Brexit: Πολιτικό χάος με τη Μέι να «ταπεινώνεται» από τους βουλευτές της

Ψηφίστε τη συμφωνία μου κι εγώ θα παραιτηθώ, φέρεται να λέει η πρωθυπουργός στους Brexiteers

«Μαύρη Δευτέρα» η χθεσινή για την Τερέζα Μέι με τους Βρετανούς βουλευτές να την «ταπεινώνουν» αποκτώντας τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit την ώρα που ενισχύονται οι φήμες περί παραίτησής της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Sun»,η πρωθυπουργός της Βρετανίας φέρεται να ζήτησε την Κυριακή από τους «Brexiteers»- τους σκληροπυρηνικούς του κόμματος των Συντηρητικών που ζητούν σκληρό Brexit- να στηρίξουν τη συμφωνία της στην τρίτη ψηφοφορία με αντάλλαγμα να τους αδειάσει τη γωνιά.

Οι Βρετανοί εξακολουθούν να έχουν πλήρη άγνοια για τους όρους κάτω από τους οποίους θα αποχωρήσει η χώρα τους από την ΕΕ, όπως σχολιάζουν οι βρετανικές εφημερίδες «Independent» και «Guardian».

Η Κομισιόν , πάντως, έστειλε χθες αυστηρή προειδοποίηση ότι το διαζύγιο της 12ης Απριλίου χωρίς συμφωνία- δηλαδή χωρίς μεταβατική περίοδο — είναι «ολοένα και πιο πιθανό».

«Γερό Χαστούκι» για τη Μέι η έγκριση της χθεσινής τροπολογίας

Η τροπολογία, που εγκρίθηκε χθες από τη βουλή των Κοινοτήτων με 329 ψήφους υπέρ έναντι 302 κατά, δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές να οργανώσουν αύριο ενδεικτικές ψηφοφορίες για τη μορφή που θα πάρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Στις επιλογές προς εξέταση συγκαταλέγονται:

Πρώτον: η παραμονή στην Ε.Ε , δεύτερον η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος και τρίτον ακόμα και η ακύρωση της αποχώρησης από την ΕΕ.

Όπως επισημαίνουν τα βρετανικά ΜΜΕ, η απόφαση της βουλής δεν είναι νομικά δεσμευτική ωστόσο, αποτυπώνει τον «παλμό» των Βρετανών βουλευτών.

Χθες, η Τερέζα Μέι παραδέχθηκε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ότι δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους ώστε να φέρει τη συμφωνία που συνήψε με τις Βρυξέλλες προς ψήφιση για τρίτη φορά.

Παράλληλα επανέλαβε ότι, το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία δεν έχει φύγει από το τραπέζι και δεν έδειξε καμία προθυμία για συμβιβασμό ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να στηρίξει καμία από τις πρωτοβουλίες βουλευτών.

«Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δώσει λευκή επιταγή για να δεσμευθεί για ένα αποτέλεσμα χωρίς να γνωρίζει τι είναι. Δεν μπορώ λοιπόν να δεσμεύσω την κυβέρνηση να φέρει εις πέρας του το αποτέλεσμα οποιασδήποτε ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί σε αυτό το Κοινοβούλιο. Δεσμεύομαι όμως να ασχοληθώ προσωπικά με αυτήν τη διαδικασία. Το προκαθορισμένο αποτέλεσμα συνεχίζει να είναι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Η εναλλακτική είναι να επιδιώξουμε μια διαφορετική μορφή Brexit ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα» δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Το γεγονός ότι ο έλεγχος για την διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε περνάει στη βουλή όχι μόνο αποδυναμώνει την ένοικο της Ντάουνινγκ Στρητ αλλά θέτει σε νέα βάση το χρονοδιάγραμμα του Brexit.

Oι βουλευτές ταπεινώνουν τη Μέι με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά την πρωθυπουργό της χώρας, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν τρίβει τα χέρια του λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αντί να μηχανορραφεί τρόπους για να φέρει πίσω την ίδια, ήδη δύο φορές απορριφθείσα συμφωνία, μήπως η πρωθυπουργός θα έπρεπε να επιτρέψει και όχι να εμποδίσει τα σχέδια για ενδεικτικές ψηφοφορίες. Δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι η συμφωνία της δεν συγκεντρώνει τις απαραίτητες ψήφους και γίνεται εμπόδιο στο να βρεθεί μια εναλλακτική που θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους. Είναι γελοίο να λες ότι το να πάρει τον έλεγχο το Κοινοβούλιο είναι ανατροπή των δημοκρατικών θεσμών. Δεν είναι. Είναι το Κοινοβούλιο που κάνει το δημοκρατικό του καθήκον καθιστώντας την κυβέρνηση υπόλογη» δήλωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση δίνει μάχη να βρει μια λύση πριν τη λήξη της παράτασης που έχει πάρει από την ΕΕ, οι Βρυξέλλες ξεκαθαρίζουν ότι έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για ένα άτακτο Brexit, ακόμα και αν οι συζητήσεις για τα ιρλανδικά σύνορα συνεχιστούν.

Θεωρητικά, το Λονδίνο θα αποχωρούσε από την Ε.Ε αυτή την Παρασκευή 29η Μαρτίου, σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Η ΕΕ συμφώνησε η διαδικασία να παραταθεί έως την 22α Μαΐου, αλλά με την προϋπόθεση ότι η συμφωνία αποχώρησης θα εγκριθεί εντός της εβδομάδας. Εάν δεν εγκριθεί, οι ηγέτες των «27» δέχθηκαν η αποχώρηση να αναβληθεί ως τη 12η Απριλίου και κατόπιν το Λονδίνο να ορίσει τα επόμενα βήματα. ημερομηνίας αυτής».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr