Στο Ισραήλ ο Μπολσονάρου - Να μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, ελπίζει ο Νετανιάχου

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας θα βρίσκεται στο Ισραήλ 31 Μαρτίου έως 4 Απριλίου

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου θα μεταβεί στο Ισραήλ μερικές ημέρες πριν διεξαχθούν στη χώρα αυτή οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου, ενημέρωσε χθες Πέμπτη το Γαλλικό Πρακτορείο το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίσκεψη θα λάβει χώρα από την 31η Μαρτίου ως την 4η Απριλίου, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιαχου «ελπίζει ότι ο Ζαΐχ Μπολσονάρου θα μεταφέρει την πρεσβεία του (σ.σ. της Βραζιλίας) από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ» κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του. «Σε αντάλλαγμα», η ισραηλινή κυβέρνηση θα προσφερθεί «να βοηθήσει τον Μπολσονάρου στο κυριότερο πολιτικό του σχέδιο, (για) την εσωτερική ασφάλεια», κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Ο βραζιλιάνος ακροδεξιός πρόεδρος προκάλεσε πολεμική όταν ανακοίνωσε την επομένη της εκλογικής του νίκης, στα τέλη του Οκτωβρίου, την πρόθεσή του να μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, πριν τραβήξει χειρόφρενο.

Τον Ιανουάριο, διαβεβαίωσε τον Νετανιάχου, έναν από τους λιγοστούς ξένους ηγέτες που ήταν παρόντες στην ενθρόνιση του Μπολσονάρου, ότι η μεταφορά της πρεσβείας θα γίνει, σύμφωνα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Η ενδεχόμενη μεταφορά της πρεσβείας της Βραζιλίας στην Ιερουσαλήμ θα αποτελούσε πολιτική και διπλωματική νίκη για τον ισραηλινό πρωθυπουργό, που διεκδικεί νέα -- την πέμπτη -- θητεία στο αξίωμα την Τρίτη 9η Απριλίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2017 ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, μεταβάλλοντας άρδην την διπλωματική ρότα που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ για δεκαετίες, προκαλώντας την οργή των Παλαιστινίων και επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ παραμένει ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Οι περισσότερες ξένες πρεσβείες είναι εγκατεστημένες στο Τελ Αβίβ, για να μην προδικαστεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Η ειρηνευτική διαδικασία ωστόσο χαρακτηρίζεται κλινικά νεκρή εδώ και αρκετά χρόνια.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr