Ο Αρχηγός του Βρετανικού Στρατού προειδοποιεί: Όλα θυμίζουν παραμονές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου!

Ο Αρχηγός του Βρετανικού Στρατού προειδοποιεί: Όλα θυμίζουν παραμονές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου!

Ο σερ Νικ Κάρτερ προειδοποιεί ότι η «ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι» - Παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία του σήμερα με το τότε και καυτηρίασε την έλλειψη γνώσης της ιστορίας που χαρακτηρίζει τη σημερινή κοινωνία - Ρωσία, Κίνα και Ιράν οι «εχθρικές» δυνάμεις

Ο Αρχηγός του Βρετανικού Στρατού προειδοποιεί: Όλα θυμίζουν παραμονές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου!
Με τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου συνέκρινε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη διεθνή σκηνή ο αρχηγός του βρετανικού στρατού, σερ Νικ Κάρτερ, τονίζοντας το αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον σε πολλές χώρες και την αστάθεια που υπάρχει, με μεγάλες διαφοροποιήσεις και αλλαγές να βρίσκονται σε εξέλιξη και να εντείνονται με πολύ γοργό ρυθμό.

Ο Σερ Νικ Κάρτερ αναφέρθηκε στο βασικό στοιχείο που χαρακτήριζε την εποχή που ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος, πριν από περίπου 100 χρόνια και το οποίο έχει κάνει την εμφάνισή του και σήμερα, παρουσιάζοντας ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοιχείο αυτό δεν είναι άλλο από τη «σταθερή αντιπαράθεση» σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα κρατών σε ολόκληρο τον κόσμο. «Η σταθερή αντιπαράθεση αποτελεί καθοριστική προϋπόθεση προκειμένου οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των εθνών να εντείνονται πολύ γρήγορα. Η κατάσταση θυμίζει την πρώτη 10ετία του περασμένου αιώνα, όταν ο μεγάλος ανταγωνισμός ολοκληρώθηκε με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο αρχηγός του βρετανικού στρατού.

Ρωσία, Κίνα και Ιράν οι «εχθρικές δυνάμεις»

Ο Σερ Νικ Κάρτερ κατονόμασε τις χώρες που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη, τις οποίες και χαρακτήρισε «εχθρικά κράτη». «Ρωσία, Κίνα και Ιράν αμφισβητούν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία» της Βρετανίας, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, δήλωσε ο επικεφαλής του βρετανικού στρατού. Στους παράγοντες αποσταθεροποίησης πρόσθεσε, δε, και τις ακροδεξιές δυνάμεις του λαϊκισμού, την τρομοκρατία και τις εθνικιστικές ομάδες, που «θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τη μαζική μετανάστευση».

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης του Προσωπικού Άμυνας (CDS) μίλησε στο Royal United Services Institute (Rusi) στο Λονδίνο λέγοντας: «Ζούμε σε έναν πολυπολικό κόσμο ανταγωνιστικών δυνάμεων, με αποκλίνουσες απόψεις για το πώς πρέπει να δουλέψει ο κόσμος, διαφορετικές αξίες, μια αίσθηση ιστορικών δικαιωμάτων. Εν τω μεταξύ, ο χαρακτήρας της πολιτικής και του πολέμου εξελίσσεται ταχύτατα, οδηγούμενος από τη διάδοση της πληροφορίας και το ρυθμό της τεχνολογικής αλλαγής. Οι ανταγωνιστές μας έχουν γίνει κυρίαρχοι στην εκμετάλλευση των ορίων μεταξύ ειρήνης και πολέμου».

Η έλλειψη γνώσης της ιστορίας οδηγεί στον πόλεμο

Ο στρατηγός Κάρτερ επισήμανε μια ανησυχητική έλλειψη γνώσης ή ενδιαφέροντος μεταξύ των πολιτών για το πώς έχουν εξελιχθεί τα σημερινά γεωπολιτικά ζητήματα, γεγονός πόυ επίσης θυμίζει την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η γνώση αποτελέσε τη δύναμη για τη μεγάλη διάρκεια ειρήνης που ακολούθησε μετά το τέλος του επίσης καταστροφικού Β' Παγκοσμίου Πολέμου. «Φυσικά, οι άνθρωποι δεν μελετούν πραγματικά την ιστορία πλέον», τόνισε και παρουσίασε μια πρόσφατη έρευνα σε 2.000 ανθρώπους για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Το 50% πίστευε ότι ο τότε πρωθυπουργός ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και το 10% πίστευε ότι ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ. Το 20% πιστεύει ότι πολεμούσαμε με τους Γάλλους. Το 6% θεωρούσε ότι η δολοφονία του προέδρου Κένεντι προκάλεσε τον πόλεμο. Και όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η πιο αιματηρή μάχη του πολέμου, το 16% ψήφισε για το Περλ Χάρμπορ, το 8% για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, το 7% για τον Hastings και το 5% για το Helm's Deep, τη... μάχη στην τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», δήλωσε ο επικεφαλής του βρετανικού στρατού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης