Πακιστάν: Στην Ευρώπη βρήκε καταφύγιο ο δικηγόρος της χριστιανής που πήρε χάρη πριν εκτελεστεί

Πακιστάν: Στην Ευρώπη βρήκε καταφύγιο ο δικηγόρος της χριστιανής που πήρε χάρη πριν εκτελεστεί

Ο δικηγόρος της Άσια Μπίμπι που έγινε σύμβολο για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων, Σαΐφ Μαλούκ δέχθηκε απειλές για τη ζωή του

Πακιστάν: Στην Ευρώπη βρήκε καταφύγιο ο δικηγόρος της χριστιανής που πήρε χάρη πριν εκτελεστεί
Η Μπίμπι έγινε σύμβολο του αγώνα για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων για ένα ποτήρι νερό...

Στην Ευρώπη βρήκε καταφύγιο ο Σαΐφ Μαλούκ,συνήγορος υπεράσπισης της Χριστιανής Άσια Μπίμπι που κατηγορήθηκε για βλασφημία και καταδικάστηκε σε οκταετή φυλάκιση.

Σε δηλώσεις του στην πακιστανική εφημερίδα «Express Tribune», ο Μαλούκ υποστήριξε ότι θα επιστρέψει στην πατρίδα του, το Πακιστάν, για να υπερασπιστεί την πελάτισσά του, χρειάζεται ωστόσο, την εγγύηση της κυβέρνησης για την ασφάλειά του. Ο ίδιος επισημαίνει ότι αναγκάστηκε να ξεσπιτωθεί γιατί φοβόταν για τη ζωή του. «Έπρεπε να εγκαταλείψω την πατρίδα μου για να μπορέσω να συνεχίσω να συνεχίσω την εκπροσώπηση της πελάτισσάς μου, Άσια Μπίμπι», υπογραμμίζει.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Πακιστανός δικηγόρος είχε δηλώσει στο BBC ότι η πελάτισσά του θα πρέπει να μεταβεί σε χώρα της Δύσης για την ασφάλειά της.

Κλείσιμο
Η Άσια Μπίμπι καταδικάστηκε το 2010 για προσβολή του Προφήτη Μωάμεθ κατά τη διάρκεια διαμάχης με τους γείτονες.Έκτοτε έχει δεχθεί πολλές φορές απειλές κατά της ζωή της.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τρεις ημέρες, το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν ανέτρεψε την καταδίκη της σε θάνατο για βλασφημία σε βάρος του Μωάμεθ, διατάσσοντας παράλληλα να αποφυλακιστεί εάν δεν εκκρεμούν σε βάρος της άλλες κατηγορίες.

Η υπόθεσή της προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, διαμαρτυρίες από χριστιανικές χώρες, ενώ πυροδότησε επίσης διχασμό και βίαια επεισόδια στο ίδιο το Πακιστάν, όπου δύο πολιτικοί που είχαν προσπαθήσει να τη βοηθήσουν δολοφονήθηκαν.

Η αγράμματη μητέρα κατάγεται από την επαρχία του Πουντζάμπ και σήμερα είναι περίπου 50 ετών.Ο εφιάλτης της ξεκίνησε το 2009, όταν τσακώθηκε με δύο γειτόνισσές της ενώ δούλευαν στα χωράφια. Επικαλούμενες θρησκευτικούς λόγους οι δύο μουσουλμάνες αρνήθηκαν να μοιραστούν μαζί της ένα ποτήρι νερό. Λίγες ημέρες αργότερα αφηγήθηκαν το περιστατικό σε έναν ιμάμη της περιοχής, ο οποίος κατηγόρησε την Μπίμπι ότι προσέβαλε τον προφήτη κάτι που η ίδια αρνιόταν. Ο ιμάμης απευθύνθηκε στην αστυνομία, που ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση.

Το 2010 η Μπίμπι καταδικάστηκε σε θάνατο δι' απαγχονισμού και όλες οι εφέσεις της απορρίφθηκαν, η μία μετά την άλλη.Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Άσια Μπίμπι, που πάσχει από άσθμα, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η πρώτη εκδίκαση της υπόθεσής της, το 2016, ματαιώθηκε καθώς την τελευταία στιγμή παραιτήθηκε ο ένας από τους τρεις δικαστές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης