Γαλλία: Σε κύκλωμα cyberbullying δημοσιογράφοι και διαφημιστές

Γαλλία: Σε κύκλωμα cyberbullying δημοσιογράφοι και διαφημιστές

Η «Συμμορία του Lol» έκανε διαδικτυακό bullying σε γυναίκες - Τα μέλη της άνδρες δημοσιογράφοι και διαφημιστές, λευκοί και Παριζιάνοι

cyber443
Σε κύκλωμα cyberbullying εμπλέκονται δεκάδες δημοσιογράφοι και διαφημιστές στη Γαλλία οι οποίοι δρούσαν ανενόχλητοι επί μία δεκαετία.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύφθηκε έπειτα από καταγγελίες σε βάρος της «Συμμορίας του LOL» , μίας ομάδας που δημιουργήθηκε γύρω στις αρχές του 2010.

Περίπου 30 μέλη της -δημοσιογράφοι, διαφημιστές και γραφίστες - παρενοχλούσαν γυναίκες επί μία δεκαετία. Χθες πέντε από αυτούς τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.Η Συμμορία του LOL αποτελείται από λευκούς άνδρες, κατοίκους των Παρισίων.

Το σκάνδαλο μεγατόνων που πλήττει τον χώρο των γαλλικών ΜΜΕ έγινε πρωτοσέλιδο στον γαλλικό Τύπο με την εφημερίδα Liberation να κατονομάζει τους δημοσιογράφους της που φέρεται να ήταν μέλη της συμμορίας.

Κλείσιμο
Το πολιτιστικό περιοδικό «Inrocks» είναι έτοιμο να απολύσει τον αρχισυντάκτη στην ιστοσελίδα του.

Η κρυφή μέχρι σήμερα υπόθεση αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή, από τον ιστότοπο διασταύρωσης ειδήσεων της Liberation «Checknews». Στο άρθρο γινόταν λόγο για μια ιδιωτική ομάδα που δημιουργήθηκε στο Facebook και ονομαζόταν «Ligue du LOL» (Συμμορία του Laugh out Loud): σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ στο σκάνδαλο εμπλέκονται 30 δημοσιογράφοι διαφημιστές και γραφίστες που κατηγορούνται ότι παρενοχλούσαν άλλους δημοσιογράφους και μπλόγκερ, κυρίως γυναίκες και ακτιβίστριες του φεμινιστικού κινήματος στο Twitter.

«Μια ομάδα αποτελούμενη από λευκούς άνδρες δημοσιογράφους, Παριζιάνους, που σήμερα κατέχουν επιτελικές θέσεις σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης», υποστηρίζει ένα από τα θύματα, η Μελανί Βανγκά, δημιουργός του περιοδικού «Tchip», η οποία υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα παρενόχλησης επειδή ήταν γυναίκα και μαύρη.

Δύο από αυτούς είναι συντάκτες της «Liberation» με την γαλλική εφημερίδα να βγάζει τη φόρα τα άπλυτα της ανδρικής λέσχης.
Η ομάδα «Ligue du LOL» ή «LOL League έκανε σεξιστικά σχόλια σε βάρος γυναικών πάνω από μία δεκαετία. Μέχρι στιγμής, πέντε δημοσιογράφοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα , ένας έχει παραιτηθεί και ένας έχει απολυθεί από τότε που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο. Στο σκάνδαλο εμπλέκονται και δημοσιογράφοι που εργάζονται σε τέσσερα από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς στη Γαλλία.

«Leaque of LOL: Τα ΜΜΕ πληρώνουν τον λογαριασμό» , γράφει στο σημερινό της φύλλο η γαλλική εφημερίδα επισημαίνοντας ότι το σκάνδαλο θα μπορούσε να είναι το έναυσμα για μια βαθιά και συλλογική επανεκτίμηση του σεξισμού που μαστίζει την κοινωνία.

Από την υπόθεση Γουάινσταιν που συγκλόνισε το Χόλιγουντ και την εμφάνιση του κινήματος κατά του σεξισμού «MeToo», τα μέσα ενημέρωσης κλήθηκαν να εξετάσουν τις δομές της ανδρικής κυριαρχίας που ασκούνται κατά των μειονοτήτων και ιδιαίτερα των γυναικών στον πολιτισμό, την πολιτική, τις επιχειρήσεις, τον αθλητισμό. Ο σεξισμός έχει παρεισφρήσει σε όλους αυτούς τους τομείς.

«Η ομάδα αυτή των δημοσιογράφων έκανε ρατσιστικά, ομοφοβικά και ταπεινωτικά σχόλια σε βάρος των γυναικών. 'Οταν αυτά συμβαίνουν στο επάγγελμα της δημοσιογραφίας εγείρονται πολλά ερωτήματα για τις διαστάσεις που έχει λάβει ο σεξισμός στην δημοσιογραφία«, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Liberation.

«Αυτή η Συμμορία του LOL είναι μια ιστορία μιας ομάδας αποτυχημένων, κάποιων τύπων που αρέσκονταν να κοροιδεύουν άλλους. Μόνο που αυτές οι κοροιδίες είχαν επιπτώσεις στην πραγματική ζωή», τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής , Μουνίρ Μαζουμπί σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «BFMTV».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής Επιτροπής του Τύπου, από τους συνολικά 470 «διευθυντές» των κατόχων των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, οι 372 είναι άνδρες.

Ο κόσμος των μέσων ενημέρωσης αποκτά βαθμιαία γνώση του φαινομένου και των αδυναμιών που δημιουργεί. Πολλά θύματα δεν άντεξαν και κατήγγειλαν την δράση της συμμορίας στα social media.

Η πρώην μπλόγκερ Καπισίν ήταν ένα από τα θύματα. «Ήταν πολύ σκληρό για μένα όταν ήμουν νέα. Καθώς διάβαζα βρωμιές για μένα παντού στο διαδίκτυο, πείστηκα ότι δεν άξιζα τίποτα», έγραψε στο Twitter. «Ήμουν χοντρή, ήμουν γυναίκα, ήμουν φεμινίστρια, αυτά αρκούσαν για να γελάνε», ανέφερε από την πλευρά της η Νταριά Μαρξ.

«Είδα ότι ορισμένοι άνθρωποι στοχοθετούνταν τακτικά αλλά και δεν είχαν αντιληφθεί το εύρος και τα τραύματα που είχαν υποστεί», είπε ο Νταβίντ Ντουσέ, ο αρχισυντάκτης του «Inrocks» που δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι έκανε τηλεφωνικές φάρσες σε βάρος γυναικών.

«Ζητώ συγγνώμη από όλους εκείνους που αισθάνθηκαν ότι παρενοχλήθηκαν, όμως δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη για όλες τις πλάκες που μπορεί να έγιναν την εποχή εκείνη στο Ίντερνετ», είπε από την πλευρά του ο εγκέφαλος της συμμορίας, Βενσάν Γκλαντ, δημοσιογράφος συνεργαζόμενος με τη «Liberation» .Η γαλλική εφημερίδα έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Γκλαντ και τον Αλεξάντρ Ερβό, υπεύθυνος του ιστοτόπου της, και ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για το θέμα.Το περιοδικό «Brain Magazine» διέκοψε επίσης τη συνεργασία του με τον Γκλαντ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης