Το πιο δύσκολο τεστ για τον Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα, καλείται τώρα να συνεργασθεί με τους Ρεπουμπλικανούς, αν θέλει να παραμείνει στην θέση του...

Η αποτυχία των δημοκρατικών υποψηφίων στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ φαίνεται πως αποδυναμώνει την εικόνα του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος καλείται τώρα να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των πολιτών για την οικονομία και να συνεργασθεί με τους Ρεπουμπλικανούς, αν θέλει να παραμείνει στην θέση του.

Αργά τη νύχτα, ο Λευκός Οίκος αντέδρασε στο εκλογικό αποτέλεσμα με την έκδοση ανακοίνωσης στην οποία αναφέρεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιδιώξει να βρεθεί "πεδίο συνεννόησης" με την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών".

Ωστόσο, η άνοδος των υπερσυντηρητικών υποψηφίων, αποδυναμώνει τις πιθανότητες συνεργασίας των Ρεπουμπλικανών με την κυβέρνηση Ομπάμα, ειδικά στον τομέα της οικονομίας.

Η ήττα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, θα περιπλέξει τα πράγματα σε πάρα πολλούς τομείς όπως σε αυτόν του Αφγανιστάν.

Η στρατηγική του Ομπάμα στο Αφγανιστάν δέχεται ήδη πολλές επικρίσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι αντιφατικές. Ο πρόεδρος Ομπάμα αύξησε σε 100.000 τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, αναγγέλλοντας παράλληλα την έναρξη της αποχώρησης των στρατευμάτων των ΗΠΑ, υπό προϋποθέσεις, από τον Ιούλιο του 2011.

Πολλοί είναι οι Ρεπουμπλικανοί που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να αναφέρει ημερομηνία και τάσσονται υπέρ μιας πιο μακριάς θητείας" στο Αφγανιστάν,

Ο Μπαράκ Ομπάμα κινδυνεύει επίσης να κατηγορηθεί για αδυναμία απέναντι στην Κίνα, την ώρα που η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι υποτιμά το νόμισμά της για να ευνοεί τις εξαγωγές της.

Άλλο ένα φλέγον θέμα είναι η συνθήκη START για τον πυρηνικό αφοπλισμό, που υπογράφηκε με τη Ρωσία, την οποία η Γερουσία εξακολουθεί να μην επικυρώσει. Ορισμένοι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές εκτιμούν ήδη ότι η Ουάσινγκτον έκανε πάρα πολλές παραχωρήσεις υπέρ της Μόσχας στο θέμα αυτό.

Φαίνεται πως τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ από το 2008.

Η νίκη Ομπάμα έστειλε τότε τους Αμερικανούς στον έβδομο ουρανό, σημειώνει ο Μάικλ Τομάσκι στην ιστοσελίδα της Γκάρντιαν.

Η εκλογή ενός μαύρου στο ανώτατο αξίωμα έκανε τους αμερικανούς να ελπίζουν για ένα μέλλον χωρίς σύνορα και κοινωνικές διακρίσεις.

Σήμερα, οι φιλελεύθεροι έχουν μάλλον χάσει τον ενθουσιασμό τους. Και οι ψηφοφόροι αποδεικνύουν ότι μπορούν να στείλουν στη Γερουσία έναν άνθρωπο που έχει πει ότι μάλλον θα καταψήφιζε τον νόμο του 1964 για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων.

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr