Το επικό ταξίδι μιας αρκτικής αλεπούς: Διένυσε πάνω από 3.500 χλμ σε 76 μέρες

Το επικό ταξίδι μιας αρκτικής αλεπούς: Διένυσε πάνω από 3.500 χλμ σε 76 μέρες

Το υπέροχο και... ταξιδιάρικο πλάσμα άφησε άφωνους τους ερευνητές του Norwegian Polar Institute

Το επικό ταξίδι μιας αρκτικής αλεπούς: Διένυσε πάνω από 3.500 χλμ σε 76 μέρες
Άφωνους άφησε τους ερευνητές του Norwegian Polar Institute μια αρκτική αλεπού, η οποία διένυσε πάνω από 3.500 χλμ, από τη Νορβηγία στον Καναδά, σε 76 μέρες, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, στο όμορφο ζώο είχε τοποθετηθεί μια συσκευή εντοπισμού τον Ιούλιο του 2017. Στις 26 Μαρτίου του 2018 η αλεπουδίτσα αναχώρησε από την Σπιτσβέργη, στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ. Μετά από ταξίδι 21 ημερών πάνω στον θαλάσσιο πάγο, και έχοντας διανύσει 1.512 χλμ, η αρκτική αλεπού έφτασε στη Γροιλανδία στις 16 Απριλίου 2018.

Δεν έμεινε όμως εκεί, αλλά συνέχισε το ταξίδι της μέχρι τη νήσο Έλσμιρ στον Καναδά, όπου έφτασε στις 10 Ιουνίου (σύμφωνα με τον παρακάτω χάρτη) προτού συνεχίσει, με πιο αργούς ρυθμούς, προς τον βορρά, μέχρι την 1η Ιουλίου.

Όταν έφτασε στον τελικό προορισμό της στο νησί, σύμφωνα με τη δημοσίευση των ερευνητών, είχε διανύσει συνολικά 4415 χλμ.



«Αρχικά δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι τα δεδομένα ήταν αληθινά» αναφέρει η Eva Fuglei, μέλος της ερευνητικής ομάδας που παρακολουθούσε την αλεπού. Στην έκθεση που δημοσίευσαν οι ερευνητές με τίτλο «Το μακρύ ταξίδι μιας θηλυκής αλεπούς πάνω στον θαλάσσιο πάγο», το ινστιτούτο αναφέρει ότι η συγκεκριμένη διαδρομή είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Η διάρκειά της και η ταχύτητά της ήταν τέτοια, που οι ερευνητές πίστεψαν αρχικά ότι κάποιος είχε βγάλει το κολάρο με τη συσκευή εντοπισμού από το ζώο και το είχε βάλει... σε πλοίο!

«Όμως όχι, δεν υπάρχουν πλοία που να φτάνουν τόσο βαθιά στον πάγο. Έτσι αποφασίσαμε να παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις της αλεπούς», εξηγεί η Fuglei.

Κλείσιμο
Το επικό ταξίδι μιας αρκτικής αλεπούς: Διένυσε πάνω από 3.500 χλμ σε 76 μέρες


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το κολάρο μετέδιδε δεδομένα κάθε μέρα για περίπου 3 ώρες. Διασχίζοντας τον θαλάσσιο πάγο και τους παγετώνες, η αλεπουδίτσα κινούνταν με μέση ταχύτητα 46,3 χλμ τη μέρα. Υπήρχαν όμως και μέρες που διένυε πολύ μεγαλύτερη απόσταση. Όταν βρισκόταν στην βόρεια Γροιλανδία, κάλυψε σε ένα 24ωρο σχεδόν 155 χιλιόμετρα.

«Με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, πρόκειται για την ταχύτερη μετακίνηση που έχει καταγραφεί ποτέ στο συγκεκριμένο είδος», αναφέρει η Fuglei στην έκθεση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξημένη ταχύτητα που καταγράφηκε κάποιες μέρες οφείλεται στο γεγονός ότι η αλεπού μπορεί να χρησιμοποιούσε τον πάγο ως «μεταφορικό μέσο».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Guardian, η τύχη της «ταξιδιάρας» αλεπουδίτσας αυτή τη στιγμή είναι άγνωστη, αφού η συσκευή εντοπισμού της σταμάτησε να λειτουργεί τον περασμένο Φλεβάρη.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης