Bloomberg: Αποφασιστική η ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ - Κρίνεται η ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Παράλληλα το πρακτορείο σημειώνει ότι το πρώην γιουγκοσλαβικό κράτος βρίσκεται στο κέντρο ενός ανταγωνισμού για επιρροή σε μια από τις ασταθέστερες περιοχές της Ευρώπης

Η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ετοιμάζεται αυτό τον μήνα να υπερβεί το σημαντικότερο εμπόδιο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μεταδίδει το Bloomberg, αναφέροντας ότι η αποφασιστική ψηφοφορία για την αλλαγή της ονομασίας της πΓΔΜ είτε θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είτε θα κλείσει την πόρτα με πάταγο.



Παράλληλα το πρακτορείο σημειώνει ότι το πρώην γιουγκοσλαβικό κράτος βρίσκεται στο κέντρο ενός ανταγωνισμού για επιρροή σε μια από τις ασταθέστερες περιοχές της Ευρώπης. Η Ρωσία, που θεωρεί ότι η «Μακεδονία» και άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες ανήκουν στη δική της σφαίρα επιρροής, αντιτίθεται στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Στους εθνικιστές της «Μακεδονίας» και της Ελλάδας η Μόσχα έχει βρει συμμάχους που αρνούνται την αλλαγή της ονομασίας. Σήμερα αρχίζει στο κοινοβούλιο η συζήτηση για τις συνταγματικές τροποποιήσεις και τη μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα έχει υποσχεθεί να άρει τις αντιρρήσεις της στην ενταξιακή προσπάθεια της γείτονος.

Ο πρωθυπουργός Ζοραν Ζάεφ ελπίζει να επαναλάβει την επιτυχία του Οκτωβρίου, όταν απέσπασε πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο για να ξεκινήσει η διαδικασία. «Πιθανότατα ο Zάεφ θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία και κατόπιν, αν η χώρα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα, τότε θα υπάρχει κίνητρο για τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που θέλει η ΕΕ. Αν δεν το πετύχει, η κυβέρνηση δεν θα επιβιώσει», δήλωσε ο Ντίμιταρ Μπέτσεφ, συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσινγκτον.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ζάεφ δήλωσε ότι διαθέτει τις 76 από τις 80 ψήφους που χρειάζεται. Βρίσκεται σε συνομιλίες με κόμματα της αλβανικής μειονότητας, με κύριο θέμα την αναγνώριση του πολυεθνικού χαρακτήρα του κράτους. Αν η ψηφοφορία αποβεί άκαρπη, τότε θα έχουν τορπιλιστεί όλες οι ελπίδες να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, με ενδεχόμενο να εκδηλωθούν νέες εντάσεις στην περιοχή. Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της πΓΔΜ. Αντίπαλος της συμφωνίας είναι και ο πρόεδρος Ιβανόφ, που αρνήθηκε να την υπογράψει, χαρακτηρίζοντάς την απειλή για την εθνική ταυτότητα της χώρας. Εφόσον η ψηφοφορία είναι επιτυχής, η Ελλάδα πρέπει να επικυρώσει την συμφωνία και να εγκρίνει την διαδικασία για ένταξη της πΓΔΜ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ που είναι αντίθετοι, διαβεβαιώνει ότι θα εξασφαλίσει πλειοψηφία. Η κυβέρνηση του Ζάεφ θέλει ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν από τις ευρωεκλογές, επειδή ένα απρόσμενο αποτέλεσμα θα επηρέαζε αρνητικά τα σχέδια ενσωμάτωσης της χώρας, εκτιμά το Bloomberg.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr