Μποτσουάνα: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία

Μποτσουάνα: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη σε περισσότερες από τις μισές αφρικανικές χώρες - Ο ποινικός κώδικας της Μποτσουάνα, που ισχύει από το 1965, απαγορεύει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου σε μια χώρα που θεωρείται από τις πιο δημοκρατικές της Αφρικής

antigay65
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μποτσουάνα αποφάσισε σήμερα να αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία, η οποία απαγορεύεται βάσει του ποινικού κώδικα της χώρας που χρονολογείται από το 1965.

Τα άρθρα του ποινικού κώδικα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου «ακυρώνονται», δήλωσε ο δικαστής Μάικλ Λέμπουρου. «Η δικαιοσύνη ζητεί οι νόμοι να τροποποιηθούν», πρόσθεσε.

«Οι μειονότητες δεν θα πρέπει να αποκλείονται και να εξοστρακίζονται», τόνισε στην απόφασή του ο δικαστής, εκτιμώντας ότι «η ποινικοποίηση διαιωνίζει τον στιγματισμό».

«Ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι ανθρώπινος, δεν έχει σχέση με τη μόδα (…) Οι ετεροφυλόφιλοι μπορούν να εκφράζουν τη σεξουαλικότητά τους χωρίς πρόβλημα, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τον ενάγοντα», συνέχισε ο Λεμπούρου.

Κλείσιμο
Ο ποινικός κώδικας της Μποτσουάνα, που ισχύει από το 1965, απαγορεύει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου σε μια χώρα που θεωρείται από τις πιο δημοκρατικές της Αφρικής.

Ένα ανώνυμο πρόσωπο, που έχει γίνει γνωστό μόνο μέσω των αρχικών του ΛΜ για λόγους ασφαλείας, προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της νομοθεσίας αυτής, που προβλέπει ποινές έως και επτά χρόνια κάθειρξη.

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη σε περισσότερες από τις μισές αφρικανικές χώρες.

Τον προηγούμενο μήνα το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας αρνήθηκε να ακυρώσει τους νόμους που απαγορεύουν τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Η Μποτσουάνα που έχει πληθυσμό μικρότερο των δύο εκατομμυρίων έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πιο ανεκτική απέναντι στην ομοφυλοφιλία.

Το 2016 δικαστήριο είχε αποφανθεί υπέρ των ακτιβιστών της Legabibo, οι οποίοι είχαν καταγγείλει την άρνηση του υπουργείου Εσωτερικών να εγγράψει στα αρχεία την οργάνωσή τους.

Εξάλλου πέρυσι ο πρόεδρος Μοκγκουίτσι Μασίσι είχε εκφράσει τη λύπη του που στη χώρα του «πολλοί άνθρωποι οι οποίοι διατηρούν σχέσεις με πρόσωπα του ίδιου φύλου (…) δέχονται επιθέσεις και υποφέρουν σιωπηλά.

«Όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, έχουν δικαίωμα να προστατεύονται τα δικαιώματά τους», είχε τονίσει.

Αυτή τη στιγμή 29 από τις 40 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής θεωρούν αδίκημα τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Στη Μαυριτανία, το Σουδάν και το βόρειο τμήμα της Νιγηρίας προβλέπεται βάσει της σαρίας η θανατική ποινή για τους ομοφυλόφιλους, αν και δεν έχει γίνει γνωστή πρόσφατα καμία εκτέλεση.

Η Αγκόλα, η Μοζαμβίκη και οι Σεϋχέλλες ακύρωσαν πρόσφατα νόμους που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία. Εξάλλου το Σύνταγμα της Νότιας Αφρικής, με την οποία συνορεύει η Μποτσουάνα, το οποίο υιοθετήθηκε το 1996 και θεωρείται ιδιαίτερα φιλελεύθερο απαγορεύει κάθε διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης