Tζον Μπέρκοου: Το Brexit, ο «τελάλης» και η άτακτη σύζυγος 

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων προσπάθησε να σαμποτάρει τη συμφωνία για το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ε.Ε., αλλά στην απρόβλεπτη, νεότερη και... ψηλότερη σύζυγό του κάθεται σούζα

Επί τρία σχεδόν χρόνια το φάντασμα του Brexit έχει στοιχειώσει την Ευρώπη, με τους Βρετανούς να παραμιλούν και να επιχειρούν μετ’ εμποδίων να αποχωρήσουν από την ευρωπαϊκή οικογένεια. 

«Τελικά δεν έχουμε καταλάβει τι θέλουν οι Βρετανοί: Θέλουν ή δεν θέλουν να φύγουν από την Ε.Ε.;» διερωτάται η γαλλική «Liberation», όπως και όλη η Γηραιά Ηπειρος. Η Κομισιόν έδωσε στην Τερέζα Μέι παράταση μέχρι τον Μάιο υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία θα έχει πάρει το πράσινο φως από τη Βουλή των Κοινοτήτων την ερχόμενη εβδομάδα.

Εκτός από την πρωταγωνίστρια του Brexit, o άνθρωπος που κλέβει την παράσταση στο κοινοβουλευτικό θέατρο του... παραλόγου είναι ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων με τη βροντερή φωνή: ο Τζον Μπέρκοου διαιτητεύει τις παραδοσιακά θορυβώδεις συνεδριάσεις και έχει κερδίσει τη συμπάθεια των Ευρωπαίων που χαμογελούν όταν τον ακούν να επαναφέρει στην τάξη τους βουλευτές.

Μόλις 1,68 ύψος, αλλά κάθε άλλο παρά «χάνεται» δίπλα στην πληθωρική σύζυγό του. Η απρόβλεπτη Σάλι πάντως έχει δηλώσει: «Αφού συνεχίζει να με θέλει για γυναίκα του, μάλλον είναι τρελός»


Ως παιδί ήταν πεισματάρης και διακρινόταν για τη ρητορική του ικανότητα. Ο Τζον Μπέρκοου είχε πέσει θύμα bullying στο σχολείο επειδή ήταν μικροκαμωμένος. Το ύψος του (1,68 μ.), ωστόσο, δεν φρέναρε την επαγγελματική του ανέλιξη. Στα νιάτα του συμμεριζόταν τις πεποιθήσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας. Ο 55χρονος σήμερα Μπέρκοου είναι εγγονός Εβραίων μεταναστών. Πρωτοεξελέγη βουλευτής το 1997 και 12 χρόνια αργότερα έγινε ο πρώτος Εβραίος εκπρόσωπος της βρετανικής Βουλής. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Υπό την επιρροή της συζύγου του, της άτακτης Σάλι, ήρθε πιο κοντά στις θέσεις των Εργατικών.

Πολλές φορές εκνευρίζει παράφορα τους συντηρητικούς συναδέλφους του με το στομφώδες ύφος του, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ακόμη δεν μπορούν να χωνέψουν ότι αποφάσισε να μη φοράει την παραδοσιακή ενδυμασία και τα εμβλήματα του προέδρου της Βουλής, συμπεριλαμβανομένης της περούκας. «Η περούκα είναι ένα εμπόδιο ανάμεσα στο κοινοβούλιο και τον λαό», έχει δηλώσει ο ίδιος επανειλημμένως.

Ο πρόεδρος με το στομφώδες ύφος, που φωνάζει λες και βρίσκεται σε λαϊκή αγορά, έχει την αρμοδιότητα να κρίνει αν η κυβέρνηση του Λονδίνου μπορεί να ζητήσει από το κοινοβούλιο να εξετάσει εκ νέου το σχέδιο της πρωθυπουργού για το Brexit. O Mπέρκοου αν και αρχικά αποφάσισε ότι οι υπουργοί δεν επιτρέπεται να υποβάλουν την ίδια πρόταση ξανά, στη συνέχεια έδωσε το «πράσινο φως».

«Σε ολόκληρο το Νησί, κανείς δεν μπορεί να φωνάξει “οrder, οrder!” καλύτερα από τον Μπέρκοου», γράφει χαρακτηριστικά η ολλανδική εφημερίδα «De Volkskrant».
Οι Βέλγοι τον θεωρούν «ανυπόφορο αλλά αναντικατάστατο».

«Ουρλιάζετε στην αίθουσα, ησυχάστε!». «Ηρεμήστε, κάντε γιόγκα, θα σας βοηθήσει». «Ηρεμήστε!». «Φερθείτε σαν ενήλικας και αν δεν μπορείτε, αποχωρήστε από την αίθουσα!» είναι μερικά σχόλιά του.



Ο Τζον Μπέρκοου είναι υποστηρικτής των «Remainers», δηλαδή εκείνων που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε. Aπό το 2009, όταν ανέλαβε τη θέση του προέδρου, ουδέποτε έκρυψε ότι ψήφισε κατά του Brexit. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που δεν τον θέλουν οι ομοϊδεάτες του Συντηρητικοί. Τον κατηγορούν ότι είναι προκατειλημμένος κατά του κόμματός τους και ότι επιτρέπει να γίνονται ψηφοφορίες κατά παράβαση των κανονισμών που φέρνουν σε δύσκολη θέση την Τερέζα Μέι.

«Σε ολόκληρο το Νησί κανείς δεν μπορεί να φωνάξει “οrder, οrder!” καλύτερα από τον Μπέρκοου», γράφουν οι δημοσιογράφοι


Τον Ιούνιο του 2009, φορώντας ένα απλό κοστούμι και γραβάτα, αντί της παραδοσιακής μαύρης τηβέννου και της περούκας, ο Τζον Μπέρκοου ανέλαβε τη θέση του εκπροσώπου του βρετανικού κοινοβουλίου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των συντηρητικών βουλευτών. Προτού γίνει πρόεδρος του παλαιότερου κοινοβουλίου στον πλανήτη, αρκετοί Συντηρητικοί τον πολέμησαν, αλλά κατάφερε να εκλεγεί με τις ψήφους όλων των κομμάτων. Είναι, μάλιστα, ο μοναδικός πρόεδρος που έχει εκλεγεί στο αξίωμα αυτό τρεις συνεχόμενες φορές μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε συζητήσεις πάντως έχει πει ότι σκέφτεται να παραιτηθεί το καλοκαίρι.

Παρότι προέρχεται από την εργατική τάξη, ο Μπέρκοου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στα μέσα του ’80 ως λάτρης του θατσερισμού και υποστηρικτής της εκστρατείας «Κρεμάστε τον Μαντέλα» την εποχή του Απαρτχάιντ. Στα 19 του χρόνια ήταν μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης «Monday Club», η οποία κυνηγούσε τους μετανάστες από χώρες της Κοινοπολιτείας, ζητώντας να απαγορευτεί η είσοδός τους στη Μεγάλη Βρετανία. Στην πορεία εντάχθηκε στους Τόρις, ενώ λίγο αργότερα οι απόψεις του άρχισαν να ταυτίζονται με αυτές των Εργατικών, κάνοντας τους Συντηρητικούς, με τους οποίους κέρδισε την έδρα του στη Βουλή, να τον αποδοκιμάζουν. Η επαφή του με τους Εργατικούς ήρθε ουσιαστικά μετά τον γάμο του με τη Σάλι Ιλμαν, ακτιβίστρια των Εργατικών. 

Σάλι Ιλμαν-Μπέρκοου, η 48χρονη τσαχπίνα

Η 48χρονη άτακτη σύζυγος του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων τον έχει φέρει ουκ ολίγες φορές στα όριά του. Τον Φεβρουάριο του 2011 η Σάλι Mπέρκοου πόζαρε φορώντας μόνο ένα λευκό σεντόνι σε δωμάτιο ξενοδοχείου με φόντο τη Βουλή των Κοινοτήτων και το Big Ben. Τη γοητεύει η δημοσιότητα. Συμμετείχε σε δύο ριάλιτι. Mετά το «Celebrity Big Brother» έκανε αίσθηση με την παρουσία της στο «Οταν ο Πάντι γνώρισε τη Σάλι». 
«Δεν μπορούσα ποτέ να πιστέψω πόσο σέξι είναι να ζεις κάτω από το Big Ben και να ακούς τους χτύπους του ρολογιού», είχε δηλώσει η 48χρονη Μπέρκοου στην «Evening Standard». Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Daily Mail», η δημοσίευση των φωτογραφιών είχε εξοργίσει πολλούς Βρετανούς πολιτικούς. Ενα μέλος της κυβέρνησης, υπό καθεστώς ανωνυμίας, είχε πει ότι η κυρία Μπέρκοου «είναι εκτός ελέγχου».

Αλλα κυβερνητικά στελέχη ζητούσαν την παραίτηση του συζύγου της από τη θέση του. H ψηλόλιγνη σύζυγος του προέδρου της Βουλής ασχολείται με τον χώρο της διαφήμισης και των δημοσίων σχέσεων. Υποστηρίζει χωρίς ίχνος ταπεινοφροσύνης πως θεωρείται «η Κάρλα Μπρούνι της βρετανικής πολιτικής σκηνής» και δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι η πολιτική είναι «αφροδισιακό». Από τότε που ο σύζυγός της ανέλαβε την προεδρία της Βουλής των Κοινοτήτων, τόσο αυτός όσο και η ίδια, όπως λέει, έχουν «μεγαλύτερη απήχηση στο αντίθετο φύλο». Και όταν ξανασκέφτηκε όσα είπε, εµφανίστηκε απολογούμενη σε ραδιοφωνική εκποµπή, όπου παραδέχθηκε ότι ήταν µάλλον αφελές να δώσει αυτή τη συνέντευξη και ανόητο που συµφώνησε να φωτογραφηθεί µε το σεντόνι.

Η περίφημη ημίγυμνη φωτογράφηση με φόντο το Big Ben και το βρετανικό κοινοβούλιο προκάλεσε σάλο στη Γηραιά Αλβιώνα. Η Σάλι δήλωσε αργότερα πως ήταν λάθος της, αλλά συνεχίζει να κάνει ό,τι της κατεβαίνει στο κεφάλι, ακόμα και «για πλάκα», όπως λέει


«Σκοπός ήταν να κάνουµε λίγη πλάκα. Τελικά όµως γύρισε εναντίον µου. Φαίνοµαι τελείως ηλίθια», είπε συγκεκριµένα, επισηµαίνοντας ότι κατά τα άλλα ήταν µια καλαίσθητη φωτογράφηση. Το πρόβληµα, εξήγησε, είναι η θέση του άνδρα της, κάτι που σηµαίνει πως ό,τι κάνει χρησιµοποιείται από τα Μέσα εναντίον του. «Τι σηµαίνει αυτό; Οτι πρέπει να είµαι µια σύζυγος που στέκεται τρία βήµατα πίσω από τον άνδρα της, κρατάει το στόµα της κλειστό και φτιάχνει σάντουιτς µε αγγούρι;» αναρωτήθηκε, και αµέσως έδωσε την απάντηση καθιστώντας το ερώτηµα ρητορικό: «Οχι. Εχω τη δική µου προσωπικότητα. Εχω τις δικές µου φιλοδοξίες και ό,τι έκανα ήταν για πλάκα».

Τον Μάιο του 2015 ένα νέο σκάνδαλο έρχεται να ταπεινώσει ξανά τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων. Η Σάλι δηλώνει στους δημοσιογράφους πληγωμένη και με ραγισμένη καρδιά επειδή έληξε άδοξα η παθιασμένη ερωτική σχέση της με τον εραστή της, που δεν είναι άλλος από τον εξάδελφο του συζύγου της, Αλαν Μπέρκοου. Ο δικηγόρος στο επάγγελμα πρώην εραστής την παράτησε και επέστρεψε στη συζυγική κλίνη. Η σχέση τους διήρκεσε έναν χρόνο και το διάστημα που ο Τζον Μπέρκοου έκανε προεκλογική καμπάνια ο ξάδελφός του είχε μετακομίσει στο σπίτι της κυρίας Μπέρκοου.

«Αν ο Τζον συνεχίσει να με θέλει, είναι τρελός» 

Μαζί µε τον σύζυγό της ζουν σ’ ένα διαµέρισµα δίπλα στον Τάµεση, εντός του κοινοβουλευτικού οικοδοµικού τετραγώνου, το οποίο τους παραχωρεί το βρετανικό κράτος. Ποτέ δεν φανταζόταν ότι η θέα από τη Βουλή θα ήταν τόσο ροµαντική, ειδικά το βράδυ, υπό το φως του φεγγαριού. «Τον πρώτο καιρό, όταν φλερτάραµε µε τον Τζον, περπατούσαµε συχνά κατά µήκος της νότιας όχθης και κοιτούσαµε το Κοινοβούλιο. Δεν µπορούσα να διανοηθώ τότε πόσο ερωτικό θα ήταν να ζω κάτω από το Big Ben και οι καµπάνες του να χτυπούν», έχει δηλώσει. Βέβαια, δεν δίστασε να φωτογραφηθεί ημίγυμνη κάτω από το Big Ben, αλλά αυτό είναι μάλλον άλλο θέμα...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr