Στο φως έπειτα από 68 ημέρες!
Επτά μεταλλωρύχοι έχουν βγει από τη στοά
Ολοι ανεβαίνουν με μια ειδικά σχεδιασμένη από το πολεμικό ναυτικό κάψουλα. Αυτός ο ειδικός θάλαμος κινείται με 1 μ. το δευτερόλεπτο, ενώ μπορεί να επιταχύνει στα 3 μ./δευτερόλεπτο εάν κάποιος από τους παγιδευμένους αντιμετωπίσει πρόβλημα. Ειδικοί του πολεμικού ναυτικού και διασώστες έχουν κατέβει στη στοά και ετοιμάζουν όλους τους εργαζόμενους για την διαδικασία. Αναλυτικά οι μεταλλωρύχοι με τη σειρά που βγαίνουν είναι οι: Florencio Avalos, Mario Sepulveda, Juan Illanes, Carlos Mamani, Jimmy Sanchez, Osman Araya, Jose Ojeda, Claudio Yanez, Mario Gomez, Alex Vega, Jorge Galleguillos, Edison Pena, Carlos Barrios, Victor Zamora, Victor Segovia, Daniel Herrera, Omar Reygadas, Esteban Rojas, Pablo Rojas, Dario Segovia, Yonni Barrios, Samuel Avalos, Carlos Bugueno, Jose Henriquez, Renan Avalos, Claudio Acuna, Franklin Lobos, Richard Villarroel, Juan Aguilar, Raul Bustos, Pedro Cortez, Ariel Ticona, Luis Urzua.
Για αξιοθαύμαστη επιχείρηση διάσωσης έκαναν λόγο οι Ηνωμένες Πολιτείες. "Συγχαρητήρια στη Χιλή για την επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης, που αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο παράδειγμα ελπίδας και ικανοτήτων", τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιμάρτμεντ Π.Τζέι Κρόουλι στο Twitter.
Η επιχείρηση καλύπτεται από εκατοντάδες Χιλιανούς και ξένους δημοσιογράφους.
Δύο μήνες εγκλωβισμένοι
Οι εργαζόμενοι παγιδεύτηκαν την 5η Αυγούστου όταν κατέρρευσε μια στοά στο ορυχείο στην έρημο Ατακάμα.
Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα έκανε λόγο για το "μαγικό αριθμό 33": 33 εργαζόμενοι, ενώ τα ψηφία της ημερομηνίας που άρχισε η επιχείρηση [13.10.10] αθροιζόμενα δίνουν 33!
Η διαδικασία ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη από τεχνικής πλευράς. Τις πρώτες 17 ημέρες οι μεταλλωρύχοι δεν είχαν καμιά επαφή με τον έξω κόσμο. Έτρωγαν μια κουταλιά τόνο και μια γουλιά γάλα, μια φορά την ημέρα. Τα βράχια στην έρημο Ατακάμα κάτω από οποία παγιδεύτηκαν είναι σκληρά και όχι πάντοτε σταθερά. Όταν οι διασώστες τους βρήκαν στις 22 Αυγούστου κι άρχισαν να σκάβουν για να τους φθάσουν, μια δεύτερη κατάρρευση τους ανάγκασε να σταματήσουν και να ξαναρχίσουν τα πάντα από την αρχή.
Επτά τρυπάνια έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες επί ημέρες. Φτιάχτηκαν τρεις στοές. Μεταφέρονταν, με "παλόμας" ("περιστέρια", κάψουλες μήκους 1,5 μέτρου και πλάτους 10 εκατοστών) τρόφιμα, ιματισμός και άλλα αναγκαία ώστε οι παγιδευμένοι να ζήσουν.
Αρχικά πιστευόταν ότι η επιχείρηση θα διαρκούσε ως τον Δεκέμβριο--αλλά τελικά ένα από τα τρυπάνια κέρδισε τον αγώνα δρόμου. Χρησιμοποιήθηκαν ως και ειδικοί της NASA, της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος, για να βοηθήσουν τους μεταλλωρύχους να αντιμετωπίσουν την απομόνωσή τους, γυμναστές, αλλά και ψυχολόγοι ώστε να αντιμετωπίσουν την πίεση των ΜΜΕ όταν βγουν στην επιφάνεια. Το πολεμικό ναυτικό της Χιλής και μηχανικοί της εταιρίας Codelco σχεδίασαν και κατασκεύασαν τρεις πρωτότυπους θαλάμους, με συσκευές οξυγόνου και εξοπλισμό, ειδικά για τις συνθήκες στο ορυχείο, υπό ασφυκτική πίεση--δεν υπήρχε χρόνος να δοκιμαστούν. Αλλά ο θάλαμος Φοίνιξ δούλεψε. Ειδικοί είχαν μελετήσει το ρυθμό της ανάβασης ώστε να μην αντιμετωπίσουν οι παγιδευμένοι πρόβλημα υγείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr