Καταγγελίες για βασανιστήρια κρατουμένων στις φυλακές του Πακιστάν

Ο Όμαρ Σάκιρ, διευθυντής του γραφείου του HRW για το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, επισήμανε ότι οι πράξεις που αναφέρονται θα μπορούσαν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία θα μπορούσαν να εκδικαστούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας προσφεύγουν συστηματικά σε κακομεταχείριση και βασανιστήρια κατά των κρατουμένων, πράξεις που θα μπορούσαν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σε ανακοίνωσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ασκεί την εξουσία σε τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και οι ισλαμιστές αντίπαλοί της της Χαμάς που ασκούν την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό, χρησιμοποιούν και οι δύο τη βία, τις απειλές και προβαίνουν σε αυθαίρετες συλλήψεις, προσθέτει το HRW.

Η έγκριτη αυτή αμερικανική ΜΚΟ δηλώνει ότι έκανε έρευνα πάνω στο θέμα αυτό για δύο χρόνια κατά τα οποία πήρε συνεντεύξεις από 150 ανθρώπους και συγκέντρωσε έγγραφα για 86 συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Ο Όμαρ Σάκιρ, διευθυντής του γραφείου του HRW για το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, επισήμανε ότι οι πράξεις που αναφέρονται θα μπορούσαν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία θα μπορούσαν να εκδικαστούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πράξεις αυτές υπονομεύουν τη δημόσια συζήτηση των Παλαιστινίων κατά του Ισραήλ, το οποίο κατηγορούν διαρκώς οι Παλαιστίνιοι για κακομεταχείριση και έχουν στραφεί εναντίον του στο ΔΠΔ.
«Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες μιλούν στον έξω κόσμο για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και την ίδια ώρα λειτουργούν έναν μηχανισμό καταπίεσης για να συντρίψουν την αντίθεση», σημείωσε ο Σάκιρ σε δηλώσεις που έκανε στο AFP.
Ο ίδιος κάλεσε τη Δύση να αναστείλει την βοήθειά της προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Με τη Χαμάς εξάλλου ήδη δεν υπάρχει επικοινωνία όσον αφορά ένα μέρος της διεθνούς κοινότητας. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ κυρίως τη θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Ερωτηθείσα από το AFP, η Παλαιστινιακή Αρχή απέρριψε τις κατηγορίες της HRW και κατηγόρησε τη μκο ότι συμμάχησε εναντίον της με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η Χαμάς δεν απάντησε.
«Η έκθεση αυτή μπερδεύει την πολιτική με τα ανθρώπινα δικαιώματα και συμβαδίζει με τη 'Συμφωνία του Αιώνα' στόχος της οποίας είναι να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή», καταγγέλλει ο Χάιταμ Άραρ, υπεύθυνος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο υπουργείο Εσωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής αναφερόμενος στο ειρηνευτικό σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ το οποίο αναμένεται εδώ και μήνες.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες της Παλαιστινιακής Αρχής κατά τη διάρκεια των κρατήσεων περιλαμβάνουν ξυλοδαρμούς και ηλεκτροσόκ, σύμφωνα με την HRW.
Ο Σάμι αλ Σάι, ανεξάρτητος δημοσιογράφος 39 ετών που είναι ύποπτος για σχέσεις με τη Χαμάς, συνελήφθη το 2017. Αυτός ξυλοκοπήθηκε και κρεμάστηκε από τους καρπούς με τις χειροπέδες από το ταβάνι, αναφέρεται στην έκθεση.

Στο τέλος δήλωσε ένοχος για αρκετές κατηγορίες και πέρασε τρεις μήνες στη φυλακή. "Κάθε μέρα, περιμένω ότι θα με φυλακίσουν ξανά, ότι θα με βασανίσουν, αλλά δεν μπορούν να μου κάνουν τίποτε περισσότερο από αυτό που μου έχουν ήδη κάνει", δήλωσε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr