«Χαστούκι» στην Τουρκία: Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Με συντριπτική πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που ζητά αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία  - Οι ευρωβουλευτές ζητούν να σταματήσουν οι παραβιάσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα που πρότεινε η εισηγήτρια του φακέλου για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, Κάτι Πίρι για την Τουρκία.

Με ψήφους 370 υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές χρησιμοποιούν ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για το καθεστώς στην Τουρκία, ενώ τη ζητούν να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. 

Παράλληλα, η Ολομέλεια απέρριψε τροπολογία για διακοπή των διαπραγματεύσεων. 

Αν και το ψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, μαρτυρά το κλίμα που επικρατεί για την Τουρκία αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες, ενώ ο λόγος περνά πλέον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 


«Ο Ερντογάν επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών»


Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Κάτι Πέρι προέτρεψε τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία του Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καθώς και να δείξουν αλληλεγγύη στους διωκόμενους πολίτες στην Τουρκία. «Είναι ώρα για πραγματική στρατηγική της ΕΕ», είπε.

Παράλληλα, η ευρωβουλευτής μίλησε για τη σημερινή πραγματικότητα στην Τουρκία, και ανέφερε ότι «πολλά είναι τα θύματα στο κυνήγι μαγισσών του προέδρου Ερντογάν κατά των επικριτών του».

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την ΕΕ να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο προκειμένου να στείλει στον Ρετζέπ Ερντογάν μήνυμα καθώς και να δείξει τους Τούρκους ότι η Ευρώπη είναι στο πλευρό τους. «Η σιωπή του συμβουλίου ενισχύει τον αυταρχισμό του Ερντογάν» τόνισε.

Η ΝΔ καταψήφισε το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

«Όχι» στο πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία είπαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, που διαφωνούν με μια τέτοια προοπτική, καθώς όπως υποστηρίζουν «αφαιρεί από την Ελλάδα ένα ισχυρό όπλο: αυτό του ελέγχου της ενταξιακής διαδικασίας».

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ διευκρινίζει ότι «συμφωνεί απολύτως με τις σκληρές συστάσεις που απευθύνει η Ευρωβουλή προς την Τουρκία, καθώς το συμφέρον της Ελλάδος είναι να διατηρήσει έναν ισχυρό μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, που ήταν παρούσα στο Στρασβούργο, υποστήριξε ότι «μια α λα καρτ σχέση ΕΕ-Τουρκίας μπορεί να ωφελεί» άλλες χώρες ή και την Τουρκία «διότι η εισροή χρηματοδότησης από την Ε.Ε. συνεχίζεται, αλλά αφαιρεί από την Ελλάδα ένα ισχυρό όπλο: Αυτό του ελέγχου της ενταξιακής διαδικασίας».

Η κυρία Σπυράκη διευκρίνισε ότι σε μια άλλου είδους σχέση ΕΕ-Τουρκίας, «αυτή θα πρέπει να διέπεται από όρους και προϋποθέσεις αντίστοιχους με εκείνους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει:

Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την έκθεση βάσει της οποίας ζητείται η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. Και το έπραξε παρά το γεγονός ότι συμφωνεί απολύτως με τις σκληρές συστάσεις που απευθύνει η Ευρωβουλή προς την Τουρκία, καθώς το συμφέρον της Ελλάδος είναι να διατηρήσει έναν ισχυρό μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση «μία α λα καρτ σχέση Ε.Ε.- Τουρκίας μπορεί να ωφελεί ευρωπαϊκές χώρες που έχουν οικονομικά, κυρίως, συμφέροντα με την Τουρκία, μπορεί να ωφελεί πιθανώς και την ίδια την Τουρκία διότι η εισροή χρηματοδότησης από την Ε.Ε. συνεχίζεται, αλλά αφαιρεί από την Ελλάδα ένα ισχυρό όπλο: Αυτό του ελέγχου της ενταξιακής διαδικασίας. Εφόσον τελικά κριθεί ότι χρειάζεται να πάμε σε μια άλλου είδους σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, αυτή θα πρέπει να διέπεται από όρους και προϋποθέσεις αντίστοιχους με εκείνους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr