Μέι: Δεν έχω τις απαιτούμενες ψήφους για το Brexit - ΕΕ: Όλα έτοιμα για «άτακτη» έξοδο

Μέι: Δεν έχω τις απαιτούμενες ψήφους για το Brexit - ΕΕ: Όλα έτοιμα για «άτακτη» έξοδο

Αφού συναντήθηκε με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, και... έφαγε και πάλι «πόρτα», η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραδεχθεί ενώπιον των βουλευτών ότι δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία, για να φέρει τη Συμφωνία Αποχώρησης προς ψήφιση για τρίτη φορά - Έτοιμη για «no deal» Brexit δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μέι: Δεν έχω τις απαιτούμενες ψήφους για το Brexit - ΕΕ: Όλα έτοιμα για «άτακτη» έξοδο
Την αδυναμία της να βρει τις απαιτούμενες ψήφους που χρειάζονται, προκειμένου να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης (ήτοι, το Brexit) από τη Βουλή των Κοινοτήτων, παραδέχθηκε η Τερέζα Μέι, μιλώντας ενώπιον των Βρετανών βουλευτών.

H πρωθυπουργός της Βρετανίας, αφού αναφέρθηκε στην επιστολή παράτασης που απέστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και την συμφωνία που πέτυχε με τους Ευρωπαίους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Πέμπτης στις Βρυξέλλες, παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία, ώστε να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή.


Oι εξελίξεις αυτές φαίνεται να ματαιώνουν το σχέδιο της για τη διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών, δηλώνοντας ότι «είναι αμφίβολο αν θα έχουν αποτέλεσμα». «Όπως είναι τα πράγματα, δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη, για να φέρουμε τη συμφωνία για τρίτη φορά ενώπιον σας» είπε, κατά τη διάρκεια της σημερινής, έκτακτης συνεδρίασης στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της συνόδου της περασμένης εβδομάδας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν στη Μέι δύο επιλογές: παράταση του Brexit έως τις 22 Μαΐου, υπό τον όρο να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων -διαφορετικά, στις 12 Απριλίου το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει είτε να παρουσιάσει ένα σχέδιο με τα επόμενα βήματά του ή να αποχωρήσει οριστικά, χωρίς συμφωνία.

Η Μέι είπε ακόμη ότι θα φέρει στη Βουλή τροπολογία, προκειμένου να αλλάξει η σχετική νομοθεσία για το Brexit, και από τις 29 Μαρτίου, να μεταφερθεί το νωρίτερο έως τις 12 Απριλίου.

Νωρίτερα, η Τερέζα Μέι είχε συναντηθεί με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος αρνήθηκε να στηρίξει την Συμφωνία Αποχώρησης, με αποτέλεσμα στη συνέχεια η πρωθυπουργός της Βρετανίας να ανακοινώσει στους βουλευτές ότι δεν υπάρχει ακόμα η απαιτούμενη στήριξη, για να τεθεί εκ νέου το Brexit σε ψηφοφορία στη Βουλή.

Κομισιόν: Είμαστε έτοιμοι για «no deal» Brexit

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες της για την περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία με τη Βρετανία, μια προοπτική που μοιάζει "όλο και πιο πιθανή", στις 12 Απριλίου. "Παρότι το σενάριο μιας μη συμφωνίας δεν είναι το επιθυμητό, η ΕΕ είναι έτοιμη" δηλώνει η Επιτροπή.

Κλείσιμο
Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι, σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία, η Βρετανία "θα γίνει μια τρίτη χώρα" και ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος, όπως προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των 27 και της Μέι, αλλά την οποία το βρετανικό Κοινοβούλιο απέρριψε ήδη δύο φορές.

"Αυτό προφανώς θα δημιουργήσει σημαντικές αναταράξεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις" υπογραμμίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωση, υπονοώντας την πιθανότητα μιας άτακτης εξόδου.

"Οι Βρετανοί πολίτες δεν θα είναι πλέον πολίτες της ΕΕ" και "θα υποβάλλονται σε πρόσθετους ελέγχους όταν θα διασχίζουν τα σύνορα της ΕΕ" προειδοποιεί η Επιτροπή.

Προειδοποιεί επίσης ότι, παρά τις προετοιμασίες, η επαναφορά των τελωνειακών και των υγειονομικών ελέγχων και ο έλεγχος της τήρησης των κανονισμών της ΕΕ "μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις στα σύνορα".

Όσον αφορά το πολύ επίμαχο θέμα των ιρλανδικών συνόρων, η Επιτροπή "εργάζεται πολύ στενά" με το Δουβλίνο σε μια προσπάθεια να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι "εξ αποστάσεως από τα σύνορα αν αυτό είναι δυνατόν", σε περίπτωση μη συμφωνίας, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η δικλείδα ασφαλείας ("backstop") που αναφέρεται στη συμφωνία που έχει απορριφθεί έως σήμερα έχει στόχο να αποφύγει την αποκατάσταση ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στις δύο Ιρλανδίες, ώστε να μην υπονομευτούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998.

Εκτιμώντας ότι τα μέτρα προετοιμασίας σε περίπτωση βίαιου διαζυγίου "δεν θα μπορούν να αμβλύνουν τελείως τις συνέπειες μιας απουσίας συμφωνίας", η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι αυτά αφορούν κυρίως τους ευαίσθητους τομείς της αλιείας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των αεροπορικών μεταφορών.

Η διάταξη για την αμοιβαιότητα στις βίζες, που είναι σε διαδικασία υιοθέτησης, προβλέπει τη δυνατότητα για τους Βρετανούς πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς βίζα μέσα στην ΕΕ υπό τον όρο το Λονδίνο να χορηγεί "ένα αμοιβαίο καθεστώς και χωρίς διακρίσεις" για τους πολίτες της ΕΕ.

Τα θέματα που αφορούν ένα βίαιο διαζύγιο μπορούν να υποβάλλονται στο 00 800 6 7 8 9 10 11, όπου ειδική ομάδα ασχολείται με το Brexit.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης