Υεμένη: 150 νεκροί μέσα σε 24 ώρες στη Χοντάιντα

Υεμένη: 150 νεκροί μέσα σε 24 ώρες στη Χοντάιντα

H Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο ζητούν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες

Υεμένη: 150 νεκροί μέσα σε 24 ώρες στη Χοντάιντα
Φονικές μάχες μαίνονταν τη Δευτέρα στην πόλη Χοντάιντα, στη δυτική Υεμένη, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας, με 150 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, την ώρα που ο ΟΗΕ και δυτικές κυβερνήσεις ενέτειναν την πίεση προς τα αντιμαχόμενα μέρη, αξιώνοντας οι εχθροπραξίες να σταματήσουν το συντομότερο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, πάντως, ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, ο Τούρκι αλ Μάλικι, είπε στον Τύπο ότι η επιχείρηση συνεχίζεται.

Η επίθεση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων έχει σκοπό να «ασκηθεί περισσότερη πίεση» στους Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν τη Χοντάιντα, όπως και την πρωτεύουσα Σαναά, ώστε να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι εάν προκληθούν μεγάλες ζημιές και πάψει να λειτουργείστο λιμάνι στη Χοντάιντα, από όπου εισάγονται πάνω από τα τρία τέταρτα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, οι συνέπειες θα είναι «καταστροφικές». Κατά τον ΟΗΕ ως και 14 εκατομμύρια άμαχοι κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν στην Υεμένη.

Σύμφωνα με μια κάτοικο, οι μάχες αποκλιμακώθηκαν στο τέλος της ημέρας. Κατά όσα έγιναν γνωστά νωρίτερα τη Δευτέρα, 111 σιίτες αντάρτες, 32 μαχητές που ορκίζονταν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και επτά άμαχοι σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες στις εχθροπραξίες.

Οι Χούθι, οι οποίοι θεωρείται πως πρόσκεινται στο Ιράν, προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στην προέλαση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται κυρίως από την αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αναγνώρισε πηγή προσκείμενη στα κυβερνητικά στρατεύματα.

Πηγή προσκείμενη στη συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση ανέφερε πως οι Χούθι απώθησαν εξάλλου τις δυνάμεις που αποπειράθηκαν να προωθηθούν προς την κατεύθυνση του λιμανιού, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης.

Οι Χούθι ανέφεραν μέσω του ιστότοπου Telegram ότι «παρέσυραν» και παγίδευσαν φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης, όπου προωθήθηκαν πριν δεχθούν επίθεση των ανταρτών.

Ο συνασπισμός από την πλευρά του έπληξε τους αντάρτες με πολλές αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις που είναι πιστές στην κυβέρνηση.

Κλείσιμο
Τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα, απανθρακωμένα πτώματα μεταφέρθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Αλ Άλφι, που ελέγχεται από τους αντάρτες από το 2014, έγινε γνωστό από πηγές στο νοσοκομείο.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε το γεγονός ότι οι μάχες ανάγκασαν εκατοντάδες μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ασθενείς να φύγουν εσπευσμένα από το νοσοκομείο Αλ Θάουρα, το μεγαλύτερο στη Χοντάιντα. Εκρήξεις και πυρά συνταράσσουν τον τομέα της πόλης όπου βρίσκεται το νοσοκομείο από την Κυριακή.

Η επιχείρηση για να ανακαταληφθεί η Χοντάιντα είχε αρχίσει τον Ιούνιο, αλλά κλιμακώθηκε μετά την 1η Νοεμβρίου, με τον απολογισμό των θυμάτων να ανέρχεται μέχρι τώρα σε τουλάχιστον 594 νεκρούς (461 αντάρτες, 125 φιλοκυβερνητικούς και 8 αμάχους), σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στα κυβερνητικά στρατεύματα και γιατρούς.

Η Σαουδική Αραβία, που ήδη δεχόταν έντονες επικρίσεις για τα «λάθη» κατά συρροή που έχουν προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους αμάχων στην Υεμένη, είδε παράλληλα τη θέση της να εξασθενίζει εξαιτίας της υπόθεσης του Τζαμάλ Κασόγκι, του δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε τη 2α Οκτωβρίου μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά σειρά, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο βρετανός ομόλογός του Τζέρεμι Χαντ και ο γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λεντριάν υπογράμμισαν ότι είναι ώρα να γίνουν διαπραγματεύσεις.

Σε τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που είναι επίσης υπουργός Άμυνας, ο Πομπέο ζήτησε να «τερματιστούν οι εχθροπραξίες» και «όλα τα μέρη να προσέλθουν στο τραπέζι για να διαπραγματευθούν μια ειρηνική λύση της σύγκρουσης».

Η αμερικανική κυβέρνηση, που δέχεται πίεση από το Κογκρέσο, επιβεβαίωσε την ανακοίνωση που έκανε το Σάββατο το Ριάντ, ότι η συμμαχία υπό τη διοίκησή του θα εκτελεί μόνη της πλέον τις αποστολές ανεφοδιασμού εν πτήσει των αεροσκαφών της, που μέχρι τώρα εγγυάτο η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, πριν αρχίσει μια μίνι-περιοδεία στην περιοχή, ο Χαντ αναφέρθηκε στο «ανυπολόγιστο» ανθρώπινο κόστος του πολέμου στην Υεμένη.

Ο βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος έγινε δεκτός τη Δευτέρα από τον μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της ανάληψης «νέας δράσης» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του μεσολαβητή του Οργανισμού στην Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς. Ο τελευταίος επιδιώκει να οργανώσει έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων «ως το τέλος της χρονιάς», και όχι ως το τέλος του μήνα, όπως έλεγε πως σκόπευε έως πριν από λίγα εικοσιτετράωρα.

Ο Χαντ αναμενόταν να μεταβεί επίσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγίντ Αλ Ναχιάν.

«Πρέπει η διεθνής κοινότητα να πει "αρκετά"», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν και πρόσθεσε: «Δεν θα υπάρξει νικητής σε αυτόν τον πόλεμο», άρα «πρέπει να σταματήσουν» οι εχθροπραξίες που έχουν τεράστια «κόστη» για τους άμαχους.

Στη Χοντάιντα, οι Χούθι ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν πυροβόλα, έχουν αναπτύξει ελεύθερους σκοπευτές στις οροφές πολλών κτιρίων κι έχουν στήσει ναρκοπέδια, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σφυροκοπά με αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι θέσεις των Χούθι, εγείροντας έντονη ανησυχία για τους δεκάδες χιλιάδες άμαχους που έχουν παγιδευτεί στην πόλη.

Μάλλον παράδοξο φαντάζει το γεγονός ότι το λιμάνι στη Χοντάιντα παραμένει «ανοικτό» και λειτουργεί «κανονικά», σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του Γιαχία Σαραφεντίν.

Από την πλευρά του ο Ερβέ Βεροζέλ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού (ΠΠΕ) του ΟΗΕ, διαβεβαίωσε ότι οι μάχες δεν επηρέασαν ως τώρα τη δράση του στη χώρα.

Στην Υεμένη εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, τονίζει τακτικά ο ΟΗΕ, ο οποίος υπογραμμίζει πως 14 εκατομμύρια άμαχοι βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού.

Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει ενημερωμένα στοιχεία για τον απολογισμό των θυμάτων του πολέμου, η τρέχουσα φάση του οποίου άρχισε τον Μάρτιο του 2015, με την επέμβαση της συμμαχίας υπό τη διοίκηση του Ριάντ. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ανάγεται στον Αύγουστο του 2016, έκανε λόγο για 10.000 νεκρούς και 56.000 τραυματίες, στην πλειονότητά τους άμαχους, όμως οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης