Γενοκτονία των Αρμενίων: Η απάντηση της Γαλλίας στον Ερντογάν

Γενοκτονία των Αρμενίων: Η απάντηση της Γαλλίας στον Ερντογάν

«Το να κοιτάμε τη φρίκη καταπρόσωπο είναι προϋπόθεση για την απόδοση δικαιοσύνης», είπε ο Εντουάρ Φιλίπ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Η απάντηση της Γαλλίας στον Ερντογάν
Η Γαλλία τίμησε χθες Τετάρτη για πρώτη φορά επίσημα την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, με τον πρωθυπουργό της χώρας Εντουάρ Φιλίπ να επισημαίνει ότι «το να κοιτάμε τη φρίκη καταπρόσωπο είναι προϋπόθεση για την απόδοση δικαιοσύνης».

Ο Φιλίπ κατέθεσε στεφάνι στο Παρίσι στο άγαλμα του Πατέρα Κομιτάς, διανοούμενου που επέζησε από τους μαζικούς εκτοπισμούς των Αρμενίων από τις οθωμανικές αρχές το 1915 και πέθανε στη Γαλλία.

Η Γαλλία «δεν θα αφεθεί να επηρεαστεί από καμία πίεση, από κανένα ψέμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, προφανώς σχολιάζοντας τις εκδηλώσεις οργής από μέρους της Τουρκίας για την απόφαση του Παρισιού να οριστεί επίσημα ημέρα κατά την οποία τιμάται η γενοκτονία.

Η ομιλία του Φιλίπ επευφημήθηκε ηχηρά από εκατοντάδες ανθρώπους συγκεντρωμένους στις όχθες του Σηκουάνα, πολλοί εκ των οποίων ανέμιζαν αρμενικές και γαλλικές σημαίες.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας αρνείται ότι η σφαγή 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποτελούσε γενοκτονία.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε νωρίτερα χθες Τετάρτη τη Γαλλία ότι ευθύνεται για τις γενοκτονίες στη Ρουάντα και στην Αλγερία κι ότι αποπειράται να «παραπλανήσει όλο τον κόσμο διασπείροντας παραπληροφόρηση». Ακόμη, στηλίτευσε όλους όσοι προσπαθούν να «δώσουν μαθήματα» στη χώρα του.

Ο Φιλίπ αντέταξε στην ομιλία του ότι η μαζική σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, διάδοχη οντότητα της οποίας είναι η Τουρκία, αποτέλεσε προάγγελο «των άλλων γενοκτονιών του 20ού αιώνα».

Οι Αρμένιοι, σημείωσε, υπέστησαν στιγματισμό, μποϊκοτάζ, και «απόπειρες εξόντωσης» πριν από την απέλαση των διανοουμένων τους από την Κωνσταντινούπολη την 24η Απριλίου 2015 που σήμανε «την έναρξη της γενοκτονίας».

«Από τον Απρίλιο του 1915 ως τον Ιούλιο του 1916 ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απαγχονίστηκαν, διαμελίστηκαν, ή κάηκαν ζωντανοί. Οι μαζικοί εκτοπισμοί μεταμόρφωσαν τα μονοπάτια της Ανατολίας σε δρόμους του θανάτου», συνέχισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Κλείσιμο
Το γεγονός ότι διαπράχθηκε γενοκτονία έχει «αποδειχθεί από τα γεγονότα και έχει εδώ και πολύ καιρό διαπιστωθεί από τους ιστορικούς», επέμεινε ο Φιλίπ.

«Το να θυμόμαστε τη φρίκη δεν σημαίνει ότι τη συνηθίζουμε: σημαίνει ότι παίρνουμε ένα μάθημα από αυτή κι ότι εργαζόμαστε για να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο», τόνισε από τη δική της πλευρά η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Η δήμαρχος απέτισε φόρο τιμής στην αρμενική κοινότητα της Γαλλίας -- μια από τις μεγαλύτερες της ευρείας αρμενικής διασποράς σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ -- που αποτελεί τη συνέχεια όσων επέζησαν των σφαγών της περιόδου 1915-1916.

Η Ινταλγκό πρόσθεσε στην ομιλία της ότι «με τον ίδιο τρόπο που τον προηγούμενο αιώνα μπορέσαμε να υποδεχθούμε τους επιζήσαντες της γενοκτονίας των Αρμενίων, έχουμε το καθήκον να υποδεχόμαστε όσους φεύγουν για να σωθούν από τον πόλεμο, την τρομοκρατία και τη δυστυχία».

πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης