Αιματοχυσία στο Σουδάν: Ένας γιατρός κι ένα παιδί νεκροί σε διαδηλώσεις

Αιματοχυσία στο Σουδάν: Ένας γιατρός κι ένα παιδί νεκροί σε διαδηλώσεις

 Ένας γιατρός κι ένα παιδί προστέθηκαν στον κατάλογο των νεκρών κατά τη διάρκεια των διευρυνόμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που ολοένα μακραίνει

Αιματοχυσία στο Σουδάν: Ένας γιατρός κι ένα παιδί νεκροί σε διαδηλώσεις
Δύο άνθρωποι, ένας γιατρός κι ένα παιδί, σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη στο Σουδάν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Όμαρ ελ Μπασίρ, με τους διαδηλωτές να απαιτούν ξανά την απομάκρυνσή του από την εξουσία κατά τη διάρκεια μιας πορείας προς το κτίριο της προεδρίας, που εμποδίστηκε βίαια από τις αρχές.

«Ένας γιατρός κι ένα παιδί σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις», ανέφερε μια οργάνωση επιστημόνων του τομέα της υγείας που συμμετέχει στο κίνημα εναντίον του Μπασίρ. Οικείοι των θυμάτων επιβεβαίωσαν τους θανάτους τους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε έξω από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν τα πτώματα των δύο θυμάτων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων, που πυροδότησαν οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών του ψωμιού και των φαρμάκων, η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τις εκατοντάδες διαδηλωτών που έκαναν πορεία προς την προεδρία στο Χαρτούμ για να απαιτήσουν την αποχώρηση του Όμαρ ελ Μπασίρ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

«Ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη», φώναζαν οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση.

Σε μια χώρα που βιώνει οικονομικό μαρασμό, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Μπασίρ, που κατέλαβε την εξουσία με το ισλαμιστικό πραξικόπημα του 1989 που υποστηρίχθηκε από τον στρατό.

Χθες Πέμπτη, μετά την απώθηση της πορείας προς την προεδρία, ομάδες διαδηλωτών ανασυντάχθηκαν στη συνοικία Μπούρι, όπου διαδηλωτές και αστυνομικοί αντάλλασαν πέτρες και δακρυγόνα, ανέφεραν άλλοι αυτόπτες μάρτυρες.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Πορτ-Σουντάν, στη Γκαντάρεφ, στην Ατμπάρα και στην Ομντουρμάν, τη δίδυμη της πρωτεύουσας.

Από την έναρξη των διαδηλώσεων, τη 19η Δεκεμβρίου, έχουν σκοτωθεί 24 άνθρωποι, κατά τον επίσημο απολογισμό. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και Διεθνής Αμνηστία μιλούν όμως για τουλάχιστον 40 νεκρούς, ανάμεσά τους παιδιά και ιατρικό προσωπικό. Εξάλλου, πάνω από 1.000 άνθρωποι, ακτιβιστές, αντιπολιτευόμενοι και δημοσιογράφοι, έχουν συλληφθεί από τις αρχές, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κλείσιμο
Στη Νέα Υόρκη, πολλές χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κυρίως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, αξιοποίησαν μια συνεδρίαση του σώματος για το Σουδάν για να ζητήσουν από τις αρχές να μην καταπατούν το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν. Οι θάνατοι διαδηλωτών είναι «απαράδεκτοι», τόνισαν.

Για πολλούς αναλυτές, αυτή είναι η σοβαρότερη πρόκληση για τον Μπασίρ αφότου κατέλαβε την εξουσία.

Για τον ίδιο τον 75χρονο Μπασίρ, ο οποίος εννοεί να είναι ξανά υποψήφιος για τρίτη θητεία στην προεδρία, οι κινητοποιήσεις «δεν θα οδηγήσουν σε αλλαγή κυβέρνησης», καθώς «υπάρχει μόνο μία οδός προς την εξουσία και αυτή είναι οι κάλπες. Ο λαός θα αποφασίσει το 2020». Κατηγόρησε παράλληλα για άλλη μια «συνωμότες» ότι υποκινούν τις κινητοποιήσεις.

Τουλάχιστον «προς το παρόν», ο Μπασίρ «μοιάζει να έχει στο πλευρό του την πλειονότητα των δυνάμεων των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού», τόνισε η Γουίλοου Μπέριτζ, ειδικός για το Σουδάν.

Η κυβέρνησή του μπορεί να επιβιώσει, παρότι οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε κινητοποίηση εναντίον της, κρίνει επίσης το κέντρο μελετών International Crisis Group (ICG)· αλλά αυτό θα έχει «τίμημα τη συνέχιση της οικονομικής παρακμής, μεγαλύτερη λαϊκή οργή, περισσότερες διαδηλώσεις, σκληρότερη καταστολή».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης