Η Μέι επιστρέφει στην απέλπιδα μάχη του Brexit αφού «τη σκαπούλαρε» από την πρόταση μομφής

Η Μέι επιστρέφει στην απέλπιδα μάχη του Brexit αφού «τη σκαπούλαρε» από την πρόταση μομφής

Με ανανεωμένο ζήλο η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξαναρχίζει να «χτυπά πόρτες» στην ΕΕ, ωστόσο είναι πολύ αμφίβολο αν θα βρει ανταπόκριση - Ελάχιστες οι εναλλακτικές για τη Μεγάλη Βρετανία αν δεν περάσει η συμφωνία αποχώρησης από το εθνικό της κοινοβούλιο

theresa_arthro
Με την ίδια πρωταγωνίστρια θα συνεχιστεί η τραγωδία του Brexit καθώς η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι εξασφάλισε την πολιτική της επιβίωση μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής κατά της ηγεσίας της, με τη στήριξη 200 βουλευτών από τους 317 συνολικά.

Για να καταφέρει να παραμείνει στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος και να αποκλείσει μια ακόμα εσωκομματική αμφισβήτηση (σ.σ. δεν μπορεί να υπάρξει άλλη πρόταση μομφής πριν τη συμπλήρωση ενός έτους) η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε στους βουλευτές της ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές.

Πλέον η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, σήμερα Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, όπου οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν ούτε στο ελάχιστο σε αυτό που χαρακτηρίζουν "ως εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα της Μεγάλης Βρετανίας".

Η πρωθυπουργός της γηραιάς Αλβιώνας, σε μια προσπάθεια να περισώσει ότι περισώζεται από το φιάσκο του Brexit έκανε μια "μίνι" ευρωπαϊκή περιοδεία σε Χάγη, Βερολίνο και Βρυξέλλες, προσπαθώντας να αποσπάσει έστω μερικές γενικές αναφορές στο μη δεσμευτικό νομικά κείμενο για την μετέπειτα σχέση ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες. Ωστόσο, ακόμα και ο πιο στενός σύμμαχος της Μεγάλης Βρετανίας εντός της ΕΕ, η Ολλανδία, επανέλαβε με διπλωματικό τρόπο αυτό που είχε δηλώσει την επομένη του δημοψηφίσματος για το Brexit, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. "Η Μεγάλη Βρετανία αυτοκτόνησε. Πολιτικά, οικονομικά και συνταγματικά".

Κλείσιμο
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Γαλλία αναμένεται να κρατήσει την πιο σκληρή στάση έναντι των αξιώσεων της Μεγάλης Βρετανίας και να απορρίψει κάθε πιθανότητα για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, μια θέση που έχουν εκφράσει άλλωστε και όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ήτοι Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το χρονοδιάγραμμα

H κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας έχει μερικές μόλις εβδομάδες για να περάσει τη Συμφωνία αποχώρησης από το εθνικό της κοινοβούλιο. Όταν και εφόσον εγκριθεί, η συμφωνία θα έρθει προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών (50% συν μια ψήφος). Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία, δηλαδή από 20 κράτη – μέλη τα οποία αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ. Την 29η Μαρτίου 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει πλέον ελάχιστες εναλλακτικές. Η κυβέρνηση της χώρας μπορεί να προκηρύξει νέο δημοψήφισμα με το ερώτημα προς τους Βρετανούς πολίτες να είναι: "Δέχεστε τη συμφωνία που προτείνει ΕΕ ή επιθυμείτε ένα Brexit χωρίς συμφωνία". Επίσης, η Τερέζα Μέι μπορεί να ακυρώσει τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Πρόσφατα το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η Μεγάλη Βρετανία μπορεί μόνο να ακυρώσει το άρθρο 50 μονομερώς, δηλαδή να επιλέξει την παραμονή της στην Ένωση, σε αντίθεση με την προσωρινή επέκταση της παραμονής για δύο επιπλέον χρόνια, η οποία ενώ προβλέπεται από την παράγραφο 3 του άρθρου 50, απαιτεί την ομοφωνία των 27 κρατών - μελών της ΕΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης