Ντιμπέιτ για την προεδρία της Κομισιόν: «Καρφί» Βέμπερ για την στάση Τσίπρα απέναντι στο καθεστώς Μαδούρο

Οι υποψήφιοι Μάνφρεντ Βέμπερ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Φρανς Τίμερμανς, Γιαν Ζαχραντίλ, Σκα Κέλερ και Νίκο Κουε παρουσίασαν τις θέσεις τους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  - Προσφυγικό, ασφάλεια, οικονομία και περιβάλλον μονοπώλησαν την αντιπαράθεση

Σε προεκλογικούς ρυθμούς βρίσκονται οι Βρυξέλλες. Περί τις 23:30 ολοκληρώθηκε το μεγάλο  debate ανάμεσα στους έξι υποψηφίους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ, για την προεδρία, Μάνφρεντ Βέμπερ, «καυτηρίασε» την στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της Ιταλίας, απέναντι στο κομμουνιστικό καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, όπως είπε, παρατηρώντας ότι, εξαιτίας των δύο αυτών χωρών, καθυστέρησε τέσσερις εβδομάδες η κοινή καταδίκη της ΕΕ για τα γεγονότα στη Βενεζουέλα.

Για τον λόγο αυτό, ζήτησε την κατάργηση της πολυφωνίας σε θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Δείτε βίντεο:



Ο Μάνφρεντ Βέμπερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), η Μαργκρέτε Βεστάγκερ της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE), ο Φρανς Τίμερμανς, από το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), ο Γιαν Ζαχραντίλ από τη Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ACRE) η Σκα Κέλερ, από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (EGP) και ο Νίκο Κουε, Ευρωπαϊκή Αριστερά (EL) θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με φλέγοντα ζητήματα, όπως το προσφυγικό, η ασφάλεια, η οικονομία και η προστασία του περιβάλλοντος.

Το debate των έξι κορυφαίων υποψηφίων ("Spitzenkandidaten", όπως ονομάζονται οι υποψήφιοι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προεδρία της Κομισιόν) ξεκίνησε στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος) και είχε διάρκεια περίπου 90 λεπτών. Τη συζήτηση συντόνισαν η Emilie Tran Nguyen, δημοσιογράφος από τη Γαλλία και το (France Télévisions) και ο Markus Preiss (του ARD) από τη Γερμανία, ενώ η δημοσιογράφος Annastiina Heikkilä από την Φινλανδία, τροφοδοτούσε τον διάλογο με την οπτική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μάνφρεντ Βέμπερ



Ο Βαυαρός πολιτικός είναι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο η άνοδος ακροδεξιών κομμάτων σε αρκετές χώρες της ΕΕ αναμένεται να επηρεάσει τις έδρες που θα καταλάβει τελικά στο επόμενο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το ΕΛΚ. Η απόφαση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν να μην στηρίξει τον Μάνφρεντ Βέμπερ περιπλέκει την κατάσταση καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες (ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκράτες) δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν τον απαραίτητο αριθμό εδρών (376 σε σύνολο 751) που απαιτούνται για να εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. Ωστόσο έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει τη στήριξη αρκετών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και αποτελεί μια ελκυστική επιλογή για αρκετά κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη

Φρανς Τίμερμανς



Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο 58χρονος Ολλανδός κατάφερε να εκλεγεί ως ο μοναδικός υποψήφιος της ομάδας των Σοσιαλιστών και δημοκρατών, καθώς ο ανθυποψήφιος Μάρος Σεφκοβιτς αποσύρθηκε από την κούρσα και στήριξε τον κ. Τίμερμανς. Η πολιτκή ομάδα του αναμένεται να λάβει επίσης λιγότερες έδρες με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατος ο “μεγάλος συνασπισμός” και να χρειάζεται και η συμβολή και άλλων πολιτικών ομάδων, όπως ενδεχομένως οι Φιλελεύθεροι.

Μαργκρέτε Βεστάγκερ



Η υποψηφιότητα της Μαργκέτε Βεστάγκερ έχει τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία. Η υπεύθυνη για τον ανταγωνισμό στην Κομισιόν τα έβαλε με τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Google και το Facebook, είναι γυναίκα (δεν υπήρξε γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν στο παρελθόν) και ως φιλελεύθερη έχει τη στήριξη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο η καταγωγή της λειτουργεί εις βάρος της υποψηφιότητάς της. Η Δανία έχει μόνιμο opt-out από την Ευρωζώνη και μια πρόεδρος της Κομισιόν από μια χώρα που δεν επιθυμεί να συμμετέχει στην οικονομική και νομισματική ένωση, ενδέχεται να επηρέαζε την εικόνα της Επιτροπής.

Σκα Κέλερ



Υπήρξε υποψήφιος με την ομάδα των Πρασίνων και το 2014 και παρά την άνοδο που καταγράφουν τα Πράσινα κόμματα σε κάποιες χώρες (στη Γερμανία εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις ως το δεύτερο κόμμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο) φαίνεται αδύνατον να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν.

Σε κάθε περίπτωση το σκληρό πόκερ που έχει αρχίσει εδώ και μήνες για τη διάδοχη κατάσταση στην Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό συμβούλιο και την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται να συνεχιστεί και να κορυφωθεί την 28η Μαίου, δύο ημέρες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr