ΠΟΥ: Παγκόσμιος συναγερμός για τον Έμπολα

Πάνω από 1.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Κονγκό, ενώ παρατηρείται και εξάπλωση του φονικού ιού

«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο» χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την επιδημία του Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Τέσσερις φορές στο παρελθόν έχει κηρύξει ο ΠΟΥ «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία»: το 2009 για τη γρίπη Η1Ν1, το 2014 για την πολιομυελίτιδα, την ίδια χρονιά για την επιδημία του Έμπολα που σκότωσε 11.300 ανθρώπους σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Λιβερία, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε) και το 2016 για τον ιό Ζίκα.

Οι εμπειρογνώμονες που συνεδρίαζαν από το μεσημέρι στη Γενεύη εξέφρασαν την απογοήτευσή τους γιατί καθυστερεί η καταβολή χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, με τα στοιχεία που βλέπουν το φως για τα κρούσματα του ιού να συγκλονίζουν την κοινή γνώμη.

Πάνω από 1.600 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του Έμπολα στο Κονγκό, ενώ από το 2014 μέχρι το 2016 - σε διάστημα δύο μόλις ετών- ο ιός κόστισε τη ζωή σε πάνω από 11.000 ανθρώπους  σε περιοχές της Δυτικής Αφρικής.

Από τον Αύγουστο του 2018 πλήττονται κατά κύριο λόγο οι περιοχές Νορντ-Κιβού και Ιτούρι του Κονγκό, ενώ καθημερινά γίνεται αναφορά για περίπου 12 κρούσματα.

Σε συναγερμό βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφού ο Έμπολα εξαπλώθηκε. Στην Γκόμα ιερέας πέθανε εξαιτίας του φονικού ιού, τη στιγμή που στην Ουγκάντα έχασαν τη ζωή τους ένα πεντάχρονο αγοράκι μαζί με την 50χρονη γιαγιά του.

Ανησυχία εκφράζεται ακόμη και για την Ρουάντα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr