Διεθνής Αμνηστία: Διαδικτυακοί κολοσσοί του τουρισμού αντλούν κέρδη από «εγκλήματα πολέμου»

Διεθνής Αμνηστία: Διαδικτυακοί κολοσσοί του τουρισμού αντλούν κέρδη από «εγκλήματα πολέμου»

Airbnb, Booking.com, Expedia και TripAdvisor, προτείνουν διαμονές σε ισραηλινούς οικισμούς, μολονότι με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, «οι ισραηλινοί οικισμοί θεωρούνται παράνομοι» διότι βρίσκονται σε κατεχόμενα εδάφη

 Διεθνής Αμνηστία: Διαδικτυακοί κολοσσοί του τουρισμού αντλούν κέρδη από «εγκλήματα πολέμου»
Τέσσερις εταιρείες-γίγαντες του τουρισμού που δραστηριοποιούνται μέσω Διαδικτύου, οι Airbnb, Booking.com, Expedia και TripAdvisor, αντλούν κέρδη από τη διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου» προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, υπό τον τίτλο Destination: Occupation («Προορισμός: Κατοχή»).

Η ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, απευθύνει έκκληση στους τέσσερις ομίλους να σταματήσουν να προτείνουν διαμονές, δραστηριότητες και αξιοθέατα στους οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι εταιρείες επιδίδονται στη δραστηριότητα αυτή μολονότι οι πάντες γνωρίζουν ότι με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, «οι ισραηλινοί οικισμοί θεωρούνται παράνομοι» διότι βρίσκονται σε κατεχόμενα εδάφη, υπογραμμίζει.

«Συναλλασσόμενες με αυτούς τους οικισμούς, αυτές οι τέσσερις εταιρείες συμβάλλουν να συντηρούνται, να αναπτύσσονται και να επεκτείνονται, ενώ αντλούν κέρδη από αυτά που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου βάσει του διεθνούς ποινικού δικαίου», προσθέτει.

Οι Airbnb, Booking.com, Expedia και TripAdvisor μετατρέπουν σε «φυσιολογική» κατάσταση, νομιμοποιούν τους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κρίνει η Διεθνής Αμνηστία*.

«Για να αυξήσουν τις κρατήσεις, πολλές αγγελίες των οικισμών διαφημίζουν την εγγύτητά τους με περιοχές μεγάλης φυσικής ομορφιάς στα κατεχόμενα, όπως η Νεκρή Θάλασσα, δρυμοί και η έρημος», αναφέρει ακόμη η ΜΚΟ.

Με αυτή την πρακτική, οι εταιρείες «αυξάνουν την ελκυστικότητα των καταχωρίσεων, εξασφαλίζοντας την προσέλευση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών και σε τελευταία ανάλυση οικονομικά οφέλη από την παράνομη εκμετάλλευση παλαιστινιακών φυσικών πόρων».

Τον Νοέμβριο, η πλατφόρμα Airbnb ανακοίνωσε την απόφασή της σταματήσει να καταχωρίζει ακίνητα στους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, «που βρίσκονται στην καρδιά της διένεξης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων», αλλά δεν διευκρίνισε πότε θα εφαρμόσει το μέτρο.

Η κίνηση καταδικάστηκε από το Ισραήλ, ενώ αντιθέτως επαινέθηκε από υπερασπιστές των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, όταν αναγγέλθηκε. Το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ πρόσθεσε την πλατφόρμα Airbnb στον κατάλογό του με τα «κορυφαία δέκα χειρότερα κρούσματα αντισημιτισμού στον κόσμο» στα τέλη της χρονιάς, εξαιτίας της απόφασης αυτής. Αμερικανοί πολίτες προσέφυγαν εξάλλου ομαδικά στη δικαιοσύνη εναντίον της εταιρείας μετά την αναγγελία της.

Κλείσιμο
Η Διεθνής Αμνηστία, αντιθέτως, επικρίνει την πλατφόρμα διότι δεν την εφαρμόζει και διότι δεν έχει συμπεριλάβει σε αυτήν την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Περίπου 430.000 ισραηλινοί έποικοι ζουν ανάμεσα σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και οι συγκρούσεις ανάμεσά τους είναι συχνές. Άλλοι περίπου 200.000 Ισραηλινοί ζουν στην κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν και την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967.

Οι Παλαιστίνοι θέλουν αυτές οι περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας, να ενταχθούν στο μελλοντικά ανεξάρτητο κράτος που οραματίζονται, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ έχει όμως ανακηρύξει διά νόμου όλη την Ιερουσαλήμ «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης