Γαλλία: Επαναπατρίζονται πέντε ορφανά και ασυνόδευτα παιδιά Γάλλων τζιχαντιστών

Γαλλία: Επαναπατρίζονται πέντε ορφανά και ασυνόδευτα παιδιά Γάλλων τζιχαντιστών

Έπειτα από εβδομάδες διστακτικότητας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον «επαναπατρισμό» των πέντε ασυνόδευτων παιδιών - Οι γονείς τους πολέμησαν με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία

Γαλλία: Επαναπατρίζονται πέντε ορφανά και ασυνόδευτα παιδιά Γάλλων τζιχαντιστών
Έπειτα από εβδομάδες διστακτικότητας, η Γαλλία επαναπάτρισε τελικά σήμερα πέντε παιδιά τζιχαντιστών ηλικίας πέντε ετών το πολύ, «ορφανά ή ασυνόδευτα», που βρίσκονταν στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Τα παιδιά αυτά, τα πρώτα που επαναπατρίζονται από τη Συρία, βρίσκονταν σε ανάδοχες οικογένειες ή σε καταυλισμούς, και είναι ορφανά και από τους δύο γονείς ή από μητέρα, αν και παραμένει η αβεβαιότητα για ορισμένους πατεράδες, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Τα παιδιά επέστρεψαν στη Γαλλία με αεροσκάφος της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα παιδιά«αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερης ιατρικής και ψυχολογικής παρακολούθησης και παραδόθηκαν στις δικαστικές αρχές», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Τέσσερα «είναι σχεδόν σε καλή κατάσταση», αλλά η υγεία του πέμπτου, που έχει «τραυματιστεί», είναι «σε κακή κατάσταση», διευκρίνισε η διπλωματική πηγή.

Την ώρα που οι οικογένειες [των τζιχαντιστών] μάχονται στη Γαλλία για την επιστροφή αυτών των παιδιών, λέγοντας ότι είναι θύματα μιας κατάστασης την οποία δεν επέλεξαν, οι γαλλικές αρχές καθυστερούσαν μέχρι και σήμερα να οργανώσουν επαναπατρισμούς.

Έτσι, προχθές το βράδυ, ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν μίλησε για «μια προσέγγιση κατά περίπτωση (...), η οποία ακολουθείται ιδιαίτερα σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού». «Είναι μια ανθρωπιστική προσέγγιση την οποία ακολουθούμε με πολλή προσοχή», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος από το Ναϊρόμπι.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις από τη Συλλογικότητα ενωμένων οικογενειών που συνενώνει 70 γαλλικές οικογένειες, συγγενείς των οποίων είχαν μεταβεί σε κάποια από τις περιοχές που τελούσαν υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, το τελευταίο προπύργιο της οποίας στην ανατολική Συρία είναι έτοιμο να παραδοθεί μπροστά στην επίθεση που έχει εξαπολύσει ο αραβοκουρδικός συνασπισμός της Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Στη Γαλλία, μια δυτική χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από όλες τις άλλες από επιθέσεις που διενεργήθηκαν στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους, το θέμα είναι ευαίσθητο. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, 89% των Γάλλων είναι «ανήσυχοι» απέναντι στο ενδεχόμενο μιας επιστροφής των (ενήλικων) τζιχαντιστών και το 67% δηλώνουν ευνοϊκοί στο να αναλάβουν η Συρία και το Ιράκ τα παιδιά αυτά.

Πρόσφατα έχουν πολλαπλασιαστεί οι πρωτοβουλίες για τα παιδιά των τζιχαντιστών, των οποίων κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τον αριθμό. Περισσότερα από 3.500 που προέρχονται από μια τριανταριά χώρες βρίσκονται σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Save The Children. Στα τέλη Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 80 παιδιά Γάλλων βρίσκονταν στα χέρια των αραβοκουρδικών δυνάμεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις γαλλικών πηγών που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις αρχές.

Μετά την κατάθεση αγωγής από οικογένειες εναντίον της Γαλλίας τον Φεβρουάριο ενώπιον της επιτροπής δικαιωμάτων του παιδιού του ΟΗΕ, δύο δικηγόροι, η Μαρί Ντοζέ και ο Ανρί Λεκλέρκ, ξεκίνησαν στις αρχές της εβδομάδας μια πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό τους.

Κλείσιμο
Παράλληλα, δύο οικογένειες προσέφυγαν σε διοικητικά δικαστήρια ώστε να υποχρεωθεί το γαλλικό κράτος να επαναπατρίσει παιδιά που βρίσκονται «σε κίνδυνο».

Ωστόσο, στον απόηχο των δηλώσεων του Γάλλου προέδρου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ δήλωσε προχθές πως η επιστροφή των παιδιών «δεν εξετάζεται προς το παρόν», εξηγώντας πως «οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έκαναν την επιλογή τα παιδιά να παραμείνουν με τη μητέρα τους».

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε σήμερα πως «η Γαλλία ευχαριστεί τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις για τη συνεργασία τους, που κατέστησε δυνατό αυτό το αποτέλεσμα».

«Η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση αυτών των πολύ μικρών παιδιών που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα», προσθέτει το υπουργείο.

Και άλλα παιδιά μπορεί να «μεταφερθούν κατά περίπτωση» όμως σε καμία περίπτωση μαζί με τη μητέρα τους, σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή, καθώς το Παρίσι παραμένει ανελαστικό στο θέμα των ενηλίκων.

«Όσον αφορά τους ενήλικες Γάλλους πολίτες, μαχητές και τζιχαντιστές που ακολούθησαν το Νταές [αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους] στο Λεβάντε, η θέση της Γαλλίας δεν έχει αλλάξει: πρέπει να δικαστούν στην περιφέρεια όπου διέπραξαν τα εγκλήματά τους. Είναι ταυτόχρονα θέμα δικαιοσύνης όσο και ασφάλειας», υπογράμμισε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι γαλλικές οικογένειες των τζιχαντιστών και των σύντρόφων τους ζητούν, από την πλευρά τους, την επιστροφή των παιδιών τους, για να δικαστούν στη Γαλλία και ενέργειες για τα εγγόνια τους στο όνομα της προστασίας της παιδικής ηλικίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης