Νόμπελ Ειρήνης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης: Το πήραν ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε και η Γιεζίντι Νάντια Μουράντ

Νόμπελ Ειρήνης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης: Το πήραν ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε και η Γιεζίντι Νάντια Μουράντ

Ηταν τα φαβορί για το Νόμπελ - Ο γιατρός από το Κονγκό ζητά να σταματήσει η σεξουαλική βία κατά γυναικών ως στρατηγικό όπλο πολέμου - Η Μουράντ είναι ένα από τα 3.000 κορίτσια Γιεζίντι που κακοποιήθηκαν από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

Νόμπελ Ειρήνης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης: Το πήραν ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε και η Γιεζίντι Νάντια Μουράντ
Ολοι τους έδιναν φαβορί και τελικά επιβεβαιώθηκαν. Το Νόμπελ Ειρήνης για το 2018 σχετίζεται με το κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης (μάλιστα στην επέτειο του κινήματος #Metoo) και πηγαίνει στον γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε από το Κονγκό και τη νεαρή Γιεζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σκλάβα του σεξ της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.


Ο Μουκουέγκε έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο τμήμα της επαγγελματικής του ζωής βοηθώντας χιλιάδες γυναίκες θύματα σεξουαλικών επιθέσεων στο Κονγκό.

Ο γιατρός από το Κογκό έχει επανειλημμένως καταδικάσει το καθεστώς ατιμωρησίας σε περιπτώσεις ομαδικών βιασμών και έχει επικρίνει την κυβέρνηση του Κονγκό και άλλες χώρες γιατί δεν έκαναν αρκετά για να σταματήσουν τη σεξουαλική βια κατά γυναικών ως στρατηγικό όπλο πολέμου.



Η Νάντια Μουράντ αποτελεί, όπως αναφέρει η νορβηγική επιτροπή, μια μάρτυρα για την κακοποίηση τόσο σε βάρος της ίδιας όσο και άλλων γυναικών. «Έχει επιδείξει τεράστιο θάρρος περιγράφοντας τα βασανιστήριά της και μιλώντας εκ μέρους άλλων θυμάτων».

Η Μουράντ είναι ένα από τα 3.000 κορίτσια Γιεζίντι που έπεσε θύματα βιασμού και κακοποίησης από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. «Οι κακοποιήσεις ήταν συστηματικές και αποτελούσαν τμήμα της πολεμικής στρατηγικής του Ισλαμικού Κράτους καθώς τις χρησιμοποίησαν ως όπλο κατά των Γιεζίντι και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων» επισημαίνει η επιτροπή απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.
Κλείσιμο


Το βίντεο με την ανακοίνωση των νικητών του Νόμπελ Ειρήνης 2018:


Πριν από δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2016, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε συγχαρεί τη νεαρή ακτιβίστρια Νάντια Μουράντ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Μουράντ, σύμβολο της αντίστασης των γυναικών στις εμπόλεμες περιοχές, είχε επισκεφθεί τη χώρα μας για να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης