Η Ιατρική Αθηνών ανάμεσα στις καλύτερες σχολές του Κόσμου

Πιο συγκεκριμένα, η Ιατρική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκεται στην 140η θέση παγκοσμίως στον πίνακα που δημοσιεύει το National Taiwan University (Performance ranking of Scientific Papers)

Μέσα στις 300 καλύτερες σχολές κατατάσσεται η Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημίων. «Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο και η ερευνητική συνεισφορά της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών» σχολιάζει σχετικά το ΕΚΠΑ.

Αναλυτικότερα, η Ιατρική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκεται στην 140η θέση παγκοσμίως στον πίνακα που δημοσιεύει το National Taiwan University (Performance ranking of Scientific Papers). Η συγκεκριμένη κατάταξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, όπως σημειώνει το ΕΚΠΑ, διότι δεν επηρεάζεται από τους πόρους που διατίθενται σε ερευνητικούς σκοπούς, από τις υποδομές εκπαίδευσης και τα μεμονωμένα επιτεύγματα μελών ΔΕΠ αλλά από τη διαχρονική και υψηλού επιπέδου και συνέπειας επιστημονική έρευνα που λαμβάνει χώρα σε Πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αντίστοιχα, η επίδοση της Ιατρικής Σχολής είναι ιδιαίτερα υψηλή στην κατάταξη επιμέρους ακαδημαϊκών πεδίων και τομέων του φορέα Academic Ranking of World Universities (ARWU), γνωστού ως λίστα της Σανγκάης.
Σε υψηλές θέσεις η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στις διεθνείς κατατάξεις για το 2018-19

Ακόμη, η Ιατρική του ΕΚΠΑ συμμετέχει στο top 500 των Πανεπιστημίων σε τρία ακαδημαϊκά αντικείμενα, έναντι ενός πέρυσι: Στο αντικείμενο της Δημόσιας Υγείας βρίσκεται στις θέσεις 76-100, ενώ στο αντικείμενο της Κλινικής Ιατρικής ανέβηκε στη θέση 151-200 από τη θέση 201-300, πιστοποιώντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών.

Αναφορικά με την κατάταξη της QS (Quacquarelli Symonds), σε βασικά και εξειδικευμένα επιστημονικά αντικείμενα, η θέση της Σχολής υποδεικνύει το υψηλό επίπεδο σπουδών, την ακαδημαϊκή φήμη και την ερευνητική απήχηση της Ιατρικής, η οποία βρίσκεται στη 241η θέση στον κόσμο.

Εξάλλου, εκτός από τις διακρίσεις σε επίπεδο τμήματος υπάρχουν και οι ατομικές διακρίσεις των μελών ΔΕΠ και ερευνητών οι οποίες αποτυπώνονται στις παγκόσμιες κατατάξεις Πανεπιστημίων. Πιο συγκεκριμένα, η δημοσίευση του τελικού πίνακα κατάταξης Highly Cited Researchers (h>100) για το 2018 της Webometrics, κατέδειξε ότι υπάρχουν δέκα καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων με σημαντική ερευνητική απήχηση και πέντε εξ αυτών προέρχονται από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.



Ο εν λόγω πίνακας συντάσσεται με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών Πανεπιστημίων στο Google Scholar. Καταγράφει καθηγητές και Ερευνητές Πανεπιστημίων οι οποίοι με το συγγραφικό και ερευνητικό τους έργο έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην επιστήμη διαχρονικά. Η συγκεκριμένη κατάταξη, περιλαμβάνει 2.610 Highly Cited Researchers, δηλαδή ερευνητές με h-index > 100. Με άλλα λόγια ερευνητές οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 100 ερευνητικές εργασίες που έχουν παρατεθεί ως έγκυρη αναφορά από το λιγότερο 100 ερευνητές στις δικές τους εργασίες.

Οι πέντε καθηγητές και ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με την σημαντική ερευνητική επίδραση παγκοσμίως είναι ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος με h-index 179 και 132.181 ετεροαναφορές, ο καθηγητής και πρύτανης του Ιδρύματος Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος με h-index 118 και 60.208 ετεροαναφορές, ο καθηγητής Μαρίνος Δαλάκας με h-index 105 και 40.203 ετεροαναφορές, ο καθηγητής Χαράλαμπος Μουτσόπουλος με h-index 104 και 44.661 ετεροαναφορές, και ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης με h-index 103και 57.879 ετεροαναφορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr