Η «σύγκρουση πολιτισμών» πίσω από το Brexit: Διαφορετικά στρατόπεδα... τελείως διαφορετικές αξίες!

Η «σύγκρουση πολιτισμών» πίσω από το Brexit: Διαφορετικά στρατόπεδα... τελείως διαφορετικές αξίες!

Η επίδραση που έχει το Brexit στο εκλογικό σώμα του Ηνωμένου Βασιλείου δημιουργεί προβληματισμό στα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας

Η «σύγκρουση πολιτισμών» πίσω από το Brexit: Διαφορετικά στρατόπεδα... τελείως διαφορετικές αξίες!
Η «σύγκρουση πολιτισμών» που έχει πυροδοτήσει το Brexit γίνεται όλο και πιο εμφανής, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τα δύο μεγάλα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση σε καίριες εκλογικές περιφέρειες που διεξήχθη για λογαριασμό του POLITICO, η παρατεταμένη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να διχάζει το εκλογικό σώμα, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες ψήφους για να κερδίσουν την εξουσία στις επόμενες εκλογές.

Με τα δύο μεγάλα κόμματα σχεδόν να κινούνται γύρω στο 40% στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τόσο οι Τόρις όσο και οι Εργατικοί έχουν βάλει στο «στόχαστρο» δύο διαφορετικές εκλογικές ομάδες σε κρίσιμες περιφέρειες: Τους πολίτες που ψήφισαν υπέρ του Brexit (Leave) σε μέρη όπως τα Ανατολικά Μίντλαντς και τα Βορειοδυτικά, και τους πολίτες που ψήφισαν κατά του Brexit (Remain) στο Λονδίνο και σε άλλες μεγαλουπόλεις της χώρας.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και τα δύο κόμματα είναι ότι δεν βρίσκουν τρόπο να προσεγγίσουν την μία ομάδα ψηφοφόρων χωρίς να αποξενώσουν την άλλη!



Η «σύγκρουση πολιτισμών» πίσω από το Brexit: Διαφορετικά στρατόπεδα... τελείως διαφορετικές αξίες!


Η τάση του διχασμού παραμένει

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει το Politico, η τάση που παρατηρήθηκε στις γενικές εκλογές του 2017, με τους υποστηρικτές του Leave να ψηφίζουν Συντηρητικούς και τους υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ να προτιμούν Εργατικούς, συνεχίζεται, ενώ το αδιέξοδο του Brexit ταλανίζει τη χώρα.

Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τα αποτελέσματα που δημοσιεύει ο ιστότοπος, το σύνολο των συμμετεχόντων είναι άκρως απογοητευμένο τόσο από την επικεφαλής των Τόρις (Τερέζα Μέι) όσο και από τον αρχηγό τον Εργατικών (Τζέρεμι Κόρμπιν). Αυτό είναι φανερό από τα αρνητικά σκορ που λαμβάνουν και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί σε όλες τις περιοχές και τις εκλογικές ομάδες.

Ωστόσο, η τάση των προηγούμενων εκλογών διατηρείται αφού οι Brexiteers, αν και απογοητευμένοι με τη Μέι, απεχθάνονται πολύ περισσότερο τον ηγέτη των Εργατικών, ενώ οι Remainers θεωρούν τον Κόρμπιν, αν όχι την ιδανική λύση, σίγουρα... πολύ προτιμότερο από την ηγέτιδα των Συντηρητικών.

Κλείσιμο
Η «σύγκρουση πολιτισμών» πίσω από το Brexit: Διαφορετικά στρατόπεδα... τελείως διαφορετικές αξίες!


Η «μάχη των πολιτισμών» που... θέριεψε με το Brexit

Ακόμη ένα σημαντικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη δημοσκόπηση, είναι ότι το Brexit έχει καλλιεργήσει έναν γενικευμένο «πόλεμο πολιτισμών», με τα δύο στρατόπεδα να πρεσβεύουν τελείως διαφορετικές αξίες.

Οι υποστηρικτές του Leave, για παράδειγμα, στα Ανατολικά Μίντλαντς και τις Βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, είναι πολύ πιο πιθανό να δίνουν προτεραιότητα σε αξίες όπως η «προστασία της κοινής λογικής και της παράδοσης» και η «σκληρή αντιμετώπιση του εγκλήματος».

Από την άλλη μεριά, οι υποστηρικτές του Remain στο Λονδίνο θεωρούν πιο σημαντική τη «συμμετοχή σε μια διεθνή κοινότητα» και την «προστασία του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές».

Στην πράξη, το πεδίο της εκλογικής μάχης φαίνεται να χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα με πολύ διαφορετικές αξίες και προτεραιότητες.

Οι πολίτες που στηρίζουν το Brexit είναι πολύ πιο πιθανό να θεωρούν ως «ζητήματα κλειδιά» για την ψήφο τους τη μετανάστευση και την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες, συγκριτικά με τους Remainers. Μόνο το 1% και το 4% των Brexiteers στα Ανατολικά Μίντλαντς και τα Βορειοδυτικά της χώρας, αντίστοιχα, θεωρούν σημαντικό να ανήκει μια χώρα σε μια διεθνή κοινότητα. Το αντίστοιχο ποσοστό στους Remainers του Λονδίνου είναι 25%!

Στην ερώτηση ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα της Βρετανίας, 40% των Brexiteers στα Ανατολικά Μίντλαντς και 25% στα Βορειοδυτικά απάντησαν τη μετανάστευση. Το αντίστοιχο ποσοστό στους Remainers του Λονδίνου ήταν μόλις 14 τοις εκατό.

Το μόνο ζήτημα το οποίο δείχνουν να θεωρούν το ίδιο σημαντικό οι δύο πλευρές είναι το ίδιο το Brexit, αν και σίγουρα για πολύ διαφορετικούς λόγους η καθεμία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης