Ρωσία: Πάνω από τους μισούς πολίτες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση

Ρωσία: Πάνω από τους μισούς πολίτες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση

Η οικονομική κατάσταση κλονίζει την εμπιστοσύνη του 52% των Ρώσων προς τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ρωσία: Πάνω από τους μισούς πολίτες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση
Το ποσοστό των Ρώσων που πιστεύουν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ψεύδονται όταν μιλούν για την κατάσταση στην χώρα έφθασε στο 52%, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρυσι, όταν την ίδια άποψη είχε το 37%. Την εικόνα αυτή κατέγραψε δημοσκόπηση του ερευνητικού κέντρου Levada Centr στην οποία αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα Vedomosti

Ο διευθυντής του Levada Centr Λεβ Γκουντκόφ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, δηλώνει ότι η πλειοψηφία των Ρώσων θεωρεί ότι οι κανονικοί άνθρωποί λένε την αλήθεια, ενώ οι αξιωματούχοι ψεύδονται. «Πρόκειται για μια σταθερή τάση, παρόμοια με αυτή που λέει ότι ο κόσμος τηρεί τους νόμους , ενώ το κράτος όχι. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ρώσοι προσαρμόζονται και φθάνουν στο σημείο να κοροϊδεύουν και οι ίδιοι».

Ο Γκουντκόφ εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί, συνιστά αντίδραση στην γενική δυσαρέσκεια και στην επιδείνωση της κατάστασης στην χώρα. Κατά την άποψη του αυτό δεν οφείλεται μόνο στο σοκ που υπέστη ο κόσμος εξαιτίας της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό ( αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης-σ.σ-) στην αύξηση των τιμών και του φόρου κατανάλωσης, αλλά και στο ότι η κυβέρνηση παραβίασε σιωπηρά το κοινωνικό συμβόλαιο, επιχειρώντας να επιλύσει προβλήματα σε βάρος του.

Ο πολιτειολόγος Νικολάι Πετρόφ επισημαίνει ότι ο κόσμος είχε απογοητευθεί έντονα από την κυβέρνηση, όταν ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης, παρότι είχε υποσχεθεί ότι δεν θα το κάνει, αλλά αμέσως μετά τις εκλογές προχώρησε στην μεταρρύθμιση αυτή. «Ο κόσμος έχει πεισθεί, ότι η κυβέρνηση αναζητεί αφορμή για να τους κάνει κάτι κακό. Αυτή είναι η κύρια ρήξη που επήλθε πέρυσι», θεωρεί ο Πετρόφ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί ότι πέρασε εύκολα την μεταρρύθμιση (για το συνταξιοδοτικό-σ.σ) επειδή δεν υπήρξαν μαζικές διαμαρτυρίες, αλλά το ζήτημα δεν έχει τελειώσει ακόμη, εκτιμά ο Πετρόφ. Ο ίδιος μάλιστα επισημαίνει ότι η υπομονή του κόσμου έχει φθάσει στα άκρα και οποιαδήποτε ασήμαντη αφορμή είναι αρκετή για να εκδηλώσει την δυσαρέσκεια του και να αρχίσουν διαμαρτυρίες για ζητήματα που παλαιότερα δεν τίθονταν

Στην Ρωσία και παλαιότερα ο κόσμος δεν πίστευε και πολύ στην κυβέρνηση. Σήμερα όμως οι διώξεις υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και εντός της ίδιας της εξουσίας και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο οι πολιτικοί μηχανισμοί στις περιφέρειες έχουν πάψει να δουλεύουν για τις εκλογές, λέει ο Πετρόφ και επισημαίνει ότι «οι άνθρωποι μεταξύ τους δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο, ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς την εξουσία, αλλά εντός της εξουσίας οι αξιωματούχοι δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον».

Οι αξιωματούχοι αρχίζουν να ψεύδονται, διότι δεν μπορούν διαφορετικά να υλοποιήσουν τις αυστηρές υποδείξεις του Ρώσου προέδρου, θεωρεί ο Πετρόφ. « Αλλάζουν τον πρόεδρο της Rostat (Ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας-σ.σ), ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λέει ότι δεν υπολογίζουν σωστά το βιοτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός λέει ότι το ΑΕΠ είναι κακός δείκτης. Ο κίνδυνος βρίσκεται στο ότι μπορούν εύκολα να ανατρέψουν την εικόνα και η κυβέρνηση να πει ότι παλαιότερα το βιοτικό επίπεδο έπεφτε , ενώ τώρα αρχίζει να ανεβαίνει, ‘έχουμε διορθώσει την μεθοδολογία'», δηλώνει ο Πετρόφ και καταλήγει : « Όμως ο κόσμος βλέπει ότι το βιοτικό του επίπεδο πέφτει, ενώ η κυβέρνηση λέει ότι ανεβαίνει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης