Παρίσι: Η σύναξη των ηγετών του πλανήτη για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου

Η Μελάνια και ο Ντόναλντ Τραμπ - Η... παρέλαση της Περιστέρας Μπαζιάνα στο Μέγαρο των Ηλυσίων - Ο οικοδεσπότης Μακρόν - Το χειροφίλημα του Ισπανού βασιλιά στην πρώτη κυρία της Γαλλίας - Ο άγνωστος σύζυγος της προέδρου της Κροατίας - Ποιος άφησε τους υπόλοιπους να... περιμένουν στη βροχή

Παρουσία περίπου 70 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποιήθηκε στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι η κύρια τελετή μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη που έβαλε τέλος στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι ηγέτες των κρατών, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας, έγιναν δεκτοί από τον Εμανουέλ Μακρόν και την σύζυγό του, Μπριζίτ, στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων το μεσημέρι της Κυριακής.

Στη συνέχεια, μετέβησαν όλοι μαζί στην Αψίδα του Θριάμβου, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η τελετή. Εκεί ουσιαστικά... περίμεναν για αρκετή ώρα στη βροχή για την έναρξη της τελετής τον Αμερικανό και τον Ρώσο πρόεδρο, που έφτασαν χωριστά απ' όλους.
Η Άνγκελα Μέρκελ με τη Μελάνια και τον Ντόναλντ Τραμπ
Η Μπριζίτ Μακρόν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξ ευωνύμων της

Φτάνοντας στο σημείο, ο Τραμπ χαιρέτισε τον ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ 6ο.

Ο Πούτιν, ο οποίος έφτασε τελευταίος, χαιρέτισε επίσης δια χειραψίας τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ ήταν ιδιαίτερα χαμογελαστός και διαχυτικός με τον Ντόναλντ Τραμπ, υψώνοντας τον αντίχειρά του σε μια χειρονομία έγκρισης.


Ο φακός του Γαλλικού Πρακτορείου κατέγραψε όπως πάντα τις αφίξεις των ηγετών στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων. Από τις εικόνες που σίγουρα ξεχωρίζουν είναι το θερμό χειροφίλημα του Ισπανού Βασιλιά Φελίπε VI στην Μπριζίτ Μακρόν (αβρότητα την οποία αντέγραψε και ο άνδρας της, φιλώντας το χέρι της Μεγάλης Δούκισσας Μαρίας Τερέζας του Λουξεμβούργου), η σχεδόν «στρατιωτική» προσέγγιση της Περιστέρας Μπαζιάνα προς τη μεριά του Μακρόν που άπλωνε τα χέρια να την υποδεχτεί, και η αμήχανη συνάντηση του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας με εκείνο της Κροατίας.

Κι αν αναρωτιέστε γιατί κάνουμε λόγο για αμηχανία, σας θυμίζουμε ότι οι διαχυτικότητες και τα φιλιά της χυμώδους Κροάτισσας προέδρου Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς με τον Μακρόν στον τελικό του Μουντιάλ είχαν προκαλέσει πολλά... πιπεράτα σχόλια από τον γαλλικό Τύπο πριν από μερικούς μήνες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ηγήθηκε του κυρίου γεγονότος στην Ευρώπη για τα 100 χρόνια από την ανακωχή, που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Παρίσι.

Το απόγευμα ο πρόεδρος Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα παραστούν επίσης στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη. Σε αυτό θα μετάσχουν πολλοί άλλοι ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται το απόγευμα να απευθύνει ομιλία στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ασπάζεται την πρόεδρο της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς
French President Emmanuel Macron (L) welcomes Croatia's President Kolinda Grabar-Kitarovic and her husband Jakov Kitarovic at the Elysee Palace in Paris on November 11, 2018 ahead of the start of commemorations marking the 100th anniversary of the 11 November 1918 armistice, ending World War I.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ υποδέχονται στο μέγαρο των Ηλυσίων τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη σύζυγό του Εμινέ
Ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και τη σύζυγό του Μαρίνα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας με τη σύζυγό του υποδέχονται στο Ελιζέ τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τη σύζυγό του Σάρα

Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος σε αριθμούς


Ελλείψει αξιόπιστων πηγών, τα νούμερα του Πρώτου Παγκοσμίου είναι δύσκολο να πιστοποιηθούν με ακρίβεια και μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τους ιστορικούς. Σε γενικές γραμμές παρατίθενται κατά προσέγγιση.

Περισσότερες από 70 εμπόλεμες χώρες

Ο αριθμός είναι συμβολικός αφού οι περισσότερες από τις χώρες αυτές δεν ήσαν ακόμη ανεξάρτητες, αλλά είτε ενταγμένες σε έξι αυτοκρατορίες ή αποικιακές δυνάμεις -Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Αυστροουγγαρία, Γερμανία, Οθωμανική Αυτοκρατορία- που βρέθηκαν στο κέντρο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Στην πραγματικότητα, μόνο μία δεκαριά ανεξάρτητες χώρες βρίσκονται σε πόλεμο το καλοκαίρι του 1914. Οι υπόλοιπες εισήλθαν σταδιακά στην σύρραξη, όπως η Ιταλία το 1915 και οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1917.

Ο Μεγάλος Πόλεμος αφορά πληθυσμό 800 εκατομμυρίων, το ήμισυ του πληθυσμού της Γης εκείνη την εποχή. Περί τις είκοσι χώρες θα κατορθώσουν να παραμείνουν ουδέτερες, οι περισσότερες στην Λατινική Αμερική και στην βόρεια Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είναι έτοιμος να υποδεχθεί την Περιστέρα Μπαζιάνα που τον προσεγγίζει με στρατιωτικό βήμα. Παραλλήλως, η Μπριζίτ Μακρόν ασπάζεται τον Αλέξη Τσίπρα
French President Emmanuel Macron (L) welcomes Greek Prime Minister Alexis Tsipras at the Elysee Palace in Paris on November 11, 2018 ahead of the start of commemorations marking the 100th anniversary of the 11 November 1918 armistice, ending World War I.
Ο Αλέξης Τσίπρας και η Περιστέρα Μπαζιάνα φεύγουν από το Ελιζέ. Πίσω τους ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε (αριστερά) συνομιλεί με το πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λεο Βαράντκαρ. Και οι τέσσερις κατευθύνονται προς την Ασπίδα του Θριάμβου όπου έγινε το κυρίως τελετουργικό της εκδήλωσης για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ
Το χειροφίλημα του Εμανουέλ Μακρόν στη Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου Μαρία Τερέζα, ενώ η Μπριζίτ Μακρόν ασπάζεται τον Μεγάλο Δούκα του Λουξεμβούργου, Ανρί

70 εκατομμύρια στρατιώτες

Περί τα 20 εκατομμύρια άνθρωποι επιστρατεύονται από τις εμπόλεμες χώρες στις αρχές του πολέμου, αλλά ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς, για να φθάσει στα 70 εκατομμύρια για το σύνολο της διάρκειας του πολέμου.
Περισσότερα από 8 εκατομμύρια άνθρωποι κατατάσσονται στην Γαλλία, 13 εκατομμύρια στην Γερμανία, 9 εκατομμύρια στην Αυστροουγγαρία, 9 εκατομμύρια στην Μεγάλη Βρετανία (περιλαμβανομένων των αποικιών) 18 εκατομμύρια στην Ρωσία, 6 εκατομμύρια στην Ιταλία, 4 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι επιστρατεύονται στην βρετανική αυτοκρατορία - κυρίως στην Ινδία - και στις γαλλικές αποικίες της υποσαχάριας και της βόρειας Αφρικής (600.000 άνθρωποι).

10 εκατομμύρια στρατιώτες νεκροί

Ο πόλεμος θα αφήσει πίσω του συνολικά 10 εκατομμύρια νεκρούς και 20 εκατομμύρια τραυματίες μεταξύ των στρατιωτών. Η κατανομή ανά χώρα είναι: Ρωσία: 2 εκατομμύρια νεκροί (5 εκατομμύρια τραυματίες) Γερμανία: 2 εκατομμύρια (4,2 εκατομμύρια) Γαλλία: 1,4 εκατομμύριο (4,2 εκατομμύρια) Αυστροουγγαρία: 1,4 εκατομμύριο (3,6 εκατομμύρια) Μεγάλη Βρετανία και η αυτοκρατορία: 960.000 (2 εκατομμύρια) Ιταλία: 600.000 (1 εκατομμύριο) Οθωμανική Αυτοκρατορία: 800.000

Αναλογικά, ο μικρός σερβικός στρατός υφίσταται τις τρομακτικότερες απώλειες: 130.000 νεκροί και 135.000 τραυματίες, τα τρία τέταρτα των δυνάμεών του.

Στις εμβληματικές μάχες του Βερντέν και της Σομ, το 1916, θα σκοτωθούν, τραυματισθούν, εξαφανισθούν 770.000 και 1.200.000 άνθρωποι αντίστοιχα και από τις δύο πλευρές των εμπολέμων. Ομως, αναλογικά, η έναρξη του πολέμου είναι η πλέον πολύνεκρη: 27.000 γάλλοι στρατιώτες θα σκοτωθούν στις 22 Αυγούστου 1914, που είναι η πλέον πολύνεκρη ημέρα σε ολόκληρη την ιστορία του γαλλικού στρατού. Το 70% των νεκρών και των τραυματιών είναι θύματα του πυροβολικού και 5 έως 6 εκατομμύρια θα μείνουν ανάπηροι. Τα χημικά όπλα, που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1915 δεν θα προκαλέσουν παρά 20.000(!) θανάτους. Αλλά θα μείνουν βαθιά χαραγμένοι στην μνήμη.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παρακολουθεί το χειροφίλημα του βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππου του 6ου στη σύζυγό του Μπριζίτ
French President Emmanuel Macron (L) and his wife Brigitte Macron welcome German Chancellor Angela Merkel as she arrives at the Elysee Palace in Paris on November 11, 2018 ahead of the start of commemorations marking the 100th anniversary of the 11 November 1918 armistice, ending World War I.
French President Emmanuel Macron (R) and his French President's wife Brigitte Macron wait for guests arriving at the Elysee Palace in Paris on November 11, 2018 ahead of the start of commemorations marking the 100th anniversary of the 11 November 1918 armistice, ending World War I.
Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και η σύζυγός του Μπριζίτ Μακρόν καλωσορίζουν τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό
Το φιλί του Εμανουέλ Μακρόν στην Άνγκελα Μέρκελ
French President Emmanuel Macron and his wife Brigitte Macron arrive to greet heads of state and government at the Elysee Palace in Paris on November 11, 2018 ahead of the start of commemorations marking the 100th anniversary of the 11 November 1918 armistice, ending World War I.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ φτάνει στο Ελιζέ
Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν με τον ευδιάθετο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εκατομμύρια νεκροί άμαχοι

Ο πόλεμος κινήσεων στο ανατολικό μέτωπο, η έξοδος των πληθυσμών, οι λιμοί, στη συνέχεια ο εμφύλιος πόλεμος στην Ρωσία και οι μεταπολεμικές περιφερειακές συρράξεις προκάλεσαν 5 έως 10 εκατομμύρια νεκρούς μεταξύ του πληθυσμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων ιστορικών. Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνεται 1,2 έως 1,5 εκατομμύριο Αρμενίων -ο αριθμός αμφισβητείται- στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αλλοι αριθμοί 6 εκατομμύρια αιχμάλωτοι 20 εκατομμύρια άμαχοι υπό καθεστώς κατοχής. Η γερμανική, αυστροουγγρική ή βουλγαρική κατοχή αφορά κυρίως το Βέλγιο, την Γαλλία, την Πολωνία και την Σερβία.

10 εκατομμύρια πρόσφυγες σε ολόκληρη την Ευρώπη. 3 εκατομμύρια χήρες και 6 εκατομμύρια ορφανά. 1,3 δισεκατομμύριο οβίδες εκτοξεύθηκαν κατά την διάρκεια του πολέμου. 10 δισεκατομμύρια επιστολές και δέματα ανάμεσα στους στρατιώτες του δυτικού μετώπου και των οικογενειών τους. Το κόστος του πολέμου αντιπροσωπεύει 3 έως 4 φορές το ΑΕΠ των ευρωπαϊκών χωρών που θα βγουν ρημαγμένες από αυτόν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr