν και έχουν περάσει περισσότερα από 3.000 χρόνια από τότε που τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας άνοιξαν και ο Μωϋσής με τον κυνηγημένο λαό του κατάφεραν να ξεφύγουν από την Αίγυπτο, η επιστήμη κατάφερε επιτέλους να φτάσει κοντά σε μια εξήγηση του απίστευτου αυτού φαινομένου.

Αν και έχουν περάσει περισσότερα από 3.000 χρόνια από τότε που τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας άνοιξαν και ο Μωϋσής με τον κυνηγημένο λαό του κατάφεραν να ξεφύγουν από την Αίγυπτο, η επιστήμη κατάφερε επιτέλους να φτάσει κοντά σε μια εξήγηση του απίστευτου αυτού φαινομένου.

Η αλήθεια είναι πως τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας μπορεί να άνοιξαν αλλά αντίθετα με τη διήγηση της Βίβλου, το γεγονός  δεν οφειλόταν σε κάποιο θαύμα αλλά σε πολύ ισχυρούς…ανέμους!

Σύμφωνα με νέες προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έκαναν αμερικανοί επιστήμονες, είναι δυνατό οι δυνατοί άνεμοι, που έπνεαν στην περιοχή για ώρες, να παραμέρισαν τα νερά και να δημιούργησαν μια "γέφυρα" ξηράς σε μια περιοχή, από όπου οι Ισραηλίτες κατάφεραν, περπατώντας πάνω σε λασπωμένο αλλά ασφαλές έδαφος, να φτάσουν καθ' οδόν στην άλλη πλευρά.

Η έρευνα, υπό τον Καρλ Ντριους του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR) και του πανεπιστημίου Κολοράντο των ΗΠΑ, δείχνει ότι ένα ισχυρός ανατολικός άνεμος με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα, που φυσούσε όλη τη νύχτα, μπορεί να απώθησε τα νερά ύψους περίπου δύο μέτρων, σε ένα σημείο όπου ο αρχαίος ποταμός Νείλος, σε κάποια καμπή του με σχήμα U, πιστεύεται ότι ενωνόταν με μια παράκτια λιμνοθάλασσα.

Με τον τρόπο αυτό, είναι δυνατό να δημιουργήθηκε μια στενή χερσαία δίοδος, που έκλεισε ξανά μόλις ο άνεμος κόπασε (πνίγοντας τον αιγυπτιακό στρατό που καταδίωκε τους Ισραηλίτες, σύμφωνα με τη Βιβλική αφήγηση). H "γέφυρα" αυτή εκτιμάται ότι είχε μήκος 3 - 4 χλμ. και πλάτος 5 χλμ. και παρέμεινε "ανοικτή" επί τέσσερις ώρες τουλάχιστον.

Η νέα μελέτη αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης έρευνας του αμερικανού επιστήμονα σχετικά με τις επιπτώσεις των ανέμων στα βάθη των υδάτων. Η έρευνα για την Έξοδο βασίζεται σε ανακατασκευή των πιθανών τοποθεσιών και βαθών των πλωτών διαύλων στο δέλτα του ποταμού Νείλου, που έχουν μεταβληθεί σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου, εκτιμώντας ότι στην πραγματικότητα ήταν μέσω αυτού του σημείου και όχι της σημερινής Ερυθράς Θάλασσας, όπου έγινε η διάσχιση από τους Ισραηλίτες.

Στο παρελθόν και άλλοι επιστήμονες είχαν αποπειραθεί να ερμηνεύσουν το πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας μέσω φυσικών εξηγήσεων. Κάποιοι πρότειναν ότι ένα τσουνάμι μπορεί να ανάγκασε τα νερά αρχικά να υποχωρήσουν και έπειτα να επανέλθουν γρήγορα.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr