Σεισμός 5,4 Ρίχτερ με δύο νεκρούς στη Σερβία
Υπό έλεγχο είναι η κατάσταση στην πόλη Κράλιεβο, στην κεντρική Σερβία, ύστερα από τον σεισμό 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ...
Υπό έλεγχο είναι η κατάσταση στην κεντρική Σερβία, ύστερα από τον σεισμό 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε την πόλη Κράλιεβο τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Από το σεισμό έχασε τη ζωή του ένα ζευγάρι, η Νατάλια και ο Σίνισα Στάνισιτς, όταν κατέρρευσε το σπίτι τους στη συνοικία Γκρντίτσα ενώ άλλοι 50 τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομειακό κέντρο του Κράλιεβο.
Το κτίριο του νοσοκομείου υπέστη ζημιές από το σεισμό, κυρίως η χειρουργική πτέρυγα και η πολυκλινική, αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν ασθενείς.
Οι περισσότερες ζημιές από το σεισμό, εντοπίζονται στη συνοικία Γκρντίτσα ενώ στο κέντρο της πόλης βιτρίνες καταστημάτων και σημειώθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες.
Μετά τον πρώτο σεισμό ακολούθησαν και άλλες σεισμικές δονήσεις, αλλά αρκετά μικρότερου μεγέθους. Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάριτς δήλωσε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή συνεχίζεται, αλλά οι δονήσεις δεν είναι ισχυρές.
Ειδικές ομάδας διάσωσης του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας δεν χρειάστηκε να παρέμβουν, καθώς δεν υπήρξαν εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπια.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές πόλεις της Σερβίας έως το Βελιγράδι και το Νόβι Σαντ και προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους, αλλά μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε άλλες περιοχές.
Β. Παπαζάχος: Στις κακές κατασκευές οφείλονται οι καταστροφές από το σεισμό στη Σερβία
Στις κακές κατασκευές των κτιρίων, αποδίδει ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, Βασίλης Παπαζάχος, τις επιπτώσεις από τον ισχυρό σεισμό στην κεντρική Σερβία. «Ήταν αποτέλεσμα των κακών κατασκευών. Στην Ελλάδα, σχεδόν κάθε μήνα γίνονται σεισμοί με ανάλογα μεγέθη, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος υπενθυμίζοντας, για άλλη μια φορά, ότι οι επιπτώσεις από τους μεγάλους σεισμούς αντιμετωπίζονται μόνο με ανθεκτικές κατασκευές και ενημέρωση. Όπως εξήγησε ο ομότιμος καθηγητής, οι περιοχές της δυτικής Σερβίας παρουσιάζουν αυξημένη σεισμικότητα, λόγω της γειτνίασης με τη λεγόμενη σεισμική «Απούλια Πλάκα», η οποία εκτείνεται κατά μήκος της Αδριατικής. Το 1979 είχε σημειωθεί ισχυρός - καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο στο νότιο τμήμα της «Απούλιας Πλάκας», κοντά στα σύνορα της Αλβανίας με την ενιαία Γιουγκοσλαβία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr