Υεμένη: Τραγωδία με μετανάστες που πέθαναν μεσοπέλαγα από πείνα και δίψα

Ο οργανισμός μετανάστευσης του ΟΗΕ ανέφερε πως τουλάχιστον 15 Αιθίοπες που βρίσκονταν σε πλεούμενο ανοιχτά της Υεμένης, έχασαν τη ζωή τους, καθώς δεν είχαν νερό και φαγητό για μια εβδομάδα - Το πλεούμενο είχε ξεκινήσει με 90 Αιθίοπεςαπό το Τζιμπουτί

Τουλάχιστον 15 Αιθίοπες πέθαναν όταν το πλεούμενο με το οποίο οι διακινητές επιχειρούσαν να τους μεταφέρουν στην Υεμένη υπέστη βλάβη, με αποτέλεσμα να μείνουν μεσοπέλαγα χωρίς τρόφιμα ή νερό για μία εβδομάδα, δήλωσε ο οργανισμός μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Επιζώντες δήλωσαν πως ορισμένοι πέθαναν από πείνα και δίψα και άλλοι αυτοκτόνησαν πέφτοντας στη θάλασσα, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Ορισμένοι έφθασαν στην Υεμένη αλλά άφησαν την τελευταία τους πνοή προτού λάβουν ιατρική βοήθεια, πρόσθεσε.

Η Υεμένη έχει εμπλακεί εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια σε εμφύλιο πόλεμο που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και ώθησε τη χώρα στο χείλος του λιμού.

Ωστόσο χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από το Κέρας της Αφρικής, φθάνουν κάθε μέρα εκεί με την ελπίδα να πάνε στα πλούσια κράτη του Κόλπου και να διαφύγουν από τη φτώχεια και την ανεργία στην πατρίδα τους.

«Οι μετανάστες ταξίδευαν από το Τζιμπουτί στην Υεμένη όταν το πλεούμενο των διακινητών υπέστη βλάβη», ανέφερε ο ΔΟΜ αργά το βράδυ της Τρίτης στο Twitter.

«Εκείνοι που βρίσκονταν πάνω στο πλεούμενο ανέφεραν ότι χάθηκαν ζωές λόγω της πείνας, της δίψας και εκ προθέσεως πνιγμών, ενώ ορισμένοι πέθαναν στην Υεμένη, καθώς δεν μπόρεσαν να φθάσουν εγκαίρως σε εγκαταστάσεις υγείας», πρόσθεσε.

Το πλεούμενο, που μετέφερε αρχικά 90 Αιθίοπες, έφθασε στην πόλη-λιμάνι Άντεν της νότιας Υεμένης τη Δευτέρα, ανέφερε ο διεθνής οργανισμός, χωρίς να διευκρινίζει πώς έφθασε εκεί. Είναι άγνωστο πού βρίσκονται οι περισσότεροι επιζώντες, πρόσθεσε.

Τον Μάιο ο ΔΟΜ ζήτησε την απελευθέρωση τουλάχιστον 3.000 μεταναστών, κυρίως Αιθιόπων, οι οποίοι είπαν ότι κρατούνταν υπό απάνθρωπες συνθήκες σε δύο κέντρα κράτησης στο Άντεν και στη Λαχίτζ, που τελούν υπό τον έλεγχο της υποστηριζόμενης από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνησης της Υεμένη.

Ένας υποστηριζόμενος από τη Δύση σουνιτικός συνασπισμός του οποίου ηγούνται η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επενέβη στην Υεμένη το 2015 στην προσπάθεια να αποκαταστήσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση η οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία στη Σανάα από τους Χούτι, συμμάχους του Ιράν, στα τέλη του 2014.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr