Η βουλή της Γερμανίας ενέκρινε νόμο που επιτρέπει σε γιατρούς τη διαφήμιση υπηρεσιών άμβλωσης

Η παράγραφος 219Α του γερμανικού ποινικού κώδικα καθιστά αδίκημα για γιατρούς να «διαφημίζουν» δημοσίως ότι παρέχουν υπηρεσίες τερματισμού εγκυμοσύνης

Οι έγκυες γυναίκες στην Γερμανία θα μπορούν πλέον ευκολότερα να βρίσκουν γιατρούς για να υποβάλλονται σε άμβλωση, έπειτα από την έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο μιας μεταρρύθμισης, αποτέλεσμα συμβιβασμού των κομμάτων της συμπολίτευσης, για την τροποποίηση της νομοθεσίας περί απαγόρευσης των διαφημίσεων για αμβλώσεις.

Η παράγραφος 219Α του γερμανικού ποινικού κώδικα καθιστά αδίκημα για γιατρούς να «διαφημίζουν» δημοσίως ότι παρέχουν υπηρεσίες τερματισμού εγκυμοσύνης. Οι αμβλώσεις είναι παράνομες στην Γερμανία, αλλά επιτρέπονται σε συγκεκριμένες συνθήκες κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 μηνών της εγκυμοσύνης.

Με βάση την μεταρρύθμιση της νομοθεσίας που ψηφίστηκε σήμερα, οι γιατροί θα επιτρέπονται να διευκρινίζουν, στους ιστοτόπους τους για παράδειγμα, ότι παρέχουν υπηρεσίες τερματισμού εγκυμοσύνης.

Δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν ποια μέθοδο άμβλωσης χρησιμοποιούν και μια ασθενής που επιζητά επιπλέον πληροφορίες θα πρέπει να απευθύνεται στις δημόσιες αρχές, σε συμβουλευτικά κέντρα και ιατρικές ενώσεις για περαιτέρω πληροφορίες.

Τα όρια που θέτει η μεταρρύθμιση έχουν επικριθεί από γιατρούς, από εμπλεκόμενες γυναίκες και από κόμματα της αντιπολίτευσης της Γερμανίας.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού – των συντηρητικών της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατικών (SPD) - κατέληξαν νωρίτερα αυτό το μήνα σε έναν συμβιβασμό μεταρρύθμισης της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Με βάση την μεταρρυθμισμένη νομοθεσία θα καταρτίζεται ένας κεντρικός κατάλογος γιατρών, νοσοκομείων και άλλων κέντρων άμβλωσης προς σύσταση, με τον κατάλογο αυτό να ενημερώνεται μηνιαίως και να αναρτάται στο διαδίκτυο από τις ομοσπονδιακές αρχές υγειονομικής εκπαίδευσης.

Ο κατάλογος θα περιλαμβάνει ποιες μεθόδους οι αντίστοιχοι γιατροί χρησιμοποιούν για την άμβλωση.

Οι γυναίκες επίσης θα δικαιούνται

Το κόστος επίσης του αντισυλληπτικού χαπιού θα καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες για τις γυναίκες έως την ηλικία των 22 ετών, σε μεγαλύτερη ηλικία από ό,τι οριζόταν πρωτύτερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr