Την απελευθέρωση του Κινέζου νομπελίστα ζήτησε ο Ομπάμα

Ο 54χρονος Λιου βραβεύεται "για τον μακροχρόνιο και μη βίαιο αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα"...

Ο κινέζος αντιφρονών Λιου Σιαομπό είναι ο νικητής του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης για το 2010, έγινε γνωστό την Παρασκευή - μία ανακοίνωση την οποία ανέμενε το Πεκίνο και την οποία επέκρινε σφόδρα.

Ο 54χρονος Λιου βραβεύεται "για τον μακροχρόνιο και μη βίαιο αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα", είναι ένας παγκοσμίως γνωστός διανοούμενος, βετεράνος των Κινέζων διαφωνούντων.

Ο Λιου Σιαομπό φυλακίστηκε για 11 χρόνια τον περασμένο Δεκέμβριο- ανήμερα τα Χριστούγεννα- για ένα μανιφέστο που έγραψε το 2008 μαζί με άλλους κινέζους ακτιβιστές, με το οποίο ζητούσε ελευθερία λόγου και πολυκομματικές εκλογές.

Η είδηση για την απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης στον κινέζο διαφωνούντα, ωστόσο, δεν άρεσε και πολύ στους Κινέζους.

Στην Κίνα λογοκρίνονται οι απόψεις που είναι επικριτικές για την κυβέρνηση ή θίγουν το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
"Η χορήγηση του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης σε ένα τέτοιο πρόσωπο αντιβαίνει πλήρως στις αρχές αυτού του βραβείου και αποτελεί μια παρεκτροπή", εκτιμά η κινεζική κυβέρνηση.

"Ο Λιου Σιαομπό είναι ένας εγκληματίας καταδικασμένος από το κινεζικό δικαστικό σύστημα επειδή παραβίασε τους κινεζικούς νόμους", σύμφωνα με το υπουργείο.

Την ίδια ώρα, η σύζυγος του Λιού Σιαομπό δήλωσε "κατενθουσιασμένη" μαθαίνοντας την βράβευσή του με το Νομπέλ Ειρήνης 2010, και ζήτησε με έμφαση από την κινεζική κυβέρνηση την απελευθέρωσή του.
Την απελευθέρωση του Λιού Σιαομπό ζητούν επίσης Γαλλία και Γερμανία.

"Η γερμανική κυβέρνηση εύχεται να απελευθερωθεί σύντομα προκειμένου να μπορέσει να παραλάβει προσωπικά το βραβείο του", δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιφερτ.

"Η κυβέρνηση έχει ήδη εργαστεί στο παρελθόν για την απελευθέρωσή του και θα συνεχίσει να το κάνει", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γαλλία δια στόματος του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών ο οποίος δήλωσε ότι "η Γαλλία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε την ανησυχία της από την στιγμή της σύλληψής του, και έχει κατ' επανάληψη ζητήσει την απελευθέρωσή του".

Αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνεχάρη τον διαφωνούντα Λιού Σιαομπό, βλέποντας στη βράβευσή του «ένα ισχυρό μήνυμα» προς «όλους όσοι σ' όλο τον κόσμο μάχονται για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων και θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χαιρέτισε την απονομή του βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη στον Κινέζο αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό, ένα χρόνο μετά τη δική του βράβευση από τη νορβηγική επιτροπή.

"Καλούμε την κινεζική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον κύριο Λιού το συντομότερο δυνατόν", είπε ο Ομπάμα, τονίζοντας ότι ο Κινέζος συγγραφέας θυσίασε την ελευθερία του για τις πεποιθήσεις του.

"Πέρυσι παρατήρησα ότι πολλοί άλλοι που έχουν τιμηθεί με το βραβείο έχουν θυσιάσει πολύ περισσότερα πράγματα σε σχέση με εμένα. Απονέμοντας το βραβείο στον κύριο Λιού, η Επιτροπή του Νόμπελ επέλεξε κάποιον που υποστηρίζει ένθερμα και θαρραλέα την προώθηση των παγκόσμιων αξιών με ειρηνικά και μη βίαια μέσα", τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι μολονότι κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες η Κίνα έχει κάνει εντυπωσιακή οικονομική πρόοδο βγάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη φτώχεια, "το βραβείο αυτό μας υπενθυμίζει ότι οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις δεν συμβάδισαν και ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα κάθε άνδρα, γυναίκας και παιδιού πρέπει να γίνουν σεβαστά".


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr