Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μποϊκοτάρουν το «Νταβός της Ερήμου» εξαιτίας της υπόθεσης Κασόγκι

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μποϊκοτάρουν το «Νταβός της Ερήμου» εξαιτίας της υπόθεσης Κασόγκι

Όπως συνέβη στις ΗΠΑ με την 11η Σεπτεμβρίου - Το «Νταβός της ερήμου» ξεκινάει αύριο με τη συμμετοχή δευτεροκλασάτων τραπεζικών στελεχών της Δύσης

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μποϊκοτάρουν το «Νταβός της Ερήμου» εξαιτίας της υπόθεσης Κασόγκι
H υπόθεση Κασόγκι σπιλώνει την εικόνα της Σαουδικής Αραβίας σε διεθνές επίπεδο όπως συνέβη στις ΗΠΑ με την 11η Σεπτεμβρίου τις ΗΠΑ, επισημαίνουν ξένοι πολιτικοί αναλυτές.

Απόδειξη;

Το «Νταβός της ερήμου» ξεκινά αύριο απουσία πολλών ξένων ηγετών κυβερνήσεων και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ με τη συμμετοχή δευτεροκλασάτων τραπεζικών στελεχών της Δύσης και επιχειρηματιών από Ρωσία, Ασία και Αφρική.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Wall Street Journal», οι Σαουδάραβες τρέχουν και δεν φθάνουν για να σώσουν την σύνοδο σε μία προσπάθεια να πείσουν ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων να δώσουν το «παρών».

Ο πρίγκιπας μπιν Σαλμάν προσκάλεσε τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ιμράν Καν με τον ίδιο να επιβεβαιώνει την συμμετοχή του.

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι αγνοείται από τις 2 Οκτωβρίου, όταν μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι τουρκικές αρχές εκτιμούν πως δολοφονήθηκε και τεμαχίστηκε μέσα στο κτήριο, καταγγελία που το Ριάντ αρνείται.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα σειρά ρεπορτάζ έχει συνδέσει ορισμένους υπόπτους με τον κύκλο του διαδόχου στον σαουδαραβικό θρόνο, πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τον οποίο επέκρινε συχνά ο αγνοούμενος δημοσιογράφος.

Ο Νταβίντ Ριγκουλέ Ροζ, εμπειρογνώμονας διεθνών σχέσεων, αναλύει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο καθεστώς του Ριάντ η υπόθεση που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Κλείσιμο
«Οι αρχές του Ριάντ παραδέχτηκαν ύστερα από αρκετές ημέρες το θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμαλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου. Όμως, η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να παραμένει σκεπτική σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του Σαουδάραβα δημοσιογράφου που ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ», σχολιάζει ο Γάλλος πολιτικός αναλυτής.

«Για τη Σαουδική Αραβία, η κρίση δεν έχει τελειώσει», εξηγεί ο πολιτικός αναλυτής Νταβίντ Ριγκουλέ- Ροζέ του Γαλλικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Αναλύσεων. Μετά την «εξομολόγηση» των σαουδαραβικών αρχών,ο Τραμπ κρατάει ελαφρώς πιο σκληρή γραμμή έναντι της Σαουδικής Αραβίας.

«Η θέση του Ριάντ έχει καταστεί πλέον αβάσιμη μετά από 17 ημέρες πλήρους άρνησης... Αυτό που συνέβη έχει μεγάλη βαρύτητα στις διεθνείς σχέσεις. Ένας ακόμη δημοσιογράφος που έκανε κριτική κατά του καθεστώτος του Ριάντ δολοφονήθηκε κάτω από ανατριχιαστικές συνθήκες», προσθέτει.

Πώς αντιμετωπίζει ο Λευκός Οίκος αυτή την κρίση;

Για την Ουάσινγκτον η υπόθεση αυτή είναι ντροπή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, βρισκόταν σε μία μορφή αναμονής με τις δηλώσεις του ότι στηρίζει το Ριάντ. Και στη συνέχεια, όταν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας παραδέχτηκαν το θάνατο του Κασόγκι μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ο Τραμπ βρέθηκε σε δεινή θέση.

Η υπόθεση Κασόγκι έρχεται τη χειρότερη στιγμή για την κυβέρνηση των ΗΠΑ καθώς στις 4 Νοεμβρίου θα εφαρμοστεί το δεύτερο μέρος των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, το οποίο αυτή τη φορά εστιάζει στις εξαγωγές πετρελαίου. Αυτό πιθανότατα θα αποσταθεροποιήσει τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Ενόψει των κυρώσεων κατά του ιρανικού πετρελαίου, στις 4 Νοεμβρίου, οι Σαουδάραβες, που μέχρι στιγμής διστάζουν να πιέσουν τις ΗΠΑ, είναι πολύ πιθανό να μειώσουν τις τιμές του αργού πετρελαίου.

Η κρίση αυτή επηρεάζει πολύ σοβαρά, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», την εικόνα της χώρας, όπως συνέβη και μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι, τις τελευταίες ημέρες, η «επιτροπή σοφών» στο Ριάντ - που αποτελείται από κορυφαία στελέχη του καθεστώτος -συσκέπτεται πυρετωδώς για να βρει τρόπους με τους οποίους θα διαχειριστεί την κρίση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», η Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά φοβάται την απομόνωση.

Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, άλλοτε το αγαπημένο παιδί όχι μόνο του βασιλιά Σαλμάν, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, ένας «μεταρρυθμιστής» και «οραματιστής» χάνει έναν- έναν τους συμμάχους του. Τα όσα αποκαλύφθηκαν από τις 2 Οκτωβρίου έριξαν φως στο πραγματικό πρόσωπο του βασιλείου και το πώς αντιμετωπίζει τις φωνές κριτικής.

Η εκδοχή που παρουσίασε το Ριάντ και θέλει τον Τζαμάλ Κασόγκι να σκοτώθηκε σε καυγά στο προξενείο όχι μόνο δεν έπεισε, αλλά εξόργισε τη διεθνή κοινότητα, που ζητεί ανεξάρτητη έρευνα. Ακόμη και ο Ντόναλντ Τραμπ αναγκάστηκε να ανασκευάσει,δηλώνοντας ότι δεν τον ικανοποιούν οι εξηγήσεις.
Η Ουάσιγκτον δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χάσει την παραγγελία ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων για οπλικά συστήματα από το Ριάντ. Αλλά το ενδεχόμενο κυρώσεων μένει στο τραπέζι, σύμφωνα με μέλη του Κογκρέσου.

Επιβολή κυρώσεων θα μπορούσε να έρθει και από την Ευρώπη (που όμως επίσης διστάζει να χάσει έναν καλό πελάτη). Το 1/3 των εισαγωγών του βασιλείου προέρχονται από τη γηραιά ήπειρο και και το 13% από την βόρεια Αμερική. Εάν στις κυρώσεις αυτές η Σαουδική Αραβία απαντήσει με περιορισμό της προσφοράς αργού, οι τιμές θα επιδοθούν σε ράλι, προειδοποιούν αναλυτές στο CNN Money. Είναι αλήθεια το καρτέλ υπό το βασίλειο των Σαούντ έχει πάψει να είναι μονοπώλιο. Για πρώτη φορά από το 1973 οι ΗΠΑ έχουν κατακτήσει τον τίτλο του κορυφαίου παραγωγού. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι πια πολύ λιγότερο εξαρτημένες από το σαουδαραβικό πετρέλαιο. Το 2017 μόλις το 9% των εισαγωγών τους προήλθε από το βασίλειο.

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις για τον Σαουδάραβα πρίγκιπα,Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, η εικόνα του πράγματι αμαυρώνεται σε διεθνές επίπεδο με τους ηγέτες χωρών και κυβερνήσεων να μποικοτάρουν μαζικά το τριήμερο επενδυτικό φόρουμ «Νταβός της ερήμου».

Δεν είναι τυχαίο ότι, παραμονές της συνόδου, η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία δεν προχωρήσει σε εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία όσο παραμένουν τα ερωτήματα για το τι συνέβη στον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι.

Στο μεγάλο οικονομικό φόρουμ που ξεκινά αύριο και θα ολοκληρωθεί στις 25 Οκτωβρίου ο 33χρονος πρίγκιπας είχε στόχο να διατυμπανίσει την μεταρρυθμιστική του πολιτική. Ωστόσο, οι ξένοι ηγέτες του γυρίζουν την πλάτη μποικοτάροντας τη σύνοδο.

«Πράγματι, η υπόθεση Κασόγκι υπονομεύει την αξιοπιστία του πρίγκιπα μπιν Σαλμάν αποκαλύπτοντας μια δυσλειτουργία της διακυβέρνησής του».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης