Ιράν: Oι κυρώσεις των ΗΠΑ στον Αλί Χαμενεΐ σημαίνουν το τέλος της διπλωματίας

Επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών - «Η επιβολή άχρηστων κυρώσεων στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν και τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Μοχάμεντ Τζαβέντ Ζαρίφ, συνιστούν τη μόνιμη διακοπή του δρόμου της διπλωματίας», επισημαίνει  ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν

Τέλος στη διπλωματία -με ότι αυτό συνεπάγεται-βάζει η Τεχεράνη μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ , ρίχνοντας λάδι στο ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Μουσαβί, ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή του, μέσω Twitter, ότι πλέον η χώρα του κόβει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί απέρριψε τις νέες αμερικανικές κυρώσεις και χαρακτήρισε τον Λευκό Οίκο «διανοητικά καθυστερημένο», μια προσβολή που το Ιράν είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ακολουθούν την τακτική «μαστίγιο και καρότο».

O ανώτατος θρησκευτικός ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ


«Η επιβολή άχρηστων κυρώσεων στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν και τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Μοχάμεντ Τζαβέντ Ζαρίφ, συνιστούν τη μόνιμη διακοπή του δρόμου της διπλωματίας», όπως επισημαίνει και προσθέτει:

«Η απελπισμένη κυβέρνηση Τραμπ καταστρέφει τους θεσμοθετημένους μηχανισμούς διατήρησης της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας».

Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλε πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, στοχεύοντας τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη , αγιατολάχ Αλί Χαμενει, καθώς και τους συνεργάτες του. Ο Τραμπ του εμπόδισε την πρόσβαση σε βασικούς οικονομικούς πόρους, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στην Τεχεράνη.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα επιβάλει κυρώσεις και στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί


«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση στην Τεχεράνη», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα το Ιράν, το οποίο, όπως τόνισε, πρέπει να σταματήσει να ενισχύσει οικονομικά την τρομοκρατία.

Αν και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιθυμούν τη σύγκρουση με το Ιράν ή με οποιαδήποτε άλλη χώρα» ανέφερε ότι «αυτά τα μέτρα συνιστούν μια σκληρή και αναλογική απάντηση στις διαρκώς αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες» της Τεχεράνης. Από την πλευρά του ο πρέσβης του Ιράν στον ΟΗΕ, Ματζίντ Ταχτ-Ραβαντσί, υποστήριξε ότι «κανείς έχων σώας τας φρένας δεν μπορεί να ανοίξει διάλογο με κάποιον που απειλεί διαρκώς με κυρώσεις».

Κρύο - ζέστη από ΗΠΑ

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις έρχονται μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού drone από τις ιρανικές δυνάμεις. Ο Τραμπ έδωσε εντολή να επιτεθεί στο Ιράν αλλά την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη γιατί «θα πέθαιναν πάρα πολλοί άνθρωποι».

Η κατάρρευση ενός αμερικανικού drone από τις ιρανικές εναέριες δυνάμεις θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική αφορμή για να οδηγηθούν στο χείλος του πολέμου οι δύο χώρες. Αν και προεκλογικά, ο Τραμπ θα προτιμούσε να τον αποφύγει.

Εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε πόλεμο εναντίον του Ιράν, θα έχουν τη στρατιωτική υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ. Ολοι οι υπόλοιποι είναι με το Ιράν κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο για την απόφασή του να εγκαταλείψει η χώρα του την πυρηνική συμφωνία.Οι περίοδοι των εντάσεων στη Μέση Ανατολή σχετίζονται με την αστάθεια στην αγορά πετρελαίου παγκοσμίως, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίθεση σε δυο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν στις αρχές Ιουνίου. Ύστερα από μερικές ώρες, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν.Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο πρόεδρος, ειδικά μετά την αύξηση του φυσικού αερίου που προβλέπεται για το 2020.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr