Η Ευρώπη κλείνει τον εναέριο χώρο της για τα Boeing 737 ΜΑΧ μετά την τραγωδία της Ethiopian Airlines

Στην απαγόρευση προχώρησε η  Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας - Πρώτες τον εναέριο χώρο τους έκλεισαν Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία - Ανάλογες κινήσεις από  Μαλαισία, Ινδία, Κίνα, Βραζιλία, Αυστραλία και Σιγκαπούρη -  Αεροπορικές που χρησιμοποιούν τον μοιραίο τύπο της Boeing καθήλωσαν τον στόλο τους

Την πλήρη  απαγόρευση των πτήσεων για το Boeing 737 Max στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της Ethiopian Airlines και μετά τις ανάλογες αποφάσεις αρκετών χωρών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση,  μετά το τραγικό δυστύχημα της πτήσης της Ethiopian Airlines ET302 στην οποία εμπλέκεται αεροσκάφος τύπου Boeing 737 MAX 8, «η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA) λαμβάνει κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών. Ως προληπτικό μέτρο, η EASA δημοσίευσε σήμερα Οδηγία Αξιοπλοΐας, που θα τεθεί σε ισχύ στις 19:00 UTC, με την οποία αναστέλλει όλες τις πτήσεις που εκτελούνται με Boeing τύπου 737-8 MAX και 737-9 MAX στην Ευρώπη. Επιπλέον η EASA δημοσίευσε Οδηγία Ασφαλείας, με την ίδια ώρα έναρξης ισχύος, με την οποία αναστέλλει όλες τις πτήσεις που εκτελούνται από τρίτες χώρες με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών, προς, εντός ή εκτός ΕΕ. Η διερεύνηση του δυστυχήματος γίνεται υπό τις αρχές της Αιθιοπίας με τη συνδρομή του Διεθνούς Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών, καθώς το αεροσκάφος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ. Η EASA έχει προσφέρει τη συνδρομή της στην διερεύνηση του δυστυχήματος. Η EASA συνεχίζει την ανάλυση των δεδομένων που είναι διαθέσιμα. Η διερεύνηση του δυστυχήματος βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για τα αίτια».

Την αρχή επί ευρωπαϊκού εδάφους έκανε η Βρετανία, απαγορεύοντας τις πτήσεις του συγκεκριμένου αεροσκάφους πάνω από την επικράτεια της χώρας.

«Η Πολιτική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθεί στενά την κατάσταση, καθώς ωστόσο δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες από τον καταγραφέα δεδομένων της πτήσης (σσ: πρόκειται για το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά), εκδώσαμε ως προληπτικό μέτρο οδηγία να σταματήσει κάθε πτήση από κάθε εταιρία, είτε αναχωρεί, είτε προσγειώνεται είτε υπερίπταται του βρετανικού εναέριου χώρου», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Πολιτικής Αεροπορίας προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη οδηγία θα βρίσκεται σε ισχύ «μέχρι νεοτέρας».



Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης και η Γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και η αντίστοιχη  ιρλανδική, τονίζοντας: «Καθώς δεν έχουμε προς το παρόν επαρκείς πληροφορίες από τον καταγραφέα δεδομένων, εκδώσαμε οδηγίες να μην υπάρξουν απογειώσεις , προσγειώσεις και πτήσεις στον Ιρλανδέζικο εναέριο χώρο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την σχετική απόφαση έλαβε νωρίτερα ο υπουργός Συγκοινωνιών της χώρας Νόρμπερτ Χόφερ, ενώ ανάλογες αποφάσεις, για κλείσιμο του εθνικού εναερίου χώρου τους, είχαν προηγηθεί από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Βρετανία, οι οποίες έκλεισαν πλήρως τον εναέριο χώρο τους για αυτόν τον τύπο αεροσκαφών.

Από τα μεσάνυχτα κλείνει και ο εναέριος χώρος της Αυστρίας για αεροσκάφη τύπου Boeing 737 Max 8, όπως ανακοίνωσε  το αυστριακό υπουργείο Συγκοινωνιών στη Βιέννη.

Παράλληλα,  η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απαγόρευσε τις πτήσεις όλων των μοντέλων Boeing 737 MAX στον εναέριο χώρο των ΗΑΕ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων (WAM).

Νωρίτερα,  η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει προσωρινά» από τις 14:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) τις πτήσεις «όλων των τύπων του μοντέλου Boeing 737 MAX προς και από τη Σιγκαπούρη», μετά «τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν 737 MAX μέσα σε λιγότερους από πέντε μήνες».

Η αναστολή αφορά την εταιρεία SilkAir (Σιγκαπούρη, θυγατρική της Singapore Airlines), καθώς και τις China Southern Airlines (Κίνα), Garuda (Ινδονησία), Shandong Airlines (Κίνα) και Lion Air (Ινδονησία, και τη θυγατρική της στην Ταϊλάνδη).

Με τη σειρά της η Αυστραλία ανέστειλε όλες τις πτήσεις από και προς την χώρα των αεροσκαφών τύπου Boeing Co 737 MAX, με την αρμόδια αρχή να επισημαίνει ότι «αναμένονται περισσότερες πληροφορίες για την αναθεώρηση των κινδύνων ασφαλείας των συνεχιζόμενων πτήσεων του Boeing 737 MAX προς και από την Αυστραλία».

Η απόφαση της Αυστραλίας επηρεάζει μόνο τις εταιρείες Singapore Airlines, Silk Air και Fiji Airways καθώς προς το παρόν καμία αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία δεν διαθέτει αυτό το μοντέλο στον στόλο της.

Σε αντίστοιχη απόφαση προχώρησε και η Μαλαισία, απαγορεύοντας τις πτήσεις προς και από τη χώρα μέχρι νεωτέρας.



Καθηλωμένα τα Boeing MAX 8 

Αναστολή πτήσεων αναλόγων αεροσκαφών προχώρησαν οι νορβηγικές αεροπορικές εταιρείες. Σύμφωνα με το «Flightglobal», σχεδόν το 40% των 371 Boeing 737 Max 8 που χρησιμοποιούνταν έχει καθηλωθεί στο έδαφος, περιλαμβανομένων 97 αεροσκαφών στην Κίνα.

Οι χώρες που αναστέλλουν τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8 είναι μεταξύ άλλων, η Κίνα η Ινδονησία ,η Αυστραλία και το Βιετνάμ.

Η Κινεζική Υπηρεσία Αεροπορίας ζήτησε από τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να διακόψουν τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8 μέχρι να υπάρξει επιβεβαίωση από τις αμερικανικές αρχές και την Boeing ότι έχουν ληφθεί μέτρα που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των πτήσεων. Μεταξύ των κινεζικών εταιρειών που διαθέτουν αυτό το μοντέλο αεροσκάφους είναι οι Air China, Hainan Airlines και Shanghai Airlines.

Οι ινδονησιακές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν προσωρινά τις πτήσεις των αεροσκαφών αυτών που ανήκουν στις εταιρείες Lion Air και Garuda.

Η υπηρεσία ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας της Αυστραλίας ανέστειλε όλες τις πτήσεις από και προς την χώρα των αεροσκαφών τύπου Boeing Co 737 MAX. Η απόφαση της Αυστραλίας επηρεάζει μόνο τις εταιρείες Singapore Airlines, Silk Air και Fiji Airways καθώς προς το παρόν καμία αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία δεν διαθέτει αυτό το μοντέλο στον στόλο της.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας του Βιετνάμ Ντιν Βιέτ Θανγκ δήλωσε ότι οι βιετναμέζικες αεροπορικές εταιρείες δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτό το μοντέλο αεροσκάφους της Μπόινγκ.

Η ρωσική αεροπορική εταιρεία S7 ανακοίνωσε ότι θα καθηλώσει στο έδαφός της τα αεροσκάφη Boeing 737 Max 8 αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, ο στόλος της αποτελείται από 96 αεροσκάφη, μεταξύ αυτών δύο Boeing 737 Max, τα μοναδικά αεροπλάνα αυτού του τύπου που είναι ιδιοκτησίας ρωσικών αεροπορικών εταιρειών.

Στο Κουβέιτ, η Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας απαγόρευσε τις πτήσεις των μοντέλων αεροσκαφών BOEING 737 MAX 8, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KUNA.



Ο ίδιος είπε ότι η Υπηρεσία αποφάσισε να μην χορηγήσει άδεια πτήσης σε Boeing 737 Max μέχρι να αποσαφηνιστεί η αιτία του δυστυχήματος και μέχρι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας να ανακοινώσει τα μέτρα που πρόκειται να λάβει.

Το υπουργείο Μεταφορών της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε την καθήλωση των αεροσκαφών της Easter μέχρι την πραγματοποίηση των αναγκαίων ελέγχων.

Με τη σειρά του ο μεξικανικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις των έξι αεροσκαφών Boeing 737 MAX 8 που διαθέτει στον στόλο του ωσότου να λάβει σαφείς πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για τη συντριβή αεροπλάνου της Ethiopian Airlines.

Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η αεροπορική εταιρεία της Αργεντινής Aeorlineas Argentinas ανακοίνωσε «την προσωρινή αναστολή της εμπορικής εκμετάλλευσης» των πέντε Boeing 737 MAX 8 που διαθέτει.

Οι αρχές της Μογγολίας απαγόρευσαν την πτήση του 737 MAX 8 της Mongolian Airlines, ενώ οι αντίστοιχες της Ινδίας έχουν επιβάλει επιπλέον μέτρα ασφαλείας στις ομάδες συντήρησης εδάφους και στο πλήρωμα των αεροσκαφών.

Επίσης , η  Τουρκία ανέστειλε μέχρι νεωτέρας τις πτήσεις των αεροσκαφών Boeing 737 Max 8 και 9 ως «προληπτικό μέτρο», γνωστοποίησαν σήμερα αξιωματούχοι.

Η πτήση των Αιθιοπικών Αερογραμμών 302 συνετρίβη έξι λεπτά μετά την απογείωσή της, σκοτώνοντας το σύνολο των 157 επιβαινόντων σε αυτή, ενώ προκάλεσε άμεσα συγκρίσεις με το αεροπορικό δυστύχημα του περασμένου Οκτωβρίου στην Ινδονησία, με την εμπλοκή ενός αεροσκάφους ίδιου τύπου.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί ο βαθμός κοινών παραγόντων του αεροπορικού δυστυχήματος της πτήσης 610 της Lion Air, με την συντριβή της πτήσης των Αιθιοπικών Αερογραμμών.

Ο προβληματισμός προκαλείται από την εμπλοκή του ίδιου τύπου αεροσκάφους στα δύο αεροπορικά δυστυχήματα, αλλά και από το γεγονός της συντριβής τους, λίγο μετά την απογείωσή τους κι ενώ προσπαθήσουν να ανακτήσουν ύψος.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr