Επιμένει ο Ζάεφ: Το όνομα «Μακεδονία» δεν αλλάζει, αλλά συμπληρώνεται

Επιμένει ο Ζάεφ: Το όνομα «Μακεδονία» δεν αλλάζει, αλλά συμπληρώνεται

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ απευθυνόμενος σε βουλευτή της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι το όνομα «Μακεδονία» δεν αλλάζει αλλά συμπληρώνεται

Επιμένει ο Ζάεφ: Το όνομα «Μακεδονία» δεν αλλάζει, αλλά συμπληρώνεται
«Το όνομα «Μακεδονία» δεν αλλάζει αλλά συμπληρώνεται», τόνισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας εκ νέου στην κοινοβουλευτική συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ανέφερε τη συγκεκριμένη φράση απαντώντας στον βουλευτή του VMRO-DPMNΕ Κρστο Γιοβανόφσκι, που πρότεινε να καθίσουν οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σε ένα τραπέζι και να πάρουν μια απόφαση για το μέλλον της χώρας.

«Στις γενικές εκλογές, οι πολίτες έδωσαν την εμπιστοσύνη τους στα μέλη του κοινοβουλίου για να πάρουν αποφάσεις. Στο ζήτημα του ονόματος και της συμφωνίας με την Ελλάδα, αποφασίσαμε να ρωτήσουμε εκ νέου τους πολίτες. Οι πολίτες που αποφάσισαν, πήγαν να ψηφίσουν και αυτοί που δεν ήθελαν να αποφασίσουν, παρέμειναν σπίτι» τόνισε, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Επίσης, ο Ζάεφ δήλωσε ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο και την εξεύρεση λύσεων μέσω της συζήτησης», ενώ αρνήθηκε την οποιαδήποτε προσπάθεια άσκησης επιρροής στα θεσμικά όργανα και τη δικαιοσύνη. «Υπάρχουν πολλές διαιρέσεις στη χώρα μας και όλοι ξέρουμε ότι θα πρέπει να συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλον], ανέφερε.

Πάντως, η απάντησή του δεν φαίνεται να έπεισε τον βουλευτή του VMRO-DPMNE, που προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές.

Την ίδια ώρα, βουλευτής από τη συμμαχία των Αλβανών υποστήριξε ότι το κόμμα θα στηρίξει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ αλλά δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα για ισότητα στον αλβανικό λαό.


Αμετακίνητοι οι βουλευτές από τις κομματικές γραμμές

Κι ενώ η συζήτηση διεξάγεται σε πολωτικό κλίμα και εκατέρωθεν καταγγελίες ανάμεσα στο σοσιαλδημοκρατικό κυβερνών κόμμα και το VMRO-DPMNE, οι βουλευτές δείχνουν αμετακίνητοι στις κομματικές γραμμές.

Σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα μέρες ενώ θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία. Για να εγκριθούν οι αλλαγές και να προχωρήσει στα επόμενα στάδια η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, χρειάζεται πλειοψηφία 80 στους 120 βουλευτές.

Ωστόσο, στη δεύτερη μέρα συζήτησης, οι βουλευτές δείχνουν αμετακίνητοι από τις θέσεις τους, ενώ δεν αναφέρθηκε μετατόπιση από τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων.

Κλείσιμο
Η μόνη «διαφοροποίηση» αφορά τον εκλεγέντα με το ψηφοδέλτιο του Ζόραν Ζάεφ και μετέπειτα ανεξάρτητο βουλευτή Φέριντ Μούχιτς, που δήλωσε χθες ότι θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι βουλευτές που αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών είναι 72, γεγονός που καθιστά ως πιθανότερο σενάριο τις πρόωρες εκλογές στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης