«Handelsblatt» για Μητσοτάκη: «O νέος δύσκολος εταίρος»

«Handelsblatt» για Μητσοτάκη: «O νέος δύσκολος εταίρος»

«Με τις περικοπές φόρων και τη διοικητική μεταρρύθμιση, ο νέος πρωθυπουργός θέλει να ανοίξει το δρόμο για ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια», σχολιάζει άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt»

«Handelsblatt» για Μητσοτάκη: «O νέος δύσκολος εταίρος»
«Μετά τη νίκη του στις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να χάσει χρόνο. Ο 51χρονος νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος έχει πολλά να κάνει κυρίως σε θέματα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής», σχολιάζει άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt».

«Με τις περικοπές φόρων και τη διοικητική μεταρρύθμιση, ο νέος πρωθυπουργός θέλει να ανοίξει το δρόμο για ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια»...

Ο νέος πρωθυπουργός σχεδιάζει να αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία αυξήθηκε κατά ένα 0,2% κατά το πρώτο τρίμηνο, σε 4% ετησίως. Εάν το επιτύχει, θέλει να έχει συνομιλίες με τους πιστωτές σχετικά με τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι ο δρόμος του θα είναι δύσκολος.

«Handelsblatt» για Μητσοτάκη: «O νέος δύσκολος εταίρος»
Κλείσιμο


«Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα είναι πιθανόν δύσκολες. Ειδικά στο Βερολίνο δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία διάθεση να δοθεί στους Έλληνες περισσότερος χώρος για δημοσιονομικούς περιορισμούς», υποστηρίζει.

Για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα η εφημερίδα επισημαίνει:

«Η ήττα του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ ήταν ηπιότερη από την αναμενόμενη. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μια ισχυρή πολιτική δύναμης στην αντιπολίτευση, διασφαλίζοντας την επιλογή μιας μεταγενέστερης επιστροφής στην κυβέρνηση, ειδικά εάν ο Τσίπρας κατορθώσει να ανοίξει το κόμμα του προς το κέντρο.Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος για τον οποίο ο Μητσοτάκης βρίσκεται υπό πίεση για να πετύχει. Μετά από δέκα χρόνια κρίσης, οι Έλληνες είναι εξαντλημένοι και ανυπόμονοι. Πάνω απ 'όλα, η νέα κυβέρνηση θα κριθεί από το αν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις για ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Liberation: «Δυναστεία Μητσοτάκη:O μικρός Κούλης στην εξουσία»

«Ένα ακόμη στοίχημα για το νέο Έλληνα πρωθυπουργό θα είναι να αποβάλλει το υποκοριστικό «Κούλης», όπως εξηγεί ο Γάλλος αρθρογράφος της εφημερίδας «Liberation» σε άρθρο του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αποσαφηνίζοντας στους αναγνώστες ότι το «Κούλης» προέρχεται από το «Κυριακούλης» που σημαίνει «μικρός Κυριάκος» – το οποίο εδραίωσαν οι αντίπαλοι του, το επίμαχο άρθρο αναφέρεται στην επιστροφή της οικογένειας Μητσοτάκη στην εξουσία.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, η εκλογή του Κυριάκου σηματοδοτεί την επιστροφή της οικογένειας Μητσοτάκη «back to business» μετά από χρόνια αποχής. Γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, επί χρόνια ηγέτη της Δεξιάς στην Ελλάδα και μικρότερος αδερφός της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μία γνωστή προσωπικότητα για τους Έλληνες .«Ωστόσο, η επιστροφή ενός Μητσοτάκη στην εξουσία», σχολιάζει η εφημερίδα, «φέρνει και την αναγέννηση δύο δυναστειών (Παπανδρέου και Καραμανλή)»...

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προεκλογική του εκστρατεία, θέλησε να υιοθετήσει ένα διαφορετικό προφίλ από αυτό που συνήθως έχουν οι υποψήφιοι της Δεξιάς, με στόχο να δείξει ότι δεν είναι συνεχιστής των «πληγών» του παρελθόντος», επισημαίνει η εφημερίδα και προσθέτει:

«Πέραν των πολιτικών προκλήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να «διαγράψει» και το παρατσούκλι που του έδωσαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, δηλαδή «Κυριακούλης».

Η εφημερίδα «Liberation» υπογραμμίζει επίσης ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός... Θα πρέπει να θυμάται ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι να καταστρέψουν τη σταδιοδρομία όλων των ηγετών τους, εάν αυτοί δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις που τους έδωσαν προεκλογικά.

«Ο Κούλης, με τη σειρά του, θα πρέπει να είναι προσεχτικός. Δεν πρέπει να ξεχνά ότι από την έναρξη της κρίσης, οι Έλληνες είναι έτοιμοι να καταστρέψουν την καριέρα όλων των αρχηγών που τους γεμίζουν με υποσχέσεις προτού τελικά τους προδώσουν, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Wall Street Journal: «Πώς να νικήστε μια λαϊκιστική πολιτική εξέγερση; Βάλτε την στην εξουσία και οι ψηφοφόροι θα μάθουν ότι το νέο αφεντικό είναι χειρότερο από το παλιό»

«Oι Έλληνες ψηφοφόροι στρέφονται προς την ανάπτυξη» γράφει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο η Δεξιά του Μητσοτάκη έβαλε στο περιθώριο την Αριστερά του Τσίπρα στις εθνικές εκλογές.

«Πώς να νικήστε μια λαϊκιστική πολιτική εξέγερση; Βάλτε την στην εξουσία και ίσως οι ψηφοφόροι να μάθουν ότι το νέο αφεντικό είναι χειρότερο από το παλιό. Αυτό αποδεικνύεται ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου οι ψηφοφόροι, την Κυριακή, καταψήφισαν το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία», επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι στράφηκαν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία απέσπασε σχεδόν το 40% των ψήφων κερδίζοντας την αυτοδυναμία στη βουλή των 300 εδρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έλαβε περίπου 32%. Αυτό έρχεται ως ένα κακό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Μαίου και σηματοδοτεί την ελληνική εξάντληση για την ηγεσία της».

«Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτήθηκαν από την απογοήτευση μιας απαθούς πολιτικής τάξης κι ενός συστήματος προστασίας που αποτελεί την ελληνική έκδοση του βάλτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως ανέλαβε την εξουσία ασκώντας κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν η ελληνική οργή είχε στόχο την εσωτερική διαφθορά», επισημαίνει το αμερικανικό δημοσίευμα.

Αντί να ανατρέψει αυτό το σύστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυε επιθέσεις σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και επιχειρήσεις. Το υπόλοιπο της θητείας του χαρακτηρίστηκε από αποτυχημένες αρμοδιότητες, όπως η κακή διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και η μειωμένη αντίδραση σε μια καταστροφική πυρκαγιά (Μάτι Αττικής).

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ένα διάλειμμα από τον καπιταλισμό που χαρακτήριζε την ελληνική πολιτική - αν και είναι πρόγονος μιας εξέχουσας πολιτικής οικογένειας - και τονίζει την οικονομική ανάπτυξη.
Δεσμεύεται να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές - στο 20% στις επιχειρήσεις σε δύο χρόνια από το 29%, και στα χαμηλότερα ατομικά εισοδήματα, ενώ μειώνει τους φόρους ακίνητης περιουσίας. Εστιάζοντας στις επενδύσεις και την ανάπτυξη σηματοδοτεί ένα μεγάλο διάλειμμα από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος προτιμούσε να ανταποκριθεί στις φορολογικές συνθήκες που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης με φορολογικές αυξήσεις. Η ανεργία στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι στο 18,1% και το 24,3% για τους νέους, ηλικίας 25-34 ετών», αναφέρει η «Wall Street Journal».

«Οι πολιτικές προτιμήσεις του κ. Μητσοτάκη θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ακόμη αναμέτρηση με την ΕΕ... Αλλά ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι η δημοσιονομική σταθερότητα απαιτεί ισχυρή οικονομική ανάπτυξη - και τώρα έχει πείσει τους ψηφοφόρους . Αυτή είναι μια συμφωνία που οι Βρυξέλλες πρέπει να είναι πρόθυμες να αναλάβουν».

«Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει έναν μακρύ δρόμο για την ανανέωση της ελληνικής πολιτικής, όχι μόνο για να ξεπεράσει την παλιά φρουρά στο κόμμα του που ασκεί τη δική του γοητεία. Αλλά γιατί τώρα έχει δείξει πώς ένα κόμμα της Κεντροδεξιάς μπορεί να ανακάμψει και να κερδίσει με μια ατζέντα ανάπτυξης και μεταρρύθμισης που υπόσχεται περισσότερα από τον εθνικισμό... Το μάθημα για τους λαϊκιστές, του αριστερούς ή του δεξιούς, είναι να μπορέσουν να δώσουν αποτελέσματα διαφορετικά οι ψηφοφόροι θα τους πετάξουν έξω κι αυτούς», προσθέτει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης